Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря21022018

Брой 36, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57601 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.6988 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Навършват се 195 години от рождението на Тодор Живков

Навършват се 195 години от рождението на Тодор Живков

Навършват се 195 години от рождението на Тодор Живков

Днес се навършват 105 години от рождението на Тодор Живков – пръв ръководител на Българската комунистическа партия за периода 19561989 г., председател на Министерски съвет от 19621971 г. и държавен глава (председател на Държавния съвет) на България от 19711989 г. Тодор Живков е роден в село Правец, Софийско. Бил е печатарски работник. Още съвсем млад става участник в борбите за социална справедливост: синдикален и младежки активист, секретар на Районен комитет на БКП в София, партизанин и пълномощник на партията в партизанската бригада „Чавдар”.

След 9 септември 1944 г. Тодор Живков е последователно началник на Щаба на Народната милиция в София, секретар на Градския комитет на БКП и кмет на Столицата, първи секретар на Градския и Окръжния комитет на БКП в София. От 1950 е секретар на ЦК на БКП и кандидат-член, а от 1951 г. и член на Политбюро на ЦК на БКП. От 1954 г. е първи секретар на ЦК на партията, и като такъв инициира и провежда известния Априлския пленум на ЦК на БКП през 1956 г., на който партията осъжда култа към личността. Тодор Живков е избиран за народен представител в редица състави на парламента, носител е на български и чужди награди, сред които два пъти „Герой на Народна Република България”, „Герой на социалистическия труд”, „Герой на Съветския съюз” и на висши отличия на социалистическите страни, както и на Египет, Япония, Австрия, Етиопия и други. Името на Тодор Живков е пряко свързано в спомена на милиони българи с периода на социалистическото изграждане и на съществуването на високоразвита и международно призната социална държава по време на Първата българска Република. Социалистическа България заемаше 27-о място в глобалната класация на ООН за човешко развитие, бе достигнала ниво на пълна трудова заетост и индустриализация, бе енергиен център и фактор за сигурност и мир на Балканите. След оставката му на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков, членове на семейството и политическото му обкръжение бяха подложени на съдебно преследване и репресии, но никое от делата срещу него не завърши с уличаване в престъпление и присъда. И до днес в обществото се усеща масова носталгия по годините на социализма, която социолозите изчисляват на около и над 50% от пълнолетното население на България. Това е и реалната обществена оценка за делото на Тодор Живков като политик и държавен деец. Живков почина на 5 август 1998 г. на 86 годишна възраст.

Очаквайте в следващия брой на ЗЕМЯ политически портрет на Тодор Живков, посветен на 105-та годишнина от неговото рождение.

България

Икономика

Култура

Спорт

Почина легендата на Левски Павел Панов

Почина легендата на Левски Павел Панов

Изненадващо легендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина на 67-годишна възраст. До последно той беше технически директор на БФ

Прочети още:

Loading...

Свят

Сергей Лавров призова Вашингтонда не си играе с огъня в Сирия

Сергей Лавров призова Вашингтонда не си играе с огъня в Сирия

Съветничка на Асад обвини САЩ и Турция, че пречат на мирно решение

Русия наблюдава с тревога опитите на САЩ да осъществят плановете си за под…

Прочети още:

Loading...

Земеделие