Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб21102017

Брой 203, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65272 BGN1 GBP = 2.17762 BGN1 CHF = 1.69468 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Навършват се 195 години от рождението на Тодор Живков

Навършват се 195 години от рождението на Тодор Живков

Навършват се 195 години от рождението на Тодор Живков

Днес се навършват 105 години от рождението на Тодор Живков – пръв ръководител на Българската комунистическа партия за периода 19561989 г., председател на Министерски съвет от 19621971 г. и държавен глава (председател на Държавния съвет) на България от 19711989 г. Тодор Живков е роден в село Правец, Софийско. Бил е печатарски работник. Още съвсем млад става участник в борбите за социална справедливост: синдикален и младежки активист, секретар на Районен комитет на БКП в София, партизанин и пълномощник на партията в партизанската бригада „Чавдар”.

След 9 септември 1944 г. Тодор Живков е последователно началник на Щаба на Народната милиция в София, секретар на Градския комитет на БКП и кмет на Столицата, първи секретар на Градския и Окръжния комитет на БКП в София. От 1950 е секретар на ЦК на БКП и кандидат-член, а от 1951 г. и член на Политбюро на ЦК на БКП. От 1954 г. е първи секретар на ЦК на партията, и като такъв инициира и провежда известния Априлския пленум на ЦК на БКП през 1956 г., на който партията осъжда култа към личността. Тодор Живков е избиран за народен представител в редица състави на парламента, носител е на български и чужди награди, сред които два пъти „Герой на Народна Република България”, „Герой на социалистическия труд”, „Герой на Съветския съюз” и на висши отличия на социалистическите страни, както и на Египет, Япония, Австрия, Етиопия и други. Името на Тодор Живков е пряко свързано в спомена на милиони българи с периода на социалистическото изграждане и на съществуването на високоразвита и международно призната социална държава по време на Първата българска Република. Социалистическа България заемаше 27-о място в глобалната класация на ООН за човешко развитие, бе достигнала ниво на пълна трудова заетост и индустриализация, бе енергиен център и фактор за сигурност и мир на Балканите. След оставката му на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков, членове на семейството и политическото му обкръжение бяха подложени на съдебно преследване и репресии, но никое от делата срещу него не завърши с уличаване в престъпление и присъда. И до днес в обществото се усеща масова носталгия по годините на социализма, която социолозите изчисляват на около и над 50% от пълнолетното население на България. Това е и реалната обществена оценка за делото на Тодор Живков като политик и държавен деец. Живков почина на 5 август 1998 г. на 86 годишна възраст.

Очаквайте в следващия брой на ЗЕМЯ политически портрет на Тодор Живков, посветен на 105-та годишнина от неговото рождение.

България

Икономика

Култура

Георги Кулов представя в Кърджали „Мостът”

В Кърджали ще бъде представена третата поред книга на журналиста, историк и изследовател, дългогодишен автор на вестник „Нов живот”, Георги …

Прочети още:

Loading...

Спорт

От „Герена” махнаха емблемата на ЦСКА на билетите за дербито

От „Герена” махнаха емблемата на ЦСКА на билетите за дербито

Георги Кабаков ще ръководи двубоя между „сини” и „червени” на националния стадион “Васил Левски“

Ръководството на Левски взе решение да се вс…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие