Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Учените отново на протест на 16 ноември

Учените отново на протест на 16 ноември

Учените отново на протест на 16 ноември

Средната заплата в БАН е с 200 лева по-малко от тази за страната

Според официалните сведения средната брутна заплата на един професор от БАН е 922 лева, на доцент - 776 лева, а възнаграждението на един главен асистент възлиза на 598 лева.

Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Института за исторически изследвания при БАН проф. Илия Тодев. Заедно с Камен Колев от Българската стопанска камара, двамата коментираха провелия се преди дни протест на учените от Академията.

“Изчисленията сочат, че средната заплата в БАН е с 200 лева по-малко за средната за страната“, посочи Тодев.

“Планира се на 16 ноември нов протест на Академията, който ще бъде цивилизован и академичен. Ние ще искаме да обединим обществото. Дано не се случи като в известното стихотворение на ЮНЕСКО, в което красивите и силни думи падат и умират в ушите на глухите“, добави професорът.

Той изрази несъгласие с изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че пари ще се отпускат за проекти, а не за структури. Тодев даде пример с Франция, където учените от аналогичния със структурата на БАН научен център, получават високи възнаграждения, а проектите са допълнителна възможност за изява и доход.

А според Камен Колев учените в България имат не малки шансове за реализация, благодарение на научните програми и фондове.

“Тези, които успеят да се прикачат към тези програми, успеят успешно да кандидатстват, те могат да получават доста по-добри възнаграждения. Необходими са фокусиране и активност“, подчерта той.

“Годишно около 300 млн. заделя бизнеса за научни изследвания, но ако говорим за бюджета за следващата година, включително и за парите за наука, хронична слабост е това, че липсват цели какво целим с разпределянето на образно казано тази банциа от 37 млрд. за сигурност, здравеопазване и научни изследвания. Не само, че липсват тези цели, но липса и механизъм, по който обществото да следи дали се постигат“, коментира още Колев.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие