Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21012019

Брой 267, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71624 BGN1 GBP = 2.21599 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Жители на Джерман протестираха срещу проекта за депо за твърди отпадъци

Жители на Джерман протестираха срещу проекта за депо за твърди отпадъци

Над 500 жители на дупнишкото село Джерман, подкрепени от съседните села Усойка, Блажиево, се включиха вчера в протестно шествие срещу проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци, съобщи БНР. Протестиращите блокираха за кратко главния път Е-79. Оратори от импровизирана трибуна се заканиха, че няма да отстъпят при никакви условия. Те имат три категорични искания. Едното е да не бъде допуснато изграждане на депото. Второто е да не позволят на дребни чиновници да определят бъдещето на децата им. Третото и най-категорично е за незабавна оставка на кмета на Дупница инженер Методи Чимев и екипа му. Според демонстрантите кметът и сътрудниците му са отговорни за създалата се ситуация.

Вече четвърта година срещу това намерение се противопоставят и жителите на съседните села Усойка и Крайни дол.

Според хората, ако проектът се осъществи, ще доведе до сериозни екологични и инфраструктурни проблеми.

Борислав Тасков, председател на сдружение „Бъдеще за Джерман“, определи идеята за депото като възможно най-безумното решение, което може да се роди в главата на български чиновник. Той посочи, че има десетки експертни становища, които предупреждават за рисковия терен. Теренът е нестабилен терен, крие риск от срутища и свлачища, има високи подпочвени води и е с голяма денивелация, подходяща за изграждане на ски писти, стана ясно от думите на Тасков.

Той обясни, че мястото, определено за изграждане на депото, се намира на 400 м от къщите на хората и обвини управляващите в Дупница, че работят в стила на 3040-те години на миналия век. Кой разумен човек ще позволи да бъде изграден боклучарник под прозорците му, попита Борислав Тасков, според когото с проекта за депо искат да унищожат плодородна българска земя.

България

Икономика

Култура

 Добромир Банев празнува с “Любов до синьо“ своята 50-годишнина

 Добромир Банев празнува с “Любов до синьо“ своята 50-годишнина

Премиерата ще се състои на 13 февруари от 18:30 часа в централното фоайе на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“

Един от най…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие