Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

София °C
Варна °C
Пловдив °C
В. Търново °C
Русе °C
   
Вестник Земя - първа страница

Вт25072017

Брой 140, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67911 BGN1 GBP = 2.18895 BGN1 CHF = 1.7748 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП ще работи за отпадане на допълнителните плащания на гражданите за здраве

БСП ще работи за отпадане на допълнителните плащания на гражданите за здраве

БСП ще работи за отпадане на допълнителните плащания на гражданите за здраве

Като неотложна мярка предлагаме внимателно да се коригират и премахнат допълнителните плащания в областта на здравеопазването, които затормозяват българските граждани.” Това заяви по Нова телевизия в дебат за проблемите в сектора Георги Михайлов — кандидат за народен представител от гражданската квота на „БСП за България”. Той добави, че по данни от Световната банка около 50% от публичните средства, които се изразходват в здравеопазването, идват от джоба на обикновения българин, а страната ни е изключително бедна. „Това е абсолютно неприемливо за нас. На второ място трябва да се доближат различните разходи в тази област до европейските стандарти”, добави Георги Михайлов. „Разходите на гражданите за лекарства у нас са 37%, срещу 25% усреднено за ЕС”, каза лекарят.

По проблемите със Спешната помощ, според Георги Михайлов, е нужна децентрализация. „Необходимо е подобряване на възможността за максимално бързо пренасяне на болния до мястото, където може да му бъде оказана спешна помощ”. Докторът цитира  пример, показан в новинарските емисии на телевизиите, с линейка, която е пристигнала от Центъра за спешна помощ в района на Сточна гара в София до училище, отстоящо на километри, а същевременно то се намира на 500 метра от Пирогов и 600 метра от ВМА.

Като изключително важен проблем, доктор Михайлов изтъкна лекарствената политика. „Това е  Ахилесова пета. Мога да ви покажа листи с важни медикаменти, които липсват. Трябва да се направят законови и подзаконови промени, за да имат българите достъп до медикаменти. Нужен е политически и професионален консенсус по темата, защото реекспортът на лекарства е легализиран в рамките на ЕС. И българската държава не може да направи много, за да го спре. Натискът върху здравните системи е толкова голям от много бързите форми на лечение, че ако не навлязат генеричните медикаменти масово в българската лекарствена практика, то здравната система много трудно ще издържи”, категоричен бе д-р Михайлов.

Съобразно БВП на страната, това на което трябва да се обърна внимание е контролът върху течове на средства в здравеопазването. Сегашната система на оценка на медицинска дейност в лечебните заведения и извън тях, посредством клиничните пътеки, не отговаря на изискванията и създава условия за лоши практики, някои от които узаконени, които могат да  обезкървят НЗОК”, каза още д-р Михайлов. Като пример той посочи, че един пациент може да бъде лекуван по няколко клинични пътеки на месец в едно лечебно заведение.

Да допуснеш да печелиш от онкологията, която е социално-медицинска дейност, е равносилно да печелиш от полицията”, възмути се д-р Георги Михайлов. Той добави, че по времето на бившия здравен министър Петър Москов са открити много частни онкологични заведения.

Майчиното и детското здравеопазване в страна, в тежка демографска криза, трябва да бъде издигнато в култ. Нямаме модерна детска болница. Социално значимите заболявания, трябва да бъдат осъвременени- като доктрини, като национална онкодоктрина,  автоимунните заболявания, в областта на ендокринните заболявания и други. Все още това не се е случило. Смисълът на тези доктрини е да разпишат правилата”, посочи доктор Георги Михайлов. По думите му е необходимо достойно заплащане на кадрите, които работят в здравната система, а в момента то е унизително. 

България

Почина големият журналист проф. Колю Колев

Почина големият журналист проф. Колю Колев

На 90 годишна възраст почина публицистът професор Колю Колев. Мнозина го помнят от уникалното за 80-те години телевизионно предаване „За еди…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Проучване потвърждава ползите за агросектора от търговските споразумения на ЕС

Проучване потвърждава ползите за агросектора от търговските споразумения на ЕС

Търговските споразумения са помогнали за увеличаването на износа на селскостопанска продукция и храни от Евросъюза и са подпомогнали заетост…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Жега посрещна „орлите” в Израел

Жега посрещна „орлите” в Израел

Имаме рутина да се справим с Апоел, заяви треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев

Отборът на Лудогорец бе посрещнат от голяма жега в Израел…

Прочети още:

Loading...

Свят

В Истанбул съдят 17 журналисти от опозиционния в.“Джумхуриет“

В Истанбул съдят 17 журналисти от опозиционния в.“Джумхуриет“

Няколко журналисти от емблематичния турски вестник “Джумхуриет“, силно критичен към президента Реджеп Ердоган, са изправени пред съд в Истан…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

България трябва защити уникалността на традиционните си млечни продукти

България трябва защити уникалността на традиционните си млечни продукти

Усилията за по-високи печалби обезобразяват хранителните и здравословни ползи от натуралните продукти

Ако отправим поглед върху етапите на чо…

Прочети още:

Loading...