Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

София °C
Варна °C
Пловдив °C
В. Търново °C
Русе °C
   
Вестник Земя - първа страница

Сря24052017

Брой 98, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.74394 BGN1 GBP = 2.26204 BGN1 CHF = 1.79237 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Помнете Буново, за да я има България!

Помнете Буново, за да я има България!

Помнете Буново, за да я има България!

Петър ХАДЖИЕВ

Тъжен, много тъжен е денят 9 март в българската история.Тази дата е белязана от една бомба, която преди 32 години избухна в бързия влак Бургас-София. Адската машина е заложена в купето за майки с деца от протурски терористи. Бомбата е с часовников механизъм, който трябва да се задейства при навлизането на влака в тунела “Гълъбец“ след гара Буново в посока София. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви. Така терористите Елин Маджаров (Емин Мехмедали), Алцек Чакъров (Абдула Чакър) и Сава Георгиев (Саафет Реджеб) са искали да накажат българската държава, че им е сменила имената. Влакът обаче закъснява с две минути и взривът избухва на гарата, а не в тунела, където е било планирано.Три дни дни по-късно БТА излъчва следното съобщение: „Железопътна злополука. На 9 март т. г. в района на гара Буново в 21 часа и 40 минути е станал инцидент с вагон номер 5 на бързия влак № 326 по линията Бургас-София. Загинали са 7 души и са ранени 9. Комисия от специалисти разследва причините за злополуката.” Същата вечер на 9 март 1985 г., половин час по-късно, избухва и оставена на гардероб бомба в кафе-сладкарницата на хотел “Сливен“ в Сливен, като при взрива са ранени 14 души. Имената на невивните жертви, загинали от бомбата на протурските терористи на гара Буново са: Георги Цветанов (на 12 години), Стефан Атанасов (на 13 години), Райна Бозукова (на 64 години), Яворка Петрова (на 38 години), Емил Николов (на 40 години), Николай Генков (на 64 години) и Стилиян Иванов (на 60 години). Тежко ранените при взрива са Мирияна Петрова (14), Бонка Найденова (15), Христо Бенков (60), Верка Ганкова (54), Василка Найденова (45), Марин Недялков (44), Василка Недялкова (40), Метка Василева (38) и Венета Цанова (35). Тези обикновени български граждани нямат никаква вина за смяната на имената на българските турци, както се оправдават за бомбите тримата терористи, преди да ги разстрелят.

Бомби обаче избухват и през 1984 г., когато още не е започнал Възродителния процес. Между 1980 и 1987 г. в България са извършени множество опасни терористични акции, включително саботажи срещу реколтата и селското стопанство, опити за отравяне на питейната вода, жп катастрофи, взривяване на язовирни стени, палежи на гори. А само за периода 19841987 година у нас са разкрити 42 нелегални протурски групи, които работят срещу България. Така, впрочем, е било винаги след Освобождението. Такава е истината и тя трябва да се знае и помни.

В първите години на демокрацията в с. Трънак, Руенско бе поставена плоча на чешма, на която на турски език бяха изписани имената на тримата терористи, които се възхваляваха като… борци за свобода! Намери се обаче един достоен български прокурор Емил Христов, който заяви: „Не мога да допусна в моя съдебен окръг да има плоча с имената на терористи!“, след което тя бе премахната.

Днес на фасадата на гара Буново има плоча, която напомня за тъжния 9 март на 1985 година. А преди десет години бе въздигната 7-метрова монументална скулптурна композиция в памет на жертвите на атентата.Тъжното на вчерашния трагичен ден бе, че политиците предпочетоха да водят предизборни битки, вместо да положат стрък цвете и се поклонят пред паметта на невинно загиналите, забравяйки, че за да я има и утре България,трябва да помним Буново!

България

Отбелязахме Деня на българската просвета и славянската писменост

Отбелязахме Деня на българската просвета и славянската писменост

В йерархията на духа и културата, първенци не са политиците, а рицарите на буквите, заяви президентът Румен Радев

С редица шествия и различни…

Прочети още:

Loading...

Култура

ч“Аскеер“ за Константин Илиев

ч“Аскеер“ за Константин Илиев

Късно снощи на галаспектакъл в театър “Българска армия“ бяха раздадени наградите “Аскеер“ за постижения в театралното изкуство, а церемоният…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Земеделие

Членството ни в ЕС сложи нов етап в развитието на винопроизводството

Членството ни в ЕС сложи нов етап в развитието на винопроизводството

Изградените с евросредства бутикови изби тип „шато” промениха образа на винарската ни индустрия

Приемането на България в Европейския съюз пре…

Прочети още:

Loading...