Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет26042018

Брой 82, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.60511 BGN1 GBP = 2.2383 BGN1 CHF = 1.63176 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Отлагат референдума в Трън

Отлагат референдума в Трън

Отлагат референдума в Трън

Общинският съвет отменя решението си за провеждането му след заповед на областния управител на Перник

На извънредно заседание вчера Общинският съвет в Трън отмени решението си от 23 февруари, с което бе насрочен местен референдум за златодобива в района.

Книжата за произвеждане на референдума бяха приети с решение №38 на общинския съвет. Но тъй като имаме заповед на областния управител на Перник от 7 март 2017 г. решението се връща като незаконосъобразно и предстои ново обсъждане в общинския съвет”, това заяви за „Земя” зам.-кметът на община Трън Цветислава Цветкова.

На 26 март на територията на община Трън няма да има местен референдум.

Зам.-кметът отбеляза, че това не отменя произвеждането на местно допитване на по-късен етап.

На 22 март предстои ново заседание на общинския съвет, но не ясно дали тогава ще бъде взето решение за следваща дата”, добави още Цветислава Цветкова.

Вижда се как държавата въобще не обича процесите да протичат демократично”, така коментира отменения референдум председателят на сдружение „Трън” Румяна Боянова.

От сдружението, които се обявиха в защита на трънската природа, организираха поход в неделя. Над 700 души от цяла България се включиха в изкачването на връх Стража в община Трън в подкрепа на каузата им.

Млади и стари заедно изкачиха Парамунската планина чак до върха, където развяха българските трибагреници и пожелаха успех на борбата на трънчани да спасят родния си край.

Беше направена жива фигура от хора с надпис „ДА“ – символ на запазването на чистата природа, а също и флашмоб, в който взеха участие 200 души”, разказа председателят на сдружението.

По думите й в похода са се опитали да се включат и провокатори.

Представиха се като миньори от Панагьорище и пристигнаха с два автобуса с логото на една от големите минни компании.

Когато хората не ги допуснаха, те казаха, че ще отидат на друг поход, на който се предлагали кюфтета”, допълни тя.

Припомняме, че инвестиционно намерение за добив на злато предвижда близо 20 кв. км да бъдат използвани за минна дейност. Половината от тази площ е разположена върху планината Руй, включена в европейската защитена мрежа „Натура 2000“.

През януари от сдружение „Трън” сезираха прокуратурата, заради нелегитимен подпис на Нона Караджова (министър на околната среда и водите в периода 2009 г.–2013 г.), с който е удължен срокът на договора за търсене и проучване на злато в трънско.

Документът е подписан на 10 юли 2009 г., или 17 дни преди Нона Караджова да положи клетва като министър.

Цветелина Цветанова

България

Икономика

Култура

Спорт

„Канарчетата” искат оставки

„Канарчетата” искат оставки

Ръководството на Ботев (Пловдив) реагира гневно след полуфиналния мач реванш за Купата на България срещу Славия, който „канарчетата“ загубих…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие