Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон23102017

Брой 204, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65496 BGN1 GBP = 2.18229 BGN1 CHF = 1.6865 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП се връща Бузлуджа

БСП се връща Бузлуджа

БСП се връща Бузлуджа

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова изрази в писмо до премиера готовност партията да приеме собствеността на Дома-паметник на историческия връх

Лидерката на БСП Корнелия Нинова изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което се посочва, че с РМС731/30.09.2011 г. на БСП се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху Дом-паметник комплекс връх Бузлуджа. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. В писмото се казва, че БСП изразява готовност процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана с подписване на договор.

ЗЕМЯ припомня, че Домът-паметник на връх Бузлуджа е най-големия идеологически монумент, изграден в периода на Първата българска република и е открит през август 1981 г. във връзка с 90-тата годишнина от основаването на социалистическото движение у нас, случило се на историческия връх.

Заради абсурдната политика на идеологически реваншизъм, провеждана от десните правителства след 1990 година, монументът на връх Бузлуджа бе лишен от статут на паметник на културата, въпреки че е творческо дело на водещи български художници и архитекти.

Решение за изграждане на Дом-паметник на Комунистическата партия се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на членове и симпатизанти на БКП стойност 14 186 000 лв. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г. лично от генералния секретар на ЦК на БКП и държавен глава на България Тодор Живков.

Архитектурният проект е дело на колектив, ръководен от тогавашния председател на Съюза на архитектите и президент на Международната академия за архитектура арх. Георги Стоилов. Конструкциите са проектирани от колектив, ръководен от проф. инж. Добромир Коларов. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия ген. Делчо Делчев.

Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров двоен пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с размери 6.50/12 м. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 м². Мозайките пресъздават борбитеза социална справедливост и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 композиции, които отразяват мирния труд.

Художественото оформление на Дома-паметник отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 видни творци, сред които са Величко Минеков, Валентин Старчев, Христо Стефанов, Йоан Левиев, Тома Върбанов, Иван Кирков, Георги Трифонов, Иван Стоилов-Бункера, Димитър Киров, Стоимен Стоилов. Трите стълбища в дома са украсени с композиции от бяло кристално стъкло, изработени от чешкия скулптор Станислав Либенски.

Всяка година в първата неделя на месец август (с редки изключения в края на юли) БСП организира край паметника общопартиен събор, на който присъстват десетки хиляди нейни членове и симпатизанти от цялата страна и от всички поколения. Съборът стана традиция след 1990 г., когато силите на реваншизма неведнъж заплашваха левицата с репресии и забра. Паметни остават националните събори в години, когато БСП е в опозиция, но показва дух на сила, единство и мотивираност за възраждане по пътя на победата.

След падането ноември 1989 г. състоянието на паметника се влошава драстично. През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона, прокаран от СДС, за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан. Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника. Въпреки нуждата от историческа обективност, варварски унищожени са мозаечните портрети на държавния лидер на България за периода от над 30 години на успешно социално-икономическо развитие на страната Тодор Живков и дъщеря му Людмила Живкова, която като министър на културата има значим принос за духовното ни отваряне към света, за налагането на общочовешки ценности в културата и за развитието на материалната й база, както и за успешното отбелязване на 1300-годишнината на българската държава. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие с цел грабеж на рубините, от които е смятано, че е изградена.

Въпреки всичко паметникът попада в класацията „Най-красивите изоставени места в света“ под номер 25, а през 2013 г. сходна класация му отрежда челното място.

Икономика

Цената на кравето масло набъбна с още 9.5 %

Цената на кравето масло набъбна с още 9.5 %

Цената на кравето масло се повиши с още 9.5% на едро през изминалата седмица. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и …

Прочети още:

Loading...

Култура

Прожектират „Ветрената мелница” на премиерата на Емилия Радева

Прожектират „Ветрената мелница” на премиерата на Емилия Радева

Талантливата актриса с първа биографична книга

Голямата актриса Емилия Радева ще събере столичния елит на премиерата на новата си книга „Ние,…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Трима българи с по 90 минути на мачовете в Полша

Трима българи с по 90 минути на мачовете в Полша

Трима български футболисти — Спас Делев за Погон (Шчечин), Алекс Колев за Сандеция (Нови Сонч) и Симеон Славчев за Лехия (Гданск), стартирах…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Говедовъдите поискаха диалог с МЗХГ за бъдещето на сектора

Говедовъдите поискаха диалог с МЗХГ за бъдещето на сектора

От бранша изпратиха доклад за състоянието на сектора на ведомството и търсят начини за формиране на стратегия

Какви са слабите и силните мест…

Прочети още:

Loading...