Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 131, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72639 BGN ↓ 1 GBP = 2.17464 BGN ↓ 1 CHF = 1.83044 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Руски политик: Русия и САЩ носят отговорност за мира на Балканите

Руски политик: Русия и САЩ носят отговорност за мира на Балканите

Руски политик: Русия и САЩ носят отговорност за мира на Балканите

Реалният прогрес в балканския дневен ред ще настъпи само тогава, когато ключовите сили създадат възможност на самите балкански народи да водят равноправен диалог за своето бъдеще, е категоричен заместник-генералният секретар на „Единна Русия” Сергей Железняк

Гоненията и политическите репресии, които в момента черногорският режим предприема срещу Демократичния фронт предизвикват тревожни асоциации с мрачните времена, когато тоталитарните режими провеждаха показни политически процеси срещу инакомислещите. Това заяви вчера Сергей Железняк – депутат в Държавната дума, член на парламентарната комисия по външна политика и заместник-генерален секретар на Генералния съвет на Партия „Единна Русия”. Поводът за изказването му са съобщенията за нарастващото полицейско насилие срещу черногорските опозиционери. По мнението на руския парламентарист черногорският режим с цел съхраняване на авторитарната етнократична диктатура осъществява целенасочено разделяне на Черна гора от Русия и Сърбия, чрез целенасочено налагане на сърбофобия и русофобия. „С дълбоко безспокойство виждаме, че властите в страната осъществяват репресии преди всичко срещу политически субекти, които са партньори с „Единна Русия”, които се изказват за възстановяване и укрепване на многовековните и традиционни отношения между Черна гора и Русия”. Руският политик допълни, че на този властови произвол трябва да бъде дадена честна международна оценка, а на политическите затворници, държани под стража заради политическите си възгледи, трябва да бъде върната свободата по законен ред.

Заместник-генералният секретар на управляващата партия на Русия се спря и на темата за руско-американските отношения в контекста на ситуацията на Балканите: „Тези отношения днес се намират в състояние на разруха, но не по вина на Русия. Но от друга страна, както отбеляза новият посланик на Русия в ООН Василий Небезня, Русия и САЩ не могат едни без други”. Железняк напомни, че този принципен подход е определен и от член 72 на Концепцията за външна политика на Русия, който гласи, че 4отчитайки особената отговорност на двете държави за глобалната стратегическа стабилност и състоянието на международната сигурност като цяло”. Този принцип напълно важи и за подхода на двете страни към балканската проблематика, отбеляза Железняк.

„При встъпването в длъжност на сръбския президент Александър Вучич разговаряхме със заместник-държавния секретар на САЩ Хойт Йи, отговорен за региона на Балканите. Добре ми е известен неговия критичен подход към Русия, но даже той е на мнение, че по определени теми като борбата с тероризма, позициите на САЩ и Русия са сходни и те трябва да продължат да си сътрудничат”, отбеляза руският политик, добавяйки, че реален прогрес на Балканите ще настъпи едва тогава, когато ключовите международни сили се откажат от налагането на техните „изключителни права”, а вместо това със солидарни усилия дадат възможност на балкансите народи сами да водят равноправен диалог за своето бъдеще. „Историята познава немалко примери, в които сериозни опоненти са стигали до балансирани и консолидирани решения, отчитайки обоснованите интереси на другия. Темата за Балканите не е толкова тежка, че да се откажем от реализацията на съзидателния потенциал в руско-американските отношения в региона”, заяви Сергей Железняк.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат земеделските производители във Великотърновско, предаде БНР. Кооперацията в...

Прочети още:

Loading...