Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб20012018

Брой 13, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59855 BGN1 GBP = 2.21729 BGN1 CHF = 1.66482 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Ще отразим идеите на държавното обвинение по Закона „Антикорупция”

Корнелия Нинова: Ще отразим идеите на държавното обвинение по Закона „Антикорупция”

Корнелия Нинова: Ще отразим идеите на държавното обвинение по Закона „Антикорупция”

Левицата обсъди със Сотир Цацаров идеите си, той гледа с оптимизъм на бъдещите дебати в парламента

Според главния прокурор не е противоконституционно участието на президента в бъдещата Агенция за борба с корупцията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание след срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с подготвения от партията Антикорупционен закон, предаде „Фокус“. „Що се отнася до това може ли президентът да има участие в този орган – мнението на главния прокурор е, че не е противоконституционно. Както и звеното да има разследващи функции. Препоръката е да разпишем отново процедура за прозрачност при действията на президента за назначаване на председателя“, обясни Нинова. „В Закона не сме предвидили как става номинирането, издигането, казали сме, че президентът го назначава. Препоръчват ни да разпишем тези процедури, за да има прозрачност. Да се засилят текстовете по контрола на този орган — дават му се силни функции, а контролът не е силно засегнат“, коментира Нинова. 

Главният прокурор препоръча професионално да прецизираме кръга лица, които законът предвижда да бъдат разследвани от Агенцията. Например – военните. Те подлежат на друг ред. Както и да прецизираме кръга престъпления, защото в НПК са изброени корупционните престъпления, тук ние даваме по-различен състав. Главният прокурор препоръча да ги съгласуваме с тези, които са по НПК – които могат да се декларират и които могат да се разследват професионално и разумно“, обясни тя. Нинова уточни, че главният прокурор се препоръчал Агенцията да не притежава техниката на Специални разузнавателни средства, така се дублират други органи, които я имат. „Може да иска да ползва и да прилага в разследването си. Препоръка е да прецизираме текстовете по прехвърлянето на дирекцията от ДАНС – как точно ще се уреждат правомощията на хората, които от ДАНС влизат в Агенцията“, поясни лидерът на БСП.

Както виждате

един много сериозен професионален анализ, който ни е много полезен.

Благодарни сме и ще отразим препоръките в законопроекта преди окончателното му внасяне“, коментира тя. 

На въпрос с какви очи разговаря с главния прокурор след ЦУМ-гейт, Нинова заяви: „Никога не съм обиждала главния прокурор или отправяла нелицеприятни реплики. Взаимно уважително проведохме днес разговора с очакване за тези професионални съвети. Благодарим му, ще го отразим“. 

Във връзка с това, че утре започва обсъждането на антикорупционния законопроект на ГЕРБ и дали Нинова ще вземе участие, тя поясни: „Аз лично не, но ще има наши представители от Парламентарната група“. Нинова припомни, че утре ще се срещне с президента по повод антикорупционния законопроект на партията. 

Всички препоръки, които приемаме, ще бъдат отразени в събота на Национален съвет. Ще ги отразим в нашия законопроект, представяме го пред европейските посланици, внасяме го в парламента.

Двата законопроекта – на БСП и ГЕРБ, тръгват заедно на първо четене

“, обясни Нинова и уточни, че ще се състои среща в началото на септември с европейските посланици, за да им бъде представен законопроекта лице в лице. 

Относно това, какво ще се разглежда БСП на Пленума си в събота, Нинова поясни: „Началото на политическия сезон, антикорупционния закон и одобряване на кандидати за кметове, където предстоят избори – Вълчи дол и Трън“, каза още тя.

Кръгът лица, който ще бъде разследван от органа за борба с корупцията, трябва да бъде по-тесен. Това каза пред журналисти в НС главният прокурор Сотир Цацаров след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова. „Кръгът на лицата, които са обхванати от този законопроект е прекалено голям. Той е изключително широк. Тази широта на списъка е оправдана от гледна точка на режима на деклариране и проверка на имуществото на тези лица, но тя не е оправдана от гледна точка на това, че същият този кръг от лица подлежи на разследване“, допълни главният прокурор. Цацаров обясни, че проектът на БСП предвижда възможности за разследване и деклариране на длъжности от областно ниво до ръководители на държавни горски предприятия, дори и до ръководителя на Българския спортен тотализатор, а не предвижда например същия режим за членовете на КЕВР. Според него това подлежи на прецизиране. Цацаров посочи, че втората му забележка по законопроекта на БСП е относно това разследващите правомощия на агенцията за борба с корупцията да се синхронизират с разпоредбите на НПК. „Към настоящия момент, те не са синхронизирани“, обясни Цацаров. Той заяви, че изразява категорично отрицателно становище по отношение на това една такава агенция да притежава технически потенциал за използване на СРС. „Има Държавна агенция за технически операции. Има специализирана дирекция в ДАНС, която се занимава с това. Ако и тази агенция или комисия, както е в проекта на Министерство на правосъдието, има възможност да притежава технически възможности за СРС, мисля, че това ще бъде изключително вредно“, допълни Цацаров. По думите му

СРС трябва да бъдат прилагани само от един единствен център

, защото това е възможност за контрол. Главният прокурор поясни, че е обърнал внимание на БСП във връзка със служителите от настоящата дирекция в ДАНС, които трябва да преминат към новата агенция за борба с корупцията. „Предвидено е те да преминат към агенцията, да запазят статута си, но след това, трябва да минат тест за почтеност. Ако не го минат, автоматично техните правоотношения ще бъдат прекратени“, каза той. Според него трябва да има дефиниция що е тест за почтеност. Попитан дали е противоконституционно президентът да назначава ръководителя на органа за борба с корупцията, Цацаров отговори: „Дали едно нещо е противоконституционно или не преценява Конституционният съд“. Не мисля, че трябва да гледаме на законопроектите за Антикорупционен закон с опасения, а с оптимизъм, допълни главният прокурор Сотир Цацаров. „С оптимизъм, че от двата законопроекта трябва да отпаднат негативите и да се търсят само позитивните решения. В този смисъл си мисля, че мъдрост и политическа воля не са само празни лозунги“, коментира Цацаров. По думите му обявения вчера КСНС по темата ще бъде форма на диалог. „Мисля, че

диалогът ще даде разумното решение.

Иска ми се да вярвам, че е така. Ако се стигне само до едно политическо противопоставяне законопроект А срещу законопроект Б – резултатът, едва ли ще е най-добрият“, допълни той. Според него в законопроекта на БСП не е предвидена каквато и да е форма на контрол за органа. „Такава трябва да има. Ако трябва това да бъде ежегоден отчет пред президента. Внасяне на този отчет в Народното събрание. Простата декларация, че работата на агенцията се контролира съобразно Конституцията и законите и просто един лозунг“, допълни Цацаров. 

Припомняме, че ден по-рано бе срещата на Корнелия нинова с председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Лидерката на БСП определи предложенията и препоръките на съдиите като изключително полезни. Нинова заяви, че предложенията са да се извадят евродепутатите от кръга лица, защото са в европейска институция и не могат да бъдат разследвани от новата Агенция „Антикорупция”, както и да се разпише ясен механизъм за съхранение и унищожаване на събраната информация, за да не се злоупотребява с нея е било обсъдено още на срещата, обясни председателят на БСП.

Корнелия Нинова посочи, че по време на разговора представителите на ВАС са споделили, че обикновено до тях не се допитват преди да се приеме някой закон. „Когато ние внасяме законопроект, първо ще се допитваме до професионалисти, за да можем да внесем качествени и работещи такива“, подчерта лидерът на левицата и посочи, че окончателният вариант на законопроекта ще бъде гледан в събота на заседанието на НС на БСП.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мария Шарапова повиши децибелите и взе реванш

Мария Шарапова изигра много силен мач и се справи с поставената под номер 14 Анастасия Севастова от Латвия. Рускинята спечели с 6:1, 7&#…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие