Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб20012018

Брой 13, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59855 BGN1 GBP = 2.21729 BGN1 CHF = 1.66482 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Справихме се с проблема с детските градини, твърди заместник-кметът Тодор Чобанов

Справихме се с проблема с детските градини, твърди заместник-кметът Тодор Чобанов

Справихме се с проблема с детските градини, твърди заместник-кметът Тодор Чобанов

За първото текущо класиране, на 26.08.2017 година, бяха обявени около 2 200 свободни места във всички столични райони, като най-голям е броят за деца, родени 2014 година – 1-ва градинска група. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов. „Класирането на деца за прием в детските градини се извършва целогодишно. През месеците май и юни се проведоха 4 класирания, а от последната седмица на месец август започват и т.нар. „текущи“ класирания, които се провеждат всяка седмица“, обясни той. „След извършеното класиране на деца за учебната 2017/2018 година се установи, че за втора поредна година броят на свободните места беше изравнен с броя на чакащите за прием деца за 1-ва градинска група (в момента 3-годишните деца)“, посочи Тодор Чобанов. Той коментира, че в случай, че от следващата учебна година бъде въведен задължителен обхват на 4-годишните деца, общинските детски градини ще имат възможност за прием на всички подлежащи деца.

Приемът на деца в детските градини се извършва по критерии, приети с Наредба на Столичен общински съвет. Децата ползват предимство по общи и социални критерии“, уточни Тодор Чобанов и допълни, че общите критерии са постоянен или настоящ адрес на територията на Столична община или на територията на детската градина; работещ социално осигурен родител или родител редовен студент. Зам.-кметът уточни, че в критериите влизат и детето да посещава общинска самостоятелна детска ясла на територията на Столична община и детето да бъде на почасова организация в посещаваната общинска детска градина. „Социалните критерии са за деца сираци, полусираци, с член от семейството с инвалидност над 71 %, на неизвестен родител, настанени в приемно семейство или осиновено дете, в риск, от многодетни семейства, близнаци“, посочи Тодор Чобанов. „Последната промяна относно приема на деца в общински детски градини се извърши през февруари 2017 година, като се въведе възможност в част от детските градини да се кандидатства за почасова организация при спазване на същите изисквания, както при целодневната организация“, каза още зам.-кметът.

България

Икономика

Култура

Спорт

Мария Шарапова повиши децибелите и взе реванш

Мария Шарапова изигра много силен мач и се справи с поставената под номер 14 Анастасия Севастова от Латвия. Рускинята спечели с 6:1, 7&#…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие