Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед21012018

Брой 13, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59855 BGN1 GBP = 2.21729 BGN1 CHF = 1.66482 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Художествената галерия в Горна Оряховица отбеляза 140-годишнината от рождението на Недялко Каранешев

Художествената галерия в Горна Оряховица отбеляза 140-годишнината от рождението на Недялко Каранешев

Голяма придобивка за художествената и музикална култура в Горна Оряховица е откритата през 1975 година нова сграда, предназначена за Градска художествена галерия, чието начало е поставено през 1905 год. от художника Недялко Константинов Каранешев (18771964). Няколко години по-късно той я премества във Велико Търново, преобразувайки я в Дом за култура и изкуство.

Недялко Каранешев е роден на 16 февруари 1877 г Израства в годините след Освобождението под строгия поглед на своя баща Константин, известен български патриот и възрожденец. Бъдещият художник учи в гимназиите в Горна Оряховица и Велико Търново. След като се дипломира през 18961897 г. в Севлиевската гимназия, Каранешев продължава да учителствува в с. Стрелец, обучавайки ученици и възрастни, освен на изкуство и история, още и как да се предпазват от разрастваща се епидемия. Именно тогава за помощ Каранешев се обръща към Великотърновския митрополит Климент (Васил Друмев). Тази среща е съдбовна за младия учител. Опознал дарбата на Каранешев, митрополит Климент иска да го прати в Санкт-Петербургската академия на своя собствена издръжка. Младият учител отказва. Тогава Климент пише писмо до министъра на Народното просвещение Иван Вазов с молба “да го вземе под своето високо покровителство“. По това време Недялко ползва богатата лична библиотека на митрополит Климент, който му дава препоръка за постъпване в Държавното рисувално училище в столицата. Подкрепя го и горнооряховското поборническо-опълченско дружество “Шипка“. След конкурс между 80 кандидати той е приет за студент през 1898 г. Конкурсната му работа — изящно изписана ръка – се пази и днес в ателието му. Негови преподаватели са Ив. Мърквичка (директор на училишето), А. Митов, Н. Кожухаров. Техните лекции често посещава княз Фердинанд. През 1902 г. Недялко Каранешев завършва пълния курс на обучение в Държавното рисувателно училище. Рисува картината “Граф Игнатиев със семействого си“, която според неговите спомени е била изложена на гара Горна Оряховица през 19361937 г.

Недялко Константинов още като студент започва да учи италиански и френски език. Мечтата му да усъвършенства изобразителното изкуство в Академията на изящните изкуства във Флоренция се сбъдва с помощта на бъдещия му тъст-заможен горнооряховчанин, баща на годеницата му Савка Дограмаджиева. Във Флоренция Каранешев учи при известния художник и педагог Джовани Фотори и рисува прекрасни копия на творби от Леонардо, Рубенс, Тициан. Днес картини, излезли изпод четката на Недялко Каранешев, притежава галерия “Уфици“ във Флоренци, великотърновската художествена галерия и др. Наследството на Каранешев включва още и стихове, както и историческо изследване за Петропавловския манастир.Известни са и други културно-исторически прояви на талантливия художник-галерист. През 1908 г. в Габрово е излят първият бронзов бюст на Чардафон Велики по склуптурен проект на Недялко Каранешев и Стефан Ковачев. Един от близките приятели на Христина Морфова, той в качеството си на председател на Дома на изкуството и културата във В.Търново, кани международно известната оперна певица Морфова да изнесе на 13 април 1934 г. благотворителен концерт в полза на туристическото дружество “Трапезица”. Известният великотърновски художник и краевед, както са позовават за Н. Каранешев други автори, през 1942 год. записва спомена на попинския свещеник Димитър Василев, че през 1971 г. Васил Левски, укрит под слама в кола с големи ритли, пътуваща от Варна до Добрич, се озовал при своя приятел и съчувственик Недялко от с. Попино, с когото обмислят план как Левски да изнесе отвъд Дунава парите, събрани от Делиормана.

По повод 80-годишния юбилей и за своята дългогодишна народополезна дейност Недялко Каранешев е удостоен с орден “Кирил и Методий – І степен” и му е уредена голяма художествена изложба с негови творби във В.Търново през 1957 г. Слово произнасят професорите Дечко Узунов и Веселин Стоянов. В поздравителния адрес на СБХ го наричат “художник по професия и историк по сърце”.

Недялко Каранешев напуска земния си път на 10 март 1964 г. Галерията в Горна Оряховица носи името му от края на 2009 г., като възстановява неговото културно наследство в областта на изобразителното и музикално изкуство. Създадена преди 112 години, днес Градската художествена галерия, освен периодичните изложби на творби по изобразително и фотографско изкуство, предоставя своите зали за музикални изяви на детски и възрастни състави, сред които са известните в страната и извън нея детска вокална формация “Патиланци” и хор “Славянско единство”. Особено вълнуващо протича откриването на изложби под съпровод на пиано и майсторското изпълнение на цигуларя-горнооряховчанин, живеещ във Варна, Виктор Котенко, специализирал за участие в подобен вид изложби и свирещ в Монте Карло.

Двадесет и пет години уредник на Градската Художествена галерия “Недялко Каранешев” беше художникът-живописец Кирил Иринчев. Той е кръстник на галерията и автор на портрета на Недялко Каранешев.

По негова инициатива Галерията придобива нова структура, в която функционират три зали: голяма – за периодични изложби и концерти, две по-малки, от които едната съхранява постоянния фонд на галерията, а другата – изложба на картините на членовете на ГОАРТ – сдружение от 12 горнооряховски художници, поддържащи и рпазвиващи художествено-творческите традиции, поставени от Недялко Константинов в началото на 20 век.

Тези дни беше отбелязана 140-годишнината от неговото рождение с картини, създадени от неговата ръка.

Никола Чолаков, Горна Оряховица

България

Икономика

Култура

Спорт

Мария Шарапова повиши децибелите и взе реванш

Мария Шарапова изигра много силен мач и се справи с поставената под номер 14 Анастасия Севастова от Латвия. Рускинята спечели с 6:1, 7&#…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие