Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет23032018

Брой 57, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.58804 BGN1 GBP = 2.24292 BGN1 CHF = 1.6758 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП запозна европосланиците с антикорупционния законопроект

БСП запозна европосланиците с антикорупционния законопроект

БСП запозна европосланиците с антикорупционния законопроект

Не водим разговори с Марешки, вотът на недоверие не е реклама, а сериозно политическо действие, обяви Валери Жаблянов

Ако може да се говори за припокриване на антикорупционните закони на БСП и ГЕРБ, то е най-много 25%. Това заяви на пресконференция на “Позитано“ 20 депутатът от БСП за България Крум Зарков.

Според Зарков, основната разлика между двата проекта е, че този на левицата се върти около наказателното преследване на корупционните практики, докато управляващата партия се фокусира върху гражданската конфискация. 

Тази сутрин лидерът на БСП Корнелия Нинова проведе работна закуска с посланиците на държавите от ЕС в България, чиято цел беше запознаване със законопроекта за създаване на специализирана агенция по антикорупция.

Зарков уточни, че са представени идеите за структурата и разследващите правомощия на звеното и разликите с предложенията на парламентарната група на ГЕРБ. Той каза, че целта на срещата не е била дискусия за критики и препоръки по отношение на документа. На журналистически въпрос дали текстът е представен пред посланиците на САЩ и Русия в България, народният представител подчерта, че тепърва предстоят срещи с пратениците на държави извън ЕС.

Според Зарков, предстои законопроектът да бъде изпратен и до Венецианската комисия, което ще гарантира съгласувани права на лицата, попадащи под дейността на агенцията. Депутатът отхвърли обвиненията, според които адвокати извън БСП подготвят новия закон, като каза, че проектът е дело на членове на парламентарната комисия на опозиционната партия. Той допълни, че по-късно документът е изпратен за консултация до кантората „Илиев и партньори”, с която формацията си сътрудничи от 56 години. Крум Зарков каза още, че по-късно днес социалистите ще проведат среща по повод избора на членове на Висшия съдебен съвет. Той напомни, че БСП е излъчила най-много кандидати – 6 от общо 18, като добави, че всички участници в изслушванията са се представили добре.

БСП не води разговори с Веселин Марешки за общ вот на недоверие към правителството.

Това заяви категорично в ефира на БНР членът на Изпълнителното бюро на БСП и зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. Той бе гост в предаването „12 плюс 3“ на програма “Хоризонт“.

“Няма как БСП да поеме такава инициатива с г-н Марешки“, каза Жаблянов, в коментар на изявлението на Марешки пред медиите миналата седмица, че партия ВОЛЯ може да инициира искане на недоверие към кабинета “Борисов 3“.

“Г-н Марешки може да даде всякакви изявления. Въпросът за обсъждането на вот на недоверие към правителство в БСП все още не се е състоял. За нас вот на недоверие към правителството не е самоцел. Вотът на недоверие ще се състои тогава, когато и българското обществено мнение, и БСП сме направили онази необходима подготовка, за да може този вот на недоверие да прозвучи сериозно и задълбочено – за цялостна политика или по някоя от основните политики на правителството. Поводи за такова нещо има много, но за да се подготви един такъв вот на недоверие – той не може да бъде просто плод на емоционално изявление на един или друг политически деец. Подготовката на вот на недоверие срещу правителството е сериозен въпрос. Темата трябва да бъде подбрана, аргументите трябва да бъдат намерени и в същото време и парламентарна подкрепа за това действие. То не е политическа реклама, а е действие със сериозни последствия за състоянието на правителството и изпълнителната власт в България. Партия „Воля“ може да инициира каквото пожелае“, каза Валери Жаблянов в ефира на националното радио.

България

Икономика

Ръководител на въздушното движение – престижна професия за млади хора

Ръководител на въздушното движение – престижна професия за млади хора

Предизвикателство пред младите, подготвени и образовани хора е реализация на всичките им качества, както и осигуряването на добър житейски с…

Прочети още:

Loading...

Култура

Изложба „Капитан Петко Войвода” се откри във Варна

Спомен за преселниците от Беломорска Тракия

По случай Деня на Тракия — 26 март, изложба с реквизит от филма “Капитан Петко войвода“ се откри …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Младите “лъвове“ спряха Испания

Младите “лъвове“ спряха Испания

Вратарят Димитър Шейтанов “заключи“ вратата на България

Юношеският национален отбор на България до 19 години спря големия фаворит Испания на …

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие