Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет20092018

Брой 180, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.67638 BGN1 GBP = 2.20219 BGN1 CHF = 1.73021 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Фонд или нисколихвени кредити може да подпомагат болниците

Фонд или нисколихвени кредити може да подпомагат болниците

Опитваме се да променим модела на управление, да се правят икономии, да се предоговарят дългове и лихви, коментира здравният министър Николай Петров

Министерството на здравеопазването, заедно с финансовия министър, обсъжда възможност за създаване на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения, съобщи в Пловдив министърът на здравеопазването Николай Петров, предаде БТА. По думите му това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва, с които средства болниците да могат да предоговорят някои от задълженията си. Петров уточни, че това трябва да стане законово и без да създава предпоставки за дискриминация на едни здравни заведения спрямо други. Министърът припомни, че заплатите в лечебните заведения и дълговете са си проблем на самото търговско дружество и здравното министерство няма законово право да отдели ресурс за която и да е болница.

Към момента общо дълговете на болниците — държавни и общински, са малко над 0,5 млрд. лв., припомни Петров, за което „Земя” писа вчера. Като най-затруднени той посочи болниците в Ловеч, където по думите му продължава “спасителната акция“, Враца, Видин, много зле според него е Университетската болница в Стара Загора, в Бургас също изпитвали затруднения. За преодоляване на кризата на първо място се опитваме да променим модела на управление, да се правят икономии, да се предоговарят дългове и лихви, коментира Петров. По отношение на неосигурените граждани той добави, че освен спешната и болничната помощ остава непокрита финансово доболничната помощ, за което със социалния министър имат идея да се осигури ресурс чрез специален фонд. Става дума за средства в рамките на 23 млн. лв. годишно, което е на база на разчетите за преминали такива пациенти, обясни здравният министър като добави, че става въпрос за неосигурени, но доказано бедни пациенти.

Министър Петров бе в Пловдив по повод откриването на Университетски информационен център, който ще предлага информационни услуги на българските и чуждестранни студенти и ще помага за по-бързото адаптиране на новоприетите.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Случай на бруцелоза по дребните преживни животни в Кюстендилско

Случай на бруцелоза по дребните преживни животни в Кюстендилско

Заболяването е опасно за здравето и на животните, и на хората

При изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ли…

Прочети още:

Loading...