Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт18092018

Брой 178, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.6758 BGN1 GBP = 2.20065 BGN1 CHF = 1.74068 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Арест за висш полицай, подозират го в чадър над ало измамници

Арест за висш полицай, подозират го в чадър над ало измамници

Арест за висш полицай, подозират го в чадър над ало измамници

Прокуратура предстои да повдигне обвинение срещу заместник-началник на Районно управление в Пловдив

Прокуратурата ще повдигне обвинение за подкуп срещу заместник-началника на Трето районно управление в Пловдив Стоян Павлов. Това каза в предаването “Денят започва“ по БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Стоян Павлов беше задържан по подозрение, че е участвал в схема за телефонни измами. Арестът беше извършен от служители на Вътрешна сигурност, след като за десетина дни бяха регистрирани серия от случаи с възрастни хора, измамени с хиляди левове в Пловдив и региона.

При акция на полицията наскоро бяха задържани шестима телефонни измамници, като двама от тях остават в ареста. Задържаният полицейски началник дълги години е бил служител на сектор “Издирване“, а след това е прехвърлен в Трето районно управление. През 2012 г. са запалени двата автомобила на семейството му. През това време той е работел като районен инспектор. Според държавното обвинение полицаят вместо да уведоми за телефонни измами, за които е знаел, е прикривал измамниците. “Миналата седмица само от едната телефонна измама, след получаване на сумата от 1300 лева, провеждат среща с него и му плащат 300 лева за две неща. Първо — защото са го уведомили преди това за извършване на измамата и евентуално са поискали закрила от него преди да я извършват. И след получаването на 1300 лева отиват и, ако мога така да се изразя, се отчитат 300 лева за тази измама“, коментира Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив. Извършените измами срещу възрастни хора от септември досега са за над 180 000 лева.

Телефонните измами – терор срещу нашите майки и бащи

Властта се похвали с намаляване на този вид престъпност, но дали е така?

Телефонните измами намаляват. Това увери главният секретар на МВР Младен Маринов преди три месеца. Като причина за това той изтъкна, че все повече хора сигнализират, когато има телефонни измами. Съвместната работа на полицията и медиите също допринасяла за това.

Относно информацията, че има полицейски чадър над “ало“ измамниците, Маринов заяви, че тече проверка в Русе, но нямали категорични данни техни служители да покровителстват този вид престъпления.

През 2015 година МВР, отчете увеличение на броят на телефонните измами. За първото шестмесечие на годината са извършени 496 телефонни измами. Броят им е със 114 повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от Главна дирекция “Национална полиция“. Служителите на реда отчитат и повишена разкриваемост. 

Представяме една малка част от извършените в България телефонни измами през годините.

• През 2014г. перничанка на 74 г. е измамена с 10 000 лева. Мъж, представил се за лекар, позвънил на домашния телефон на възрастната жена и заявил, че дъщеря й си е счупила крак и се нуждае от спешна операция, която струва скъпо.

• Петима души са задържани за телефонни измами на при акции в пет области. На 20 август тази година в Нова Загора е задържан криминално проявен на 24 години, след извършена телефонна измама за 1600 лева и златни накити. Младежът е използван като куриер-муле. В координация със сектор “Измами“ на Националната полиция, служители от трите областни дирекции са установили, че младежът е участвал в още три телефонни измами. Едната е за 11 хил. лева, извършена през месец март в Стара Загора, а другите две са за общо 7 хил. лева, осъществени през месец юни в Плевен.

• В три отделни случая пенсионери са се простили със значителни суми, измъкнати им от измамници в началото на 2017 година. В Плевен 84-годишен мъж е изхвърлил през балкона на апартамента си 2150 лева. Той бил измамен по най-новия и разпространен в момента сценарий. Обадили му се по телефона и непознат се представил за “ченге“. Обяснил му, че са по следите на банда измамници и те щели да го потърсят, за да се опитат да го измамят.

• През 2016 година в Благоевградско е регистриран истински бум на телефонните измами. Схемата, по която се осъществяват, е нова — търсят пари за покупка на маслени радиатори. Четири възрастни жени от Разлог и Банско само за няколко часа са попаднали в капана на измамниците и са били подлъгани да си дадат спестяванията.

• През 2012 година полицаи от Бургас задържаха 20-годишен “рекордьор“ на телефонни измами. Той успял да отнеме суми от порядъка на 15003000 лв. от шестима възрастни бургазлии на възраст от 65 до 80 години, които лъжел безразборно по изпитания сценарий за катастрофирал близък, нуждаещ се от спешна операция. Разкритите измами показват, че той е успял да вземе общо над 10 000 лв. от възрастните хора.

• През 2009 година полицейски инспектори посетиха жителите на Ямбол и областта с подарък календари за 2010 година, в които са описани всички досега използвани схеми на измами по телефона. Календарът се сгъва лесно под формата на пирамида, за да може да се постави на видно място в домовете. Отпечатани са 3000 екземпляра.

На гърба на календара-пирамида са описани осем схеми на телефонни измами — убит при катастрофа, болен от свински грип, печалби от големите търговски вериги, колети от чужбина, зареждане на ваучери и други. Същата година и община Велико Търново също провежда разяснителна кампания срещу зачестилите телефонни измами.

Повече от 10 години медии и полиция предупреждават обществеността за случите на телефонни измами. Намаляват ли измамите или измамниците стават все по изобретателни?

Най-разпространени схеми за извършване на телефонни измами:

• Измамници се представят за служители на реда и изфабрикуват провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите на телефонни измами.

• Обаждат се за тежко пострадал роднина и необходимост от спешна скъпоструваща операция, лъжат за заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини, мамят за реализирано пътно-транспортно произшествие от близък роднина с починал човек или малко дете.

• Опитват да Ви излъжат с освобождаване на колетна пратка или за закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин. Има измамна схема и за необходимост от преводач.

• Измамниците обещават жертвите си по-големи социални помощи.

• И не на последно място, случайни потребители получават кратко съобщение (SMS) с текст на телефоните си “Спешно обади се“ и посочен телефонен номер.

НЮЗ.БГ съветва гражданите да не дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи!

Да не се доверяват на непознати лица, както и да не предоставят лични данни по телефона.

Да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда.

Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да пробват да се свържат с него или с друг роднина чрез свой съсед или познат.

В случай, че получат такова обаждане и спрямо тях се направи опит за извършване на телефонна измама, незабавно да подадат сигнал на тел. 112 и да се свържат с властите. Често след своевременно подаден сигнал за извършваща се телефонна измама, извършителите много бързо са задържани от органите на полицията.

От сайта НЮЗ.БГ

(заглавието и подзаглавието са на ЗЕМЯ)

България

Чака ни топла зима, есента напомня за себе си в неделя

Зимата в Европа се очертава да е по-топла от нормалното, заяви в предаването „Преди всички“ по БНР климатологът проф. Георги Рачев.  По думи…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Осъдиха България за десетки милиони евро заради спирането на АЕЦ „Белене”

Осъдиха България за десетки милиони евро заради спирането на АЕЦ „Белене”

НЕК ще трябва да плати още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта

Националната електрическа компания ще трябва да плати на „Уо…

Прочети още:

Loading...

Култура

Плевенската школа “Колорит“ със златен медал в Москва

Плевенската школа “Колорит“ със златен медал в Москва

Плевенската арт школа “Колорит“ е удостоена със златен медал на международен конкурс за рисунка в Москва, съобщи Майя Ананиева — ръководител…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Животновъди искат пълна ревизия на развъдните организации

Животновъди искат пълна ревизия на развъдните организации

Не може животното днес да е на къра, а утре под селекционен контрол , предупреди пред БНР Ангел Йонов, шеф на Националната асоциация за разв…

Прочети още:

Loading...