Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт20022018

Брой 36, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.57601 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.6988 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) ВСС отказа нова процедура по избор на председател на ВАС

ВСС отказа нова процедура по избор на председател на ВАС

ВСС отказа нова процедура по избор на председател на ВАС

ВСС няма да започва нова процедура по избор за председател на ВАС, след като президентът върна избора на Георги Чолаков. Той ще бъде изслушан от съвета.

На заседанието на ВСС предложението на Георги Чолаков да бъде отправена покана за явяване пред членовете на съвета, за да отговаря на въпроси, беше прието единодушно с 25 гласа “за“. Главният прокурор Сотир Цацаров предложи изслушването да бъде първа точка в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС на 19 октомври. Предложението процедурата да продължи от изслушване на двамата кандидати Георги Чолаков и Соня Янкулова във ВСС беше отхвърлено със 7 гласа “за“ и 18 “против“. За предложението да се открие нова процедура на председател на ВАС гласуваха трима членове на ВСС, а 22 бяха “против“. Така предложението на председателя на ВКС Лозан Панов не беше прието, коментира Дир.бг. Сегашният председател на ВАС Георги Колев, чийто мандат изтича, предложи двете кандидатури — на Георги Чолаков, (която президентът Румен Радев върна) и на Соня Янкулова само да бъдат прегласувани. Няма логика процедурата да започва отначало, посочи той. Председателят на ВКС Лозан Панов обяви, че е на противоположно мнение. За него процедурата трябва да започне от самото начало. Подкрепа на тезата, че изборът на Чолаков трябва да бъде прегласуван даде и главният прокурор. Той каза, че не го интересуват правилата за избор за председатели на ВАС, ВКС и главен прокурор, когато има закон, в който е разписано какво се случва. Щом правилата противоречат на закона, те нямат значение, посочи той. И ако за Чолаков трябва да гласуват 17 члена, то решението за прегласуването да бъде взето само с 13 гласа (обикновено мнозинство), предложи Цацаров. Членът на ВСС Севдалин Мавров също отбеляза, че е нужна нова процедура и се аргументира с тезата, че всеки нов МС не продължава програмата на предишния.

България

Икономика

Култура

Спорт

Почина легендата на Левски Павел Панов

Почина легендата на Левски Павел Панов

Изненадващо легендата на Левски и българския футбол Павел Панов почина на 67-годишна възраст. До последно той беше технически директор на БФ

Прочети още:

Loading...

Свят

Сергей Лавров призова Вашингтонда не си играе с огъня в Сирия

Сергей Лавров призова Вашингтонда не си играе с огъня в Сирия

Съветничка на Асад обвини САЩ и Турция, че пречат на мирно решение

Русия наблюдава с тревога опитите на САЩ да осъществят плановете си за под…

Прочети още:

Loading...

Земеделие