Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет21062018

Брой 121, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.68926 BGN1 GBP = 2.22562 BGN1 CHF = 1.69527 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Патриотичен акт: Кметът на Елин Пелин забрани Хелоуин

Патриотичен акт: Кметът на Елин Пелин забрани Хелоуин

Патриотичен акт: Кметът на Елин Пелин забрани Хелоуин

Праз­нуването на Хелоуин днес в дет­с­ките градини, училищата и читалищата в община Елин Пелин е заб­ранено за втора година. Това става със заповед на кмета на града Ивайло Симеонов, предаде БНР. Кметът обяс­нява решението си с това, че праз­никът, който е по-популярен в САЩ и Западна Европа, засен­чва бъл­гар­с­кия Ден на будителите. Той комен­тира, че миналата година децата дори не знаели защо почиват на 1 ноем­ври и мис­лели, че е заради Хелоуин, а не заради Деня на будителите. „В този праз­ник няма нищо хрис­тиян­ско, а будителите, тези хора, заради които сме това, което сме, остават на заден план“, каза Симеонов. Той добави, че в Деня на будителите в Елин Пелин ще има факелно шес­т­вие и тър­жес­тва.

Според Уикипедия произ­ходът на т.нар. праз­ник Хелоуин идва от древ­ните келти, които пос­рещали своята Нова година Сауин в края на октом­ври. Те живеели с вяр­ването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навес­тяват земята в тър­сене на живи тела, в които да се вселят. За да се пред­пазят, кел­тите гасели огъня в огнищата и се опит­вали да изг­леж­дат кол­кото се може по-страшно – обличали животин­ски кожи и глави, надявайки се да изп­лашат привиденията. Събирали се около огньове, запал­вани от друидите жреци, уст­рой­вали гадания.

България

Икономика

Култура

Спорт

Сеп Блатер прис­тигна в Мос­ква

Бив­шият президент на ФИФАСеп Блатер прис­тигна в Мос­ква, за да наб­людава мачовете от Мон­диал 2018. Oчак­ванията са Блатер да остане няколко дн…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Проектът на ЕК е за 81 250 евро максимален таван на плащанията

Проек­тът на ЕК е за 81 250 евро мак­симален таван на плащанията

Предвижда се междинни нива за намаляване на субсидиите в диапазона между 60 000 и 100 000 евро

Проек­тът на Европейс­ката комисия (ЕК) за пониж…

Прочети още:

Loading...