Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт31032020

Брой 61, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77255 BGN ↓ 1 GBP = 2.20003 BGN ↑ 1 CHF = 1.85018 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Скандал с урок по Корана в български учебник за VI клас

Скандал с урок по Корана в български учебник за VI клас

Скандал с урок по Корана в български учебник за VI клас

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика силна обществена реакция. Причината са използвани цитати от Корана, сред тях и такъв, че жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие. Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените, коментира в студиото на „Тази сутрин” по Би Ти Ви доц. Александър Николов, един от съавторите на учебника. Според историка проф. Христо Матанов обаче текстът за джихада и настъпването на исляма е неясен за децата. И двамата експерти са на мнение, че все пак учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а текстовете би трябвало да се обясняват от учителите.

Урокът за джихада и Корана обаче предизвика гнева на мюфтийството. Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи, коментира зам. главният мюфтия Бирали Мюмюн. Ние сме алармирали Министерството на образованието, тези текстове не могат да дадат реална представа за религията, изкарани са извън контекста, смята той. Според Мюмюн, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

Не трябва материалът да се отделя от историческия контекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия начин да се чувстват неловко по време на урока за инквизицията например, добави проф. Матанов. Целта ни е била да се сравнят новозаветният текст, който е подобен по съдържание и текстовете в Корана. Да се види, че според тях жената е стояла по-ниско от мъжа, иначе как ще си обясним движението на феминистките, оправда съдържанието на учебника доц. Николов.

България

Икономика

Култура

Почина писателят фронтовик Юрий Бондарев

Писателят Юрий Бондарев почина вчера в Москва на 96-годишна възраст. Бондарев е известен с романите си за Втората световна война - “Тишина“,...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

Цветан Соколов остава в Русия, преминава в Динамо (Москва)

В Новосибирск разработват ваксина и лекарство срещу коронавируса, разкрива Пламен Константинов

Звездата на българския волейбол Цветан Соколов...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Миналата седмица земеделският министър Десислава Танева обяви, че има уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само бълг...

Прочети още:

Loading...