Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет23112017

Брой 228, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66468 BGN1 GBP = 2.20226 BGN1 CHF = 1.68475 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Скандал с урок по Корана в български учебник за VI клас

Скандал с урок по Корана в български учебник за VI клас

Скандал с урок по Корана в български учебник за VI клас

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика силна обществена реакция. Причината са използвани цитати от Корана, сред тях и такъв, че жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие. Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените, коментира в студиото на „Тази сутрин” по Би Ти Ви доц. Александър Николов, един от съавторите на учебника. Според историка проф. Христо Матанов обаче текстът за джихада и настъпването на исляма е неясен за децата. И двамата експерти са на мнение, че все пак учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а текстовете би трябвало да се обясняват от учителите.

Урокът за джихада и Корана обаче предизвика гнева на мюфтийството. Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи, коментира зам. главният мюфтия Бирали Мюмюн. Ние сме алармирали Министерството на образованието, тези текстове не могат да дадат реална представа за религията, изкарани са извън контекста, смята той. Според Мюмюн, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

Не трябва материалът да се отделя от историческия контекст, хората живеят в друга епоха… Християнчетата може по същия начин да се чувстват неловко по време на урока за инквизицията например, добави проф. Матанов. Целта ни е била да се сравнят новозаветният текст, който е подобен по съдържание и текстовете в Корана. Да се види, че според тях жената е стояла по-ниско от мъжа, иначе как ще си обясним движението на феминистките, оправда съдържанието на учебника доц. Николов.

България

Президентът като алтернатива

Румен Радев синтезира най-неотложните и перспективни каузи: национално помирение, суверенитет, законност, антикорупция, справедливост

Пре…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха Сирия в телефонен разговор

Владимир Путин и Доналд Тръмп обсъдиха Сирия в телефонен разговор

Руският президент е говорил и със саудитския крал Салман, с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси...

Прочети още:

Loading...

Земеделие