Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед29032020

Брой 59, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.7811 BGN ↓ 1 GBP = 2.14108 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Донка Симеонова: С алтернативния бюджет БСП е за стопиране на досегашния неработещ модел “Парите следват ученика“

Донка Симеонова: С алтернативния бюджет БСП е за стопиране на досегашния неработещ модел “Парите следват ученика“

Донка Симеонова: С алтернативния бюджет БСП е за стопиране на досегашния неработещ модел “Парите следват ученика“

Пълна промяна на финансирането на учебни заведения предлагат финансисти и педагози в Гълъбово на дискусия „За делника на образованието“ с участието на депутата Донка Симеонова, зам.-кмета Димитър Василев, председателя на ОбС Светла Боянчева и учители от детски и учебни заведения. Според Симеонова с алтернативния бюджет БСП е за спиране досегашния неработещ модел „Парите следват ученика“, заложени са финансови параметри, политики и приоритети за дългосрочна визия на страната, което ще промени и най-важния сектор - образованието, а с това ще се съхрани и човешкия ресурс. По думите им трябва да има разписан специален стандарт за училища в малки населени места, които да осигуряват нормалното им функциониране, иначе общините се принуждават да ги закриват, а деца пътуват по 42 км, за да дойдат на училище в Гълъбово. Сегашните финансови условия не са позволили на всички училища да увеличат заплатите на учителите, предупредиха участниците в срещата. Нека да се запази делегирания бюджет като форма, но каква част от него ще е за трудови възнаграждения, каква част за текуща издръжка и т.н., да е ясно разписано от МОН, както и да се въведе контрол“, настояват учители и директори. Симеонова представи приоритетите на алтернативния бюджет и подчерта водещата роля на образованието. Предложеният от левицата модел стои в основата и във взаимоотношенията между учебните заведения в страната. От Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово настояват за законови промени, които ще съсредоточат планирано ученици в професионално обучение, необходимо за специфичния район, за съответния пазар на труда, местната икономика и бизнес. Но за средните училища е ефективно разкриването на професионални паралелки и в тях, тъй като ще допринесе за развитие на учебния процес, също съобразен с пазара на труда и желанието на учениците. Според педагозите Обществените съвети не могат да продължат да съществуват в сегашната си форма. „Необходима е категорична преценка и преглед за тяхното функциониране, те са излишни и са част от огромната бумащина, която засипва училището. Във Франция и Италия са работещи структури, но на друг принцип“, категорични са представителите на образованието.

Те смятат, и че трябва да се въведе нова оценъчна система за труда на педагозите при работа с уязвими групи. Участниците с тревога алармираха, че ще се изправим пред нов проблем след 10 години - в училищата няма да има деца. „Необходима е цялостна държавна политика, хората отиват зад граница, заради условията на труд и качеството на живот в България. БСП предложи алтернативния бюджет за 2018г., отчитайки тежкото социално неравенство, безперспективността пред младите хора, задълбочаващата се демографска криза, който би извел страната от това състояние“, каза Симеонова.

България

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

„Нека да бъдем отговорни и дисциплинирани!“, призовават младите социалисти

„Осъзнавайки сериозността на ситуацията с новия коронавирус и невъ...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

130 години от рождението на автора на “Не съм от тях!“

На 25-и март, точно преди 130 години е роден един рядък талант на словото и четката - ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие