Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря25042018

Брой 80, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.59816 BGN1 GBP = 2.23166 BGN1 CHF = 1.63791 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Спринт с тежки ученически раници си спретнаха родители и омбудсман

Спринт с тежки ученически раници си спретнаха родители и омбудсман

Спринт с тежки ученически раници си спретнаха родители и омбудсман

На чужд гръб и 10 ученически раници са малко. Под този наслов майки се натовариха с тежките ученически раници, за да покажат на институциите какъв е товарът върху децата и да им припомнят, че проблемът не е решен и те настояват Министерството на образованието и науката (МОН) да намери адекватно решение. Над 150 000 ученици от 5 до 7 клас са засегнати от тежките раници. Децата имат по около шест часа, а учебниците са тежки. Между шест и осем килограма всеки ден носят учениците от горните класове. Родителите се надяват институциите да се вслушат в протеста им. Тежестта върху децата е предпоставка за гръбначни изкривявания.

За пореден път поставяме въпроса, но решение няма, каза Емилия Петкова, майка на петокласничка. Институциите само обещават да намерят решение, но остават глухи за проблемите на децата, подчерта тя. За пореден път преди месеци темата повдигна ученичка, припомня Нюз.бг. Петокласничката Теодора Божкова от столичното 35-о училище “Добри Войников“ написа жалба до председателя на Държавната агенция за закрила на детето срещу тежките раници на учениците. Постъпката й впечатли хиляди в социалните мрежи. Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова се срещна с Теди, за да я изслуша и да предложи решение на проблема. Михайлова предложи тетрадките на учениците да са по-нисък клас — по-некачествена хартия, но по-леки. Не смятам, че това е решение, защото децата сега изграждат почерка си и е хубаво да пишат на по-висок клас тетрадки. Предпочитам учебниците да са по-нисък клас, но с повече съдържание, за да няма нужда от допълнителни помагала и сборници, каза тогава майката на Теди Лилия Божкова. И както е традиция у нас, темата замря. Затова е и вчерашната акция на майките, които искат да напомнят на МОН, че ученици и родители не са забравили и чакат отговор.

Експертите са категорични — ученическата раница не трябва да тежи повече от 15 процента от теглото на детето. Раница, която е твърде тежка, която се носи неправилно, може да причини медицински проблеми. Тежката раница, която се носи през едното рамо, може да причини навеждане на детето на една страна, което може да изкриви гръбначния му стълб и да му причини болка.

България

Икономика

Loading...

Култура

Сикстинската кахера допусна нова „Стабат матер”

Шедьовърът на Ренесанса — Сикстинската капела, се отвори повече към съвремието с първия излъчен в интернет концерт „Стабат Матер“.

„Стабат ма…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Ортега отстъпва за оспорваната пенсионна реформа в Никарагуа

Никарагуанският президент Даниел Ортега отмени оспорваната пенсионна реформа, предизвикала протести, в които загинаха най-малко 24 души за 5

Прочети още:

Loading...

Земеделие