Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб20102018

Брой 201, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.69998 BGN1 GBP = 2.22651 BGN1 CHF = 1.708 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Петър Христов с фирми, покриващи широк спектър търгове за обществени поръчки

Петър Христов с фирми, покриващи широк спектър търгове за обществени поръчки

Петър Христов с фирми, покриващи широк спектър търгове за обществени поръчки

В 22 фирми има пряко участие убитият вчера бизнесмен Петър Христов, показва справкa в “Дакси“ към днешна дата, публикувана от ДИР.БГ.

От шест фирми той се е оттеглил и е бил заличен, но в останалите е запазил присъствие. Три от фирмите са регистрирани във Велико Търново. Предметът на дейност на търновските му фирми е строителство и търговия с недвижими имоти, както и управление на недвижими имоти. Включено е и строителство на нови сгради и ремонт на вече построени.

Най-интересна е фирмата „Пропъртис мениджмънт груп” ЕАД.  Тя е регистрирана в София на улица “Горски пътник“ №1, но адрес за кореспонденция е този на млекопреработвателната му компания на улица “Ралевица“ в кв. “Манастирски ливади“ (където бе разстрелян показно). Според данните тя се занимава с общо строителство на сгради и строителни съоръжения.

Петър Христов е бил в Борда на директорите, а като собственик е записана дъщеря му. Интересното е, че „Пропъртис мениджмънт груп” има собственост в още 13 фирми, в някои от тях — мажоритарен. Сред тях е и социологическата агенция МБМД, където държи 34%.

Друга интересна фирма от портфолиото на застреляния бизнесмен е „Лагуна бийч”. Предметът на дейност на тази фирма е строителство на хотелски комплекси и прилежащи жилищни сгради. Съвсем логично, има и фирма, занимаваща се с строително-технически консултации, инженерингова дейност и архитектурни услуги.

Преглед на фирмите ясно показва, че основната дейност на бизнесмена не е била млекопреработването, а строителството във всичките му разновидности. Вероятно с “Лактима“ той се е легитимирал като част от една бизнес структура, но всъщност работата и много вероятно приходите от строителните дейности са били много повече.

Според експерти наличието на толкова много фирми с негово участие означава, че той се е стремил да покрива различни изисквания за участие в търгове по Закона за обществените поръчки. Именно строителството и строителните услуги са едни от най-силните откъм инвестиции сектори в родната икономика през последните 45 години. Тук поръчките са за милиони, а силна позиция при спечелването им гарантира и значителна печалба. 

Ако Христов е засегнал нечии бизнес интереси, това няма как да е в млекопреработването, коментират още експерти.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие