Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21012019

Брой 267, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71624 BGN1 GBP = 2.21599 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Проф. Димитър Иванов: Подценяването на компетентността в управлението доведе до ръст в престъпността и корупцията

Проф. Димитър Иванов: Подценяването на компетентността в управлението доведе до ръст в престъпността и корупцията

Проф. Димитър Иванов: Подценяването на компетентността в управлението доведе до ръст в престъпността и корупцията

Неработещото разделение на властите, неуважението към закона и морално-нравственият упадък в обществото са трите причини за разпада в държавността, заяви експертът по национална сигурност и преподавател по психология на лидерството

Показното убийство на бизнесмена Петър Христов е мотивирано от нарушени икономически интереси. Това заяви за ТВ „България от еър” експертът по сигурност и директор на Института по лидерство при УниБИТ проф. Димитър Иванов. 

Според него не може да се приеме, че престъплението е извършено заради помощта, която Христов е оказвал на полицията, както обяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

“От професионална гледна точка е изключително некомпетентно да се прави такова изказване от човек, свързан със службите“, заяви професор Иванов. Такова убийство е подготвено и професионално и се плаща скъпо, защото е посред бял ден в гъстонаселен район, по правителствено трасе…

Убийството на такъв човек, каквито и сенчести петна да има в миналото, но днес подпомага болни, сираци, образователни институции, не е капиталист еснаф, а е със социален ангажимент, показва, че поводът е тясно конкретен и специален. За да те поръчат, ти трябва да си ощетил много сериозно някого и да си го обидил, да си му накърнил егото“, коментира още Димитър Иванов. 

Подобни според него са случаите с Илия Павлов, Емил Кюлев, Фатик, които също са се откъснали от крими средата и са станали обществени и социално важни лица, но са си създали врагове.

“Дори да е помогнал за случая с “Наглите“, това не бива да се издава по никакъв начин, дори след смъртта му. Така се компрометира работата с агентура, което за пореден път е грешно“, заяви още експертът.

В друго интервю по ТВ ПИК проф. Иванов коментира, че проблемът с престъпността е системен за държавата и обществото в последните 28 години, и трябва да бъде решен като такъв, а не да се обръщаме към отделните му проявления. Именно затова е важно да бъдат изяснени причините, а не само следствията. 

Според експерта на първо ниво е проблемът с разделението на властите. Те трябва да бъдат независими една от друга и взаимно да се коригират и контролират. У нас този принцип е нарушен и има зависимост. Това пречи на правозащитните и правораздавателните органи да си гледат работата, коментира Иванов, който допълни, че изпълнителната власт се опитва да се конфронтира даже с президента.

“Например в случая с шесторното убийство, застанаха пред камерите прокурори, шефа на МВР, директора на Следствието, главният секретар на МВР и започнаха да обясняват и коментират различни версии, които често си противоречат. „Разкриването на престъпления е технологичен процес, в който следват етапите в определен ред. Неесериозно е да се говорят такива неща, докато още тече оглед и следствие, това е непрофесионално”, отбеляза експертът.

 По думите му втори фундаментален проблем е неуважението на закона в България, а и това, че често властите не действат според правилата.

“Третото също много важно е тоталният морално-нравствен упадък в обществото. Това показват и действията на всички хора, начело с кмета на Луково, които са знаели къде е този човек и какво върши, но всички са мълчали. Ето от тези три неща като ги обединим, разбираме защо има такава престъпност”, е мнението на проф. Димитър Иванов.

Експертът е категоричен, че една от фундаменталните причини за ръста на престъпността и корупцията и за безпомощността на държавата срещу тях, е системното съсипване на агентурния апарат на службите за сигурност и полицията, която във всяка нормална държава съдейства за бързото разкриване на извършените престъпления. „Нека сега тези, които извършиха това, да отговарят пред обществото“, предлага още Димитър Иванов. 

По повод публичния дебат за това възможно ли е беглецът от правосъдието Росен Ангелов да е шесторният убиец от Нови Искър експертът коментира: “Любов не може да е причина за това масово убийство. Всичко случило се говори за едно добре обмислено, планирано и извършено престъпление, така че и други версии са възможни. Извършването е стриктно, като в държави с модели, познати с висока организирана престъпност като Италия през 70-те години и Русия и Сърбия през 90-те. Това убийство е изключително добре организирано. Престъплението трябва да отговаря по тежест на мотива”, убеден е проф. Иванов.

Разпадът на държавността в България е проекция на разпада в ЕС. Брюксел ни хвали напоследък, а положението става все по-зле. Тоест или Брюксел е сляп, или просто е като нас. Но светът не е само Брюксел. Виждаме какво става в Полша, Унгария, Испания, във Великобритания и дори в Германия”, напомни експертът. Той допълни, че светът днес е многополюсен. Фактори в него, с които България трябва да работи и да се съобразява освен ЕС и САЩ са Русия,Китай, Турция. „Този разпад в световната и европейска политика, неминуемо се отразява и на България. Понеже ние по принцип сме несистемни, колелата се въртят по-бързо и разпадът е по-бърз“, коментира още проф. Димитър Иванов. „Иначе председателството на Съвета на ЕС, което започва на 11 януари е добър повод да си решим някои тежки проблеми. Топката е в полето на правителството, пожелавам му да я отиграе успешно”, заяви проф. Димитър Иванов.

България

Икономика

Култура

 Добромир Банев празнува с “Любов до синьо“ своята 50-годишнина

 Добромир Банев празнува с “Любов до синьо“ своята 50-годишнина

Премиерата ще се състои на 13 февруари от 18:30 часа в централното фоайе на Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“

Един от най…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие