Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт11122018

Брой 238, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71189 BGN1 GBP = 2.16724 BGN1 CHF = 1.73159 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Румяна Арнаудова: Издирваният за тероризъм мароканец бил с пет фалшиви паспорта

Румяна Арнаудова: Издирваният за тероризъм мароканец бил с пет фалшиви паспорта

Румяна Арнаудова: Издирваният за тероризъм мароканец бил с пет фалшиви паспорта

На 13 януари група от 27 чужди граждани е опитала да премине нелегално българската граница, обясни по БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова за задържания у нас мароканец Науфал Рашид Захри. Той е издирван от Интерпол за тероризъм и членство в джихадистката групировка “Ислямска държава“, заяви тя. Задържани между селата Сладун и Маточина са били шестима мъже, шест жени и деца. Те били изпратени в центъра в Харманли, където е започнала проверка. 26 от лицата, роднини, са подали веднага заявление и са поискали хуманитарен статут. Не е подало заявление само въпросното лице, като се е опитало да заблуди българските власти, че е сирийски гражданин и е част от групата. Имал е пет различни документа за самоличност — сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС. Извършени са проверки на документите и е установено, че сирийският паспорт е обявен за издирване от Интерпол. Изпратена е снимка на лицето в Интерпол — снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни, обясни още говорителят на главния прокурор. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи. В рамките на това международно сътрудничество, което са установили българските власти, е изготвена и т. нар. лицево-идентификационна справка, тъй като лицето по външни белези е било обявено за издирване и в Шенгенската информационна система, и в Интерпол, коментира Епицентър.

Едва когато се установява категорично, че това е лице, което се издирва от мароканските власти, е била издадена заповед за задържане и е била изпратена на българската прокуратура, уточни Арнаудова. След всички процедури по установяване на самоличността на лицето и след като Интерпол ни уведомява, че се издирва за тероризъм, ВКП в петък разпореди задържането му за 72 часа.

България

Икономика

В дъното на ЕС сме по жизнен стандарт

В дъното на ЕС сме по жизнен стандарт

От 2010 до 2017 г. вместо да намалява разликата между България и останалите страни-членки, тя продължава да се увеличава

България неотлъчно з…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...