Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб22092018

Брой 181, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.66185 BGN1 GBP = 2.20773 BGN1 CHF = 1.72899 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) 16 университета повишават таксите си следващата година

16 университета повишават таксите си следващата година

16 университета повишават таксите си следващата година

Най-старото ни висше училище, Софийският университет, намалява обаче таксите в 17 специалности

16 университета ще увеличат таксите си за студенти за следващата учебна година като средното повишение ще е с около 11 на сто, предупреди БНТ. Други висши училища пък не променят заплащането. На страницата на просветното министерство за обсъждане са качени промените на таксите във висшите училища. То ще продължи до 19 април, след това таксите ще бъдат утвърдени от Министерския съвет. Най-старото ни висше училище, Софийският университет, намалява обаче таксите в 17 специалности. Прави впечатление, че заплащането за специалностите на Физическия факултет пада от 750 на 200 лв., за да се привлекат студенти към природните науки.

Проф. Ренета Божанкова, зам. ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ обясни, че това е малък стимул, който да даде на студентите възможност да изберат тази специалност, тези специалности, защото говорим за специалности на Физическия и още няколко факултета и по този начин да се реагира на актуалните проблеми, пред които обществото ни е изправено. Таксите се намаляват и в специалности като статистика, теология, география. Новоприетите студенти с максимален бал в специалност „математика и статистика” пък се освобождават от заплащане за първата година на обучение. Без промяна остават таксите в 69 специалности в седем от факултетите — сред тях са журналистика, биологическия, по математика и информатика. Увеличава се заплащането в 30 специалности. В специалността „Право“ таксите нарастват от 739 на 800 лв., а в най-желаната специалност „Психология“ — от 560 на 600 лв., коментира националната телевизия.

България

Икономика

Култура

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

„Един пазарен ден отпреди 100 г.“ очаква Златоград

Калдъръмите на Етнографския комплекс в Златоград ще бъдат сцена на възстановка “Един пазарен ден отпреди 100 г.“ на 23 септември. Събитието …

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Loading...