Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет21032019

Брой 311, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72259 BGN1 GBP = 2.26684 BGN1 CHF = 1.72502 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Държавата нямала намерение да участва в сделката за „ЧЕЗ България”

Държавата нямала намерение да участва в сделката за „ЧЕЗ България”

Финансовият министър Владислав Горанов обяви поредния обрат в намеренията на правителството и предупреди депутатите да коментират внимателно

Българската държава няма намерение да участва — частично или изцяло, в придобиването на активите на CEZ Group в България, заяви финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от временната комисия, която анализира сделката за „ЧЕЗ България”. Той беше категоричен, че държавата имала достатъчно механизми — законодателни и регулаторни, и не е необходимо участие в тази сделка.

Не смятаме, че това е методът за защита на интересите на българските граждани, каза още той по повод заявките правени досега, че правителството има желание да купи дял или цялата компания на Гинка Върбакова — “Инерком България“. Горанов уточни, че неговата позиция е съгласувана с премиера Борисов. Той припомни, че преди месец е имало среща между Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър със собственика на “Инерком“ и тогава беше изразено желанието на правителството да купи контролен дял във фирмата.

Тогава Гинка Върбакова замина за Прага, за да информира CEZ Group за тази заявка и започнаха анализи дали този ход е приемлив за чешката страна, припомни Инвестор.бг. Върбакова не е получавала правомощия да представлява държавата в тези преговори, а само да изрази желанието за участие в сделката, уточни Горанов. Необходимостта за воденето на този разговор е изискването в предварителния договор акционерната структура на купувача да не бъде променяна за срок от пет години. Все още няма отговор на това запитване, съобщи още министърът и допълни, че и самата сделка все още е хипотеза, защото нямало прехвърляне на акциите. Той посочи, че желанието за участие в сделката е било продиктувано от обществените реакции и “претенциите на определени партии“.

Горанов отказа да коментира постигнатата цена за продажбата на „ЧЕЗ България”, защото тя е сформирана на базата на преговори между две частни компании. Финансовият министър заяви, че няма информация за покана от чешката компания държавата да изкупи обратно акциите в „ЧЕЗ България”. Горанов предупреди депутатите да коментират внимателно сделката, за да не бъде обвинена държавата в намеса в частни отношения.

Икономика

Горивата пак взеха да бъркат яко в джоба ни

Горивата пак взеха да бъркат яко в джоба ни

В първия пролетен ден цените им са най-високи от началото на годината

Горивата на българския пазар поскъпнаха през тази седмица до най-висока…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Фермер: Липсата на влага е пагубнa

Фермер: Липсата на влага е пагубнa

Ако не завали, в опасност са не само есенниците, но и пролетниците

Ако не паднат скоро дъждове, положението може да се окаже трагично не само…

Прочети още:

Loading...