Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25032019

Брой 313, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73052 BGN1 GBP = 2.27713 BGN1 CHF = 1.7396 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Визитата на президента Румен Радев в Москва е с работни дати 21-22 май

Визитата на президента Румен Радев в Москва е с работни дати 21-22 май

Визитата на президента Румен Радев в Москва е с работни дати 21-22 май

Сред проблемите на днешна България президентът изброи бедността, корупцията, непрозрачното харчене на държавните пари, демографската криза

“Във времена на конфронтация трябва да се стремим да поддържаме диалога и да снижаваме напрежението.“

Така президентът Румен Радев отговори на журналистически въпрос относно визитата му в Русия с оглед на конфронтацията на Москва с Вашингтон и основните страни в НАТО: „Българският културен и цивилизационен принос не може да става залог на политически конфликт. Точно във времена на конфронтация ние трябва да поддържаме диалога, трябва да търсим общите интереси в борбата с тероризма и как да снижаваме това напрежение. Мисля, че диалогът и каналите за диалог трябва да бъдат запазени. Основната цел на България е постигане на диверсификация – на газови и енергийни доставки като източници и като маршрути. В това отношение ние трябва да правим всичко възможно да получаваме отколкото може повече места и маршрути енергия – това означава по-голяма сигурност, повече опции и по-ниски цени. Затова България трябва да бъде активна в тези дейности“, каза Румен Радев.

Държавният глава каза още, че точната дата на визитата му в Москва все още се уточнява. И добави: „Това, което мога да кажа засега, е 2122 май.“

Президентът Румен Радев коментира и идеята за посещение на руския президент Владимир Путин в България, като уточни, че за момента това само се обсъжда и все още няма насрочени дати за такава визита. Това заяви президентът Румен Радев в публична лекция в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) на тема “Икономическите и външнополитически предизвикателства пред страната ни“. Президентът Радев откри Младежки икономически форум в УНСС. В икономическата част от словото си държавният глава каза: „Никоя икономика не може да се развива добре, ако държавата не създаде необходимите условия. Както и никое държавно управление не може да успее, ако няма успешна икономика”.

В речта си той

разкритикува практиката на правителството да разпределя без обществен дебат милиарди.

Държавният глава критикува и програмата за саниране, която нарече “дълбоко несправедлива“. Според него “нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в невежество и без знания, няма радостно бъдеще“.

България в момента прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем какво — защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал, други го крадат, защото е тъмно, не се знае на кого се плаща, защото е тъмно; медиите не казват истината, защото не могат да я видят, защото е тъмно; но е ясно, че младите и предприемчивите напукат площадката, за да търсят по-света, каза Радев.

Държавният глава призова: “Крайно време е да осветлим държавата!”. Прокуратурата да погне крадците, все едно кои са те, пожела Румен Радев. Според него “когато върнем правилата, инициативата и предприемчивостта на българина много бързо ще доведе до добри резултати“.

В дебата за бъдещето трябва да се въвличат младите, защото те ще реализират идеите и ще носят последствията от тези идеи, заяви президентът Румен Радев.

Ако се сравним с България отпреди 30 години ще видим значителни успехи — нова конституция, пазарна икономика, приватизация, България бе приета в ЕС и НАТО, развиват се туризмът и информационните технологии, заяви Румен Радев. Но държавният глава отбеляза, че България е най-бедната държава в ЕС, с

милиони хора, живеещи в бедност, с висока емиграция и обезлюдяване

, с пенсионери, живеeщи с шокиращо ниски пенсии. След това Румен Радев започна анализ на причините за това състояние.

Сред тях държавният глава отбеляза и “порочната практика“ да привличаме чуждестранни инвеститори със социален дъмпинг — ниски заплати.

“Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – да речем във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, може би в използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, може би в несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система и можем да продължаваме така много“, продължи да търси причините президентът Радев.

Румен Радев отбеляза и липсата на съдебна реформа сред причините за състоянието в страната. Президентът обърна внимание и на лобисткото законодателство, на което често сме свидетели в парламента. Държавният глава даде пример с важни законодателни актове, които се промъкват в преходни и заключителни разпоредби на законите, прокарани не по предложение на правителството, а от отделни депутати.

В коментар за актуалната международна обстановка и ситуацията в Сирия Румен Радев заяви: „За успеха на една военна операция се съди по ефектите, които тя постига. Специално за тази операция военният ефект е пренебрежим, политическият ефект – предимно вътрешен, икономически – загуба на повече от милиард долара. Тази операция доказа, че ООН е все по-често пренебрегвана, но никой не може да я замести засега и това увеличава риска за света вместо да го намалява“, бяха точните думи на президента Румен Радев.

“Трябва обаче да се има предвид, че когато изпращаш цялата тази техника, тези оръжия се управляват от хора с техните амбиции и страхове. И само едно изтърваване на нервите, една грешка и сме на прага на директен сблъсък. Ето това трябва да се отчита и затова моят призив е по-малко оръжия, повече диалог“, подчерта Румен Радев.

На въпрос дали позицията на България по отношение на въздушните атаки към Сирия е била съгласувана с него, той отговори: „Не, не беше съгласувана, но мога да кажа, че служба „Военна информация“ и Държавна агенция „Разузнаване“ свършиха своята работа и успяха да информират най-вече нашите граждани, които се намират на тази територия.“

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Румънецът се оправда с мръсни удари на съперника

Румънецът се оправда с мръсни удари на съперника

Румънският боксьор Богдан Дину оправда загубата си с нокаут от Кубрат Пулев с няколко мръсни удара, вкарани от българина. Кобрата спечели ма…

Прочети още:

Loading...

Свят