Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед19052019

Брой 92, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74581 BGN ↓ 1 GBP = 2.23618 BGN ↓ 1 CHF = 1.7299 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Евростатистика: Един от четирима българи е пенсионер

Евростатистика: Един от четирима българи е пенсионер

Евростатистика: Един от четирима българи е пенсионер

Един от четирима българи е в пенсионна възраст, сочат нови данни от европейската статистика. Според тях 2,77 българи в трудоспособна възраст се падат на един жител над 65 г. По този показател България се нарежда на 6-то място в Европа.

Италия е страната, в която възрастните са най-много спрямо работоспособното население, следвана от Гърция, Финландия, Португалия и Германия. В последните две всеки трети е в пенсионна възраст, коментира Днес.бг. На другия край на скалата са Люксембург, Ирландия, Словакия и Кипър, където един пенсионер се пада на петима работещи и обществото трябва да отделя по-малко за грижите за тях.

Румъния също е сред държавите с по-младо население, като заема шесто място сред “младите нации” в Европа, веднага след Полша и преди Австрия и Унгария. Съотношението между хора в работоспособна и в пенсионна възраст в Европа средно е четири към едно, като само преди 20 години е било 5:1. Единствената европейска държава, където през последните 2 десетилетия не се регистрира застаряване на населението, е Люксембург. В малкото херцогство дори са успели да обърнат тенденцията. Затова пък във Финландия увеличаването на хората в пенсионна възраст е нараснало от един от петима на един от трима от 1997 г насам. Сериозно застаряване се отчита още в Малта, Словения и Литва. Както и в държави с голямо население като Италия и Германия.

Според статистиците това ще означава още по-голям натиск върху пенсионните и здравните системи. Неотдавна Евростат публикува данни, според които раждаемостта в нито една европейска държава не е достатъчно висока, за да може тя да запази населението си без внос на мигранти.

България

Икономика

Жените по-редовно плащат дълговете си от мъжете

Жените по-редовно плащат дълговете си от мъжете

Ако доскоро най-масовата група добри платци бяха на възраст 50-60 години, към момента тя се измества към по-младите - на 25-29 години

Дама на...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Скъпотията не подмина и земеделието

Скъпотията не подмина и земеделието

Цените на производител в селското стопанство са се увеличили средно с 5,4% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на мин...

Прочети още:

Loading...