Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед09122018

Брой 236, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72305 BGN1 GBP = 2.19929 BGN1 CHF = 1.73021 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Евростатистика: Един от четирима българи е пенсионер

Евростатистика: Един от четирима българи е пенсионер

Евростатистика: Един от четирима българи е пенсионер

Един от четирима българи е в пенсионна възраст, сочат нови данни от европейската статистика. Според тях 2,77 българи в трудоспособна възраст се падат на един жител над 65 г. По този показател България се нарежда на 6-то място в Европа.

Италия е страната, в която възрастните са най-много спрямо работоспособното население, следвана от Гърция, Финландия, Португалия и Германия. В последните две всеки трети е в пенсионна възраст, коментира Днес.бг. На другия край на скалата са Люксембург, Ирландия, Словакия и Кипър, където един пенсионер се пада на петима работещи и обществото трябва да отделя по-малко за грижите за тях.

Румъния също е сред държавите с по-младо население, като заема шесто място сред “младите нации” в Европа, веднага след Полша и преди Австрия и Унгария. Съотношението между хора в работоспособна и в пенсионна възраст в Европа средно е четири към едно, като само преди 20 години е било 5:1. Единствената европейска държава, където през последните 2 десетилетия не се регистрира застаряване на населението, е Люксембург. В малкото херцогство дори са успели да обърнат тенденцията. Затова пък във Финландия увеличаването на хората в пенсионна възраст е нараснало от един от петима на един от трима от 1997 г насам. Сериозно застаряване се отчита още в Малта, Словения и Литва. Както и в държави с голямо население като Италия и Германия.

Според статистиците това ще означава още по-голям натиск върху пенсионните и здравните системи. Неотдавна Евростат публикува данни, според които раждаемостта в нито една европейска държава не е достатъчно висока, за да може тя да запази населението си без внос на мигранти.

България

Икономика

Индийската компания продължава преговорите си за покупка на ЧЕЗ

Индийската компания продължава преговорите си за покупка на ЧЕЗ

Индийската компания “Индия пауър“, която беше втора в конкурса за покупка на активите на ЧЕЗ, работи по сделката. Това потвърдиха от компани…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие