Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет22082019

Брой 161, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76137 BGN ↓ 1 GBP = 2.13647 BGN ↑ 1 CHF = 1.79846 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Евростатистика: Един от четирима българи е пенсионер

Евростатистика: Един от четирима българи е пенсионер

Евростатистика: Един от четирима българи е пенсионер

Един от четирима българи е в пенсионна възраст, сочат нови данни от европейската статистика. Според тях 2,77 българи в трудоспособна възраст се падат на един жител над 65 г. По този показател България се нарежда на 6-то място в Европа.

Италия е страната, в която възрастните са най-много спрямо работоспособното население, следвана от Гърция, Финландия, Португалия и Германия. В последните две всеки трети е в пенсионна възраст, коментира Днес.бг. На другия край на скалата са Люксембург, Ирландия, Словакия и Кипър, където един пенсионер се пада на петима работещи и обществото трябва да отделя по-малко за грижите за тях.

Румъния също е сред държавите с по-младо население, като заема шесто място сред “младите нации” в Европа, веднага след Полша и преди Австрия и Унгария. Съотношението между хора в работоспособна и в пенсионна възраст в Европа средно е четири към едно, като само преди 20 години е било 5:1. Единствената европейска държава, където през последните 2 десетилетия не се регистрира застаряване на населението, е Люксембург. В малкото херцогство дори са успели да обърнат тенденцията. Затова пък във Финландия увеличаването на хората в пенсионна възраст е нараснало от един от петима на един от трима от 1997 г насам. Сериозно застаряване се отчита още в Малта, Словения и Литва. Както и в държави с голямо население като Италия и Германия.

Според статистиците това ще означава още по-голям натиск върху пенсионните и здравните системи. Неотдавна Евростат публикува данни, според които раждаемостта в нито една европейска държава не е достатъчно висока, за да може тя да запази населението си без внос на мигранти.

България

Икономика

Култура

Спорт

Руис е провалил преговорите за мач между Джошуа и Кобрата на “Уембли“

Руис е провалил преговорите за мач между Джошуа и Кобрата на “Уембли“

“IBF е организацията, която създаде прецедент, като не следва писаните си правила, заяви боксовият агент Ивайло Гоцев

Кубрат Пулев е водил пр...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие