Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26032019

Брой 313, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.727 BGN1 GBP = 2.28383 BGN1 CHF = 1.74053 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Първият ни посланик в Скопие проф. Ангел Димитров оглавява Комисията за преговори с Македония

Първият ни посланик в Скопие проф. Ангел Димитров оглавява Комисията за преговори с Македония

Първият ни посланик в Скопие проф. Ангел Димитров оглавява Комисията за преговори с Македония

Първата среща на комисиите по историческите и образователните въпроси на България и Македония ще се състои в София, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева, предаде агенция „Фокус“. По силата на договора за добросъседство, комисията ще обсъжда и решава исторически, образователни и други въпроси. Председател ще е проф. Ангел Димитров – пръв посланик на България в Скопие и посланик в Белград, автор на най-задълбочената монография на съвременната политическа история на Македония. Зам.-председател е д-р доц. Наум Крайчев – бивш консул в Битоля и в Торонто, член на Македонския научен институт, един от учредителите на Българското сдружение на родовете от Македония. В състава ѝ влизат още и д-р Момчил Методиев – главен редактор на предаването „Вяра и общество“ и бивш дипломатически служител в Министерството на външните работи, доктор по история и следовател на историята на Българската православна църква, проф. Иван Илчев – бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, известен български общественик и историк, доц. Даниел Вачков – директор на Института за исторически изследвания към БАН, проф. Кирил Топалов – посланик на България във Ватикана, известен писател и преподавател по Българска възрожденска литература, както и доц. д-р Бони Петрунова – археолог и директор на Националния исторически музей. Очаква се от Република Македония също да обявят състава на тяхната комисия, разбрали сме се да има по седем членове. Поканили сме ги вече първото заседание да се проведе в София. А до провеждането му след около месец и половина ще тече подготовка по издаване на правилата на самата комисия, уточни външният ни министър.

Тя уточни, че правителството е одобрило и комисията, която на правителствено ниво да докладва и да наблюдава веднъж годишно изпълнението на договора. Тя се председателства от двамата външни министри на двете държави и в състава са включени министри, зам.-министри и други членове на кабинета, тъй като в договора има разпоредби, които са свързани със сътрудничество във всички сфери на обществения живот, коментира Захариева, цитирана от Епицентър.

България

Икономика

“Агрион“ отдава земеделска земя с търгове

“Агрион“ отдава земеделска земя с търгове

Субсидиите и земеделската програма стимулират хора извън агросектора да наемат парцели

Лидерът в управлението на земеделски активи „Агрион“ о…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие