Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед09122018

Брой 236, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72305 BGN1 GBP = 2.19929 BGN1 CHF = 1.73021 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП: Без Ден на Победата, нямаше да има Ден на Европа

БСП: Без Ден на Победата, нямаше да има Ден на Европа

БСП: Без Ден на Победата, нямаше да има Ден на Европа

На 9 май българите по традиция почитат Съветската армия и хилядите загинали в антифашистката съпротива, припомни Драгомир Стойнев в декларация на социалистите в парламента

Днес е важен ден. Ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството, които спасиха милиони човешки животи.

Днес е ден, в който българите по традиция почитат Съветската армия и хилядите загинали в антифашистката съпротива.

Днес е ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане и единство.

Преди 73 години, на 9 май, фашистка Германия подписва своята безусловна капитулация.

Преди 68 години, на 9 май, в Париж Робер Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима.

Търсено съвпадение или знак за дълбокия разум на следвоенните политици?

Без 9 май 1945 г. — Денят на Победата, нямаше да има 9 май 1950 г. – Денят на Европа. И Европа нямаше да бъде такава, каквато е днес. Светът също.

Двете измерения на тази дата, всъщност, изразяват победата на съзиданието над разрушението.

Строим или рушим обаче днес?

Изградените след Втората световна война колективни системи за сигурност в света са в сериозно изпитание. Напрежението ескалира, въпреки многото думи  за свобода, демокрация и мир. Омиротворяването и войната звучат като синоними.

Европа също е живее в ритъма на нови предизвикателства – бежанска вълна, заплахата от тероризъм, от непрекъсната война срещу нормалния живот. Атентати днес има, независимо дали в Москва, Санкт Петербург, Париж, Ница, Стокхолм, Брюксел, Мадрид, Лондон.

България има своето място в тази динамика и това, според българските социалисти, трябва да е мястото на разума.

Този разум тръгва от това- най-сетне да оценим достойно и спокойно миналото и да спрем с отричането и дребните вътрешни боричкания. Исторически факт е, че Съветската армия има основната роля за постигането на мира в Европа и света. Исторически факт е и че мирният градеж, започнал през 1945 г., е успешен, благодарение на целенасочените усилия и осъзната отговорност на държавите и политиците, независимо от политическия строй.

Днес БСП работи за България като държава, осъзнаваща заплахите, но и достатъчно разумна и балансирана, за да не отрича миналото и връзката си с руската страна. Българските социалисти пазим европейската перспектива на България, но вярваме, че нагнетяването на омраза, подозрения, негативизъм към руската страна е вредно и опасно. Включително и за самата Европа, и света. Защото Русия цивилизационно, духовно, икономически и политически е част от Европа.

Българските социалисти са силен политически опонент на това правителство и ще продължим да бъдем такъв. Но още сега заявяваме, че ще работим за единна политика за мястото на България като държава-източник на стабилност не само в региона, но и в европейски мащаб. Стига идеологически залитания и следване на пропагандни сюжети, независимо какви. Време е за осъзнаване и обединение около национални цели.

Ще завърша с думите, с които Шуман започва своята декларация: „Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.“ Те са актуални и днес. Нашият призив е: Единство в името на България. Винаги е по-добре да сведем глави пред разума на историята, дори да не приемаме уроците й, отколкото да плуваме по течението на конфликта.

България

Икономика

Индийската компания продължава преговорите си за покупка на ЧЕЗ

Индийската компания продължава преговорите си за покупка на ЧЕЗ

Индийската компания “Индия пауър“, която беше втора в конкурса за покупка на активите на ЧЕЗ, работи по сделката. Това потвърдиха от компани…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие