Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22012019

Брой 269, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.72138 BGN1 GBP = 2.21491 BGN1 CHF = 1.72426 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП: ГЕРБ предаде превозвачите

БСП: ГЕРБ предаде превозвачите

Борисов пак си намери виновници – Рузвелт, Сталин и Чърчил, иронизира Георги Свиленски от левицата

Кабинетът на Бойко Борисов предаде превозвачите, убедени са в БСП. Затова червените канят утре в 9 ч сутринта премиерът да дойде в парламента и да каже какво прави за българските превозвачи.

От днес до гласуването в комисията по транспорт на ЕП остават 24 дни, за това време България трябва да представи предложения и да ги отстоява, посочи на пресконференция депутатът от “БСП за България“ Георги Свиленски.

Заложените в пакета за мобилност промени ще засегнат 70 000 български транспортни средства и 190 000 души, които ще останат без работа, посочи Свиленски.

Според него досега тук, в България, правителството на срещи с представители на автомобилния транспорт е обяснявало, че работи в техен интерес и ще ги защити. Но не е направило това в Брюксел и на форумите, където е обсъждан т.нар. пакет за мобилност. С него се въвежда задължението шофьорите на ТИР-ове да се връщат в страната, от която са, на всеки три седмици, да не се нощува в кабините на камионите, а в хотел и щом пресекат границата, да им се плащат командировъчни като на страната, на чиято територия са в момента. 

“Борисов пак намери виновник! И понеже нямаше как БСП да е виновна за незащитените права на превозвачите, виновни се оказаха Чърчил, Рузвелт и Сталин“, изтъкна Георги Свиленски на брифинга на “Позитано“ 20.

Той зададе риторичния въпрос кой предаде превозвачите. И припомни, че през ноември правителството е решавало как да се гласува по новия пакет за мобилност в Съвета по транспорт в ЕП. И тогава кабинетът е решил да подкрепи измененията. Дори по темата за почивката на шофьорите новият регламент е получил зелена светлина от българските управници.

“Правителството решава министърът на транспорта да изложи позицията на българската страна съобразно хода на дискусията. На 5 декември 2017 г. в Брюксел е проведено заседанието на Съвета по транспорт, на което се разглежда пакета за мобилност. Например, Румъния изразява притеснения съгласно каботажа и забраната да се нощува в кабината. Испания, Франция, Германия и други страни вземат отношение. Унгария казва, че автомобилния транспорт не попада в групата на командированите.

България мълчи“, посочи Свиленски.

Тук говорим едно, но там, където трябва да бъдат отстоявани българските интереси премиерът, вицепремиерът, министърът на транспорта мълчат, изтъкна социалистът.

Стойнев: За нас АЕЦ „Белене” винаги е на дневен ред

Нашата позиция е ясна и категорична – България има нужда от нови ядрени мощности. За нас проектът АЕЦ „Белене“ винаги е бил на дневен ред“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев на пресконференция в централата на партията. „Въпреки удължаването на работата на 5 и 6 блок в АЕЦ „Козлодуй“, след 10 години ние трябва да ги нарежем на скрап. Тогава какво ще правим? Трябва да имаме сигурна мощност“, допълни Стойнев. Той припомни, че по инициатива на БСП, правителството трябва да изготви пътна карта за рестартиране на проекта „Белене“, което е гласувано преди около месец и половина. „Настоявахме за отмяна на прословутия мораториум. Тогава ни се обясняваше, че това не зависело от парламента. Хубаво е, че сега се говори за този проект“, коментира народният представител. Той подчерта, че са изминали 10 години откакто е бил спрян. „Искаме да се убедим дали това не е поредната ПР акция на правителството. Искаме да говорим с конкретика – какви са стъпките и какво трябва да се случи“, каза още Стойнев.

България

Икономика

Култура

Спорт

Казийски заби 16 точки, Верона записа девета победа в Италия

Казийски заби 16 точки, Верона записа девета победа в Италия

Българският национал Цветан Соколов отново с най-голям принос за успеха на Лубе над лидера в класирането Тренто

Българският посрещач Матей Ка…

Прочети още:

Loading...

Свят

Ескадрен миноносец на Пентагона е на “приятелска визита” в Грузия

Ескадрен миноносец на Пентагона е на “приятелска визита” в Грузия

Москва: Тези кораби трябва да стоят далеч от бреговете на Русия

Ескадреният миноносец от военноморските сили на САЩ “Доналд Кук“ пристигн…

Прочети още:

Loading...

Земеделие