Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон21052018

Брой 98, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.65678 BGN1 GBP = 2.23907 BGN1 CHF = 1.65482 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Митрополит Йоан: БПЦ е правоприемникът на Охридската епископия

Митрополит Йоан: БПЦ е правоприемникът на Охридската епископия

Митрополит Йоан: БПЦ е правоприемникът на Охридската епископия

Правоп­рием­ник на Охрид­с­ката епис­копия е Бъл­гар­с­ката правос­лавна цър­ква. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Негово Високоп­реос­вещен­с­тво Вар­нен­с­кият и Великоп­рес­лав­ски мит­рополит Йоан по повод решението на Светия Синод да не дава благос­ловение пред­с­тавители на Бъл­гар­с­ката правос­лавна цър­ква – Бъл­гар­ска пат­риар­шия да вземат учас­тие в тър­жес­т­вата по случай 1000-годишнината от основаването на Охрид­с­ката архиепис­копия в Охрид, Р. Македония. Днес няколко десетки протес­тиращи се съб­раха пред Синодал­ната палата в София и поис­каха решението на Св. синод да бъде прераз­г­ледано. 

Имаме устав, съг­ласно който правоп­рием­ник на Охрид­с­ката епис­копия е Бъл­гар­с­ката правос­лавна цър­ква, това е основ­ният ни мотив“, заяви мит­рополит Йоан. По думите му решението на Светия синод е обмис­лено. 

Това не означава, че ние няма да имаме отношение с Македон­с­ката цър­ква. Считаме, че ние трябва да си го отп­раз­нуваме и това е съв­сем нор­мално“, каза мит­рополит Йоан. 

Светия Синод на Бъл­гар­с­ката правос­лавна цър­ква – Бъл­гар­ска пат­риар­шия взе решение за отбеляз­ване на 1000-годишнината от основаването на Бъл­гар­с­ката Охрид­ска архиепис­копия на 10 юни с отс­луж­ване на архиерейска св. литур­гия в Пат­риар­шес­ката катед­рала „Св. Алек­сан­дър Нев­ски“. Във връзка с бележитата годиш­нина ще бъде изгот­вено извън­редно Пат­риар­шеско и Синодално пос­лание. 

Решението на Светия синод под­к­репи и историкът доц. Дарина Григорова. Протес­тът срещу БПЦ е или от нез­нание, или съз­нателна под­к­репа на македонизма под целофана на “пат­риотизъм“, категорична е тя. 

България

Музикантите от БНР посрещат евролидерите с протестен концерт

Музикан­тите от БНР пос­рещат евролидерите с протес­тен кон­церт

Неп­ред­видено събитие стана част от кул­тур­ната прог­рама за бъл­гар­с­кото европ­ред­седател­с­тво – протес­тен кон­церт пред НДК, съобщи Би Ти Ви. Про…

Прочети още:

Loading...

Икономика

Жельо Бойчев: Сделката на “Инерком“ е нагледен пример как функционира властта у нас

Жельо Бой­чев: Сдел­ката на “Инер­ком“ е наг­леден пример как фун­к­ционира властта у нас

„Или Стоян Мав­родиев да си подаде остав­ката, или оставка на минис­търа на икономиката“, категоричен е зам.-председателят на ПГ на „БСП за Бъл…

Прочети още:

Loading...

Култура

Кирил Мескин с вернисаж в галерия Арте

Кирил Мес­кин с вер­нисаж в галерия Арте

Майсторът на камъка Мескин ще ни покаже творбите си от 23 май до 8 юни в Арте

Отк­риването е на 23 май от 18.00 до 20.00 .

„Специално за деня н…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие