Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон22102018

Брой 202, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.70517 BGN1 GBP = 2.22203 BGN1 CHF = 1.71249 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) 41 % от българите живеят в пренаселени жилища

41 % от българите живеят в пренаселени жилища

41 % от българите живеят в пренаселени жилища

Все пак не сме най-зле от 28-те членки на ЕС най-висока пренаселеност е регистрирана в Румъния - близо 50 на сто, отчита Евростат

41 % от българите, или четирима от всеки 10 наши сънародници, живеят в пренаселени жилища, показват данни от анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през 2017 г. Средният показател за пренаселеност в ЕС е около 17 %, отчита европейската статистика. Близо 1,1 милиона българи, или около 15 на сто от населението у нас, живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест удвояването на домакинствата в един апартамент, е доста често срещано явление сред българите с по-ниски доходи в градска среда, коментира агенция КРОСС.

Случва се често 3 поколения, или около 69 членове на едно домакинство, да обитават маломерно жилище от 6070 кв. м.

Освен това около 80 % от децата у нас под 18-годишна възраст, както и около 60 на сто от младите на възраст 1629 години, са контингент от домакинства, които живеят в пренаселени жилища, предупреждава още евростатистиката. Процентът на пренаселените жилища у нас в големите градове е около 48 %, при 18 % за ЕС, в малките градчета и предградията — около 40 на сто, при 15 на сто за ЕС и в селските райони — 33 процента, при 17 за ЕС, показват данните на Евростат. На фона на изключителната пренаселеност на жилищния фонд у нас анализът регистрира и значително висок процент от незаети жилища в градовете и селата, които стоят празни — от общо 3,9 млн. броя единици жилища у нас – около 1,2 млн., или 31 на сто, са необитаеми и незаети. В градските райони незаетите жилища са над 650 хиляди или една четвърт от жилищата в градска среда, а в селските райони незаетите жилища са над 560 хиляди, или 43 % от сградния фонд по селата. Само в столицата и в София-област незаетите жилища са около 250 000. Тези диспропорции се обясняват както с намаляване броя на населението у нас през последните години, така и с емиграцията на българите извън страната или вътрешната миграция от селата към градовете, което освобождава много жилища и ги прави свободни и необитаеми. Все пак не сме най-зле, показват данните на Евростат — от 28-те страни-членки на ЕС най-висока пренаселеност е регистрирана в Румъния — близо 50 на сто, отчита анализът.

България

Икономика

Култура

Румънският художник Лучан Добарта откри изложба в НДК

Румънският художник Лучан Добарта откри изложба в НДК

Изложба на румънския художник Лучан Добарта се откри в Артгалерията на НДК в рамките на „Есенния салон на карикатурата — София – 2018”.

В екс…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Лидерите във Втора лига записаха победи

Лидерите във Втора лига записаха победи

Бивш национал спаси Литекс срещу Локомотив (Сф)

Ожесточената борба за върха във Втора лига се поднови този уикенд със срещите от 11-ия кръг. …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...