Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон20052019

Брой 93, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.75065 BGN ↑ 1 GBP = 2.23281 BGN ↓ 1 CHF = 1.73343 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП: Управляващите не можаха да опровергаха фактите за провала в сектор „Сигурност”

БСП: Управляващите не можаха да опровергаха фактите за провала в сектор „Сигурност”

БСП: Управляващите не можаха да опровергаха фактите за провала в сектор „Сигурност”

Левицата е внесла 30 закона, които ако бъдат приети ще помогнат за решаване на конкретни социални проблеми

„Вотът на недоверие беше успешен. От ГЕРБ се опитват да внушат обратното, защото не сме използвали цялото време на говорене в НС. Те изобщо не слушаха какво говорим и не опровергаха аргументите и фактите ни.” Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Стоян Мирчев по БНР. Той добави, че председателят на БСП Корнелия Нинова е говорила 23 минути и е изказала ясно тезите, подкрепени с доказателства. „Целта на вота не е само и единствено да събаря една или друга власт. Той е инструмент на парламентарното управление да постави един проблем, за да може да се дискутира. Проблемът е, че ГЕРБ нямаха сили и тези да оборят това, което представихме пред обществото. Ако гледаме новините вечер,  половината емисии са свързани с престъпления в страната”, изтъкна той. „Вотът постави един основен въпрос-  че над 80% от българите са жертви на престъпления заради липсата на сигурност у нас”, каза още Мирчев. Той обясни, че в момента в системата на МВР има кадрови недостиг. „Управляващите твърдят, че били назначени около 2000 нови полицаи, но не казват, че толкова са напуснали системата. Прикриват, че издръжката на един затворник е над 1000 лева, а заплатата на един надзирател е под тази сума. В МВР, при Борисов, проблемът е с политическото му ръководство. Първо беше назначен един физкултурник- Цветанов, после един социолог- Бъчварова, а сега един военен- Радев. Нито един от тях не разбира какви са истинските проблеми на тази система и хората напускат обезверени”, коментира той.

Народният представител потвърди, че БСП вече работи по нов вот на недоверие. Той припомни, че левицата е алтернатива на това управление и е внесла над 35 законопроекта в НС, както и че има най-много парламентарни въпроси към министрите.

Top of Form

„Това, че вотът на недоверие срещу правителството не мина, не означава, че е безсмислен. Рано или късно ще се стигне до оставка на това правителство.” Това каза зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Крум Зарков по БТВ. Той добави, че на вота е станало ясно, че разривът между обществените възприятия, за начините по които работи кабинета, и възприятията на хората е непреодолим. „Има два свята. В единия хората се самоорганизират и протестират, а в другия си ръкопляскат. Те неизбежно ще се сблъскат”, добави той.

По отношение на аферата със сделката с ЧЕЗ, Крум Зарков припомни, че преди два месеца и половина бе приет закон за КЕВР с мнозинство в НС. „Сега председателят на КЕВР Иван Иванов започва да тълкува дали може да се изпълни. Това е основание да си подаде оставката. КЕВР прави всичко възможно да не се произнесе по един много прост въпрос – може ли кандидат-купувачът да осигури доставката на електричество на над милион българи?”, категоричен бе народният представител. Крум Зарков припомни, че левицата е внесла искане в НС за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Иванов като член и председател на КЕВР. „Ще направим така, че дискусията за оставката му да се състои. Надявам се още следващата седмица този въпрос да се разисква”, посочи Крум Зарков.

Крум Зарков заключи, че е можело да се използва от депутатите месец август, за да бъде решен законодателно проблемът на майките с деца с физически увреждания.

„Ние спечелихме моралния вот, такъв- какъвто искахме да го представим пред обществото. В началото на европредседателство бяхме обвинявани, че искаме да го саботираме. От дни разбирам от медиите, че опозицията не се била справила с вота. БСП, като опозиция в парламента, има 35 минути време за изказвания. От тях ние използвахме 23, в които казахме мотивите и притесненията ни и какво трябва да се направи. Останаха 12 минути. Срещу нашето време, управляващите имаха 42 минути на ГЕРБ, 26 на ОП и 20 минути на ВОЛЯ, плюс времето на всеки министър, колкото си иска. А дебат нямаше.” Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по БНТ, в коментар за вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Според него правителството трябва да носи отговорност за натрупаните тежки престъпления, извършени в страната, само в рамките на една година. „Поискаха за сигурността 100 милиона лева, получиха ги. Искаха 40 милиона лева за затворите, бяха им дадени. Срещу това имаме – избягали затворници и арестант. Когато се плаща, държавата трябва да гарантира сигурността на гражданите. 3,5 милиарда лева е бюджетът на МВР, което трябва да пази българските граждани. Срещу това имаме 5 милиона дадени на телефонни измамници, убийства, кражби на гърба на българските граждани от цялата страна”, обясни Свиленски. Народният представител посочи като важна тема след вота за левицата- безпардонното поведение на председателя на КЕВР, който си позволи да каже, че няма да изпълни закон, който е гласуван в българския парламент и което е грубо нарушение. Той добави, че поради тази причина, парламентарната група на левицата е внесла в НС проект за решение за освобождаването на Иван Иванов от всичките му функции в КЕВР. Георги Свиленски каза още, че БСП е доказала че е алтернатива на това управление. Парламентарната й група е внесла над 30 закона и е показала програма по време на предизборната кампания. „Нашите законопроекта не се приемат, само защото не са на управляващите, а са на опозицията”, заключи той.

Top of Form

Икономика

Доматите поевтиняват, сиренето поскъпва

Доматите поевтиняват, сиренето поскъпва

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки, падна тази седмица с 1,72 на сто до 1.509 пункта, отчита Дър...

Прочети още:

Loading...

Култура

Славянската азбука е свещено писмо

Славянската азбука е свещено писмо

Славянската азбука е свещено писмо, припомня езиковедът Магдалена Абаджиева и призовава по-често да пишем на ръка

„Първата славянска азбука -...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Как село Съботковци олицетворява духа на емигрантската ни родина

Как село Съботковци олицетворява духа на емигрантската ни родина

Във фермата на младия стопанин Петър Петров вече са идвали да доят животни и да прекопават зеленчуци чужденци от Тайван, Нова Зеландия, Авст...

Прочети още:

Loading...