Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет22082019

Брой 161, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76137 BGN ↓ 1 GBP = 2.13647 BGN ↑ 1 CHF = 1.79846 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Левицата защити правото на гражданите за справедлив съд

Левицата защити правото на гражданите за справедлив съд

Левицата защити правото на гражданите за справедлив съд

• Корнелия Нинова: Даваме промените в Административно-процесуалния кодекс на Конституционния съд

• Крум Зарков: ГЕРБ застраши достъпността, публичността и възможността за обжалване в процеса

Какво ще се случи, ако АПК бъде приет - решенията за правата на гражданите ще се вземат „на тъмно“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дебатите по ветото на президента върху Административно процесуалния кодекс, предаде агенция „Фокус“.

„Обществото няма да има достатъчно информация, както и журналистите. Това е нарушаване на принципа за достъп до информация“, обяви тя.

„С тези предложения се обръща досегашният принцип на правовата държава, на конституционния ред. Заседанията, в които гражданите защитават правата си, сега ще бъдат закрити, по изключение открити. А не обратното, както беше досега“, обясни Корнелия Нинова. „Увеличава се размерът на таксите, когато гражданите искат да защитят свое право“, изтъкна тя.

„Не става въпрос за партийни интереси, а за принципи на конституционния ред“, коментира лидерът на БСП. „Много от гражданите няма да могат да защитят и да търсят правата си. Увеличението на таксите вероятно няма да е посилно за тези, които искат да обжалват отказ за социални помощи“, каза още Нинова.

Ако днес приемете отново АПК, в името на Конституцията, правовата държава и защитата на правата на гражданите, от БСП сме подготвили и подписали жалба до Конституционния съд. В деня, в който АПК бъде обнародван, я внасяме, заяви лидерът на БСП.

„Нарушен е основно принципът за разделениe на властите. Това е сериозен удар по правовата държава и сериозно посегателство върху държавността и основите ѝ заложени в Конституцията“, заяви лидерът на БСП.

 

„Вие залагате защитата на властимащите от правата на гражданите. С тези норми, независимо кой управлява, изправяте държава срещу народ“, обяви Корнелия Нинова.

 

Ние се борим за по-лесен достъп до правосъдие за обикновения гражданин. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов от парламентарната трибуна, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той припомни, че става въпрос за 19 закона, които касаят социалното осигуряване, обикновените граждани, юридическите лица. „Не може да се поставя равенство между административно съдопроизводство и гражданското и въвеждането на пропорционални такси за тях”, заяви той.

 

„Целите на административното производство са различни от тези на гражданското”, допълни Попов. „Би следвало от трибуната на НС да защитим основните принципи в една правова и демократична държава по отношение на достъп до правосъдие, по отношение на върховенство на закона”, заяви Филип Попов.

 

Той припомни, че тези принципи са „очевидно и ясно нарушени” с текстовете, върху които президентът налага вето. „Всички текстове са предложени от управляващото мнозинство, което се опитва да узурпира цялата власт”, заключи Филип Попов.

„Ветото на президента трябва да бъде приветствано и подкрепено, а спорните текстове трябва да бъдат обсъдени внимателно и преценени отново. Разговорът си заслужва. От него зависят правата на нашите граждани“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той обясни, че основните белези, по които може да бъде съдено за съдебния процес, са нарушени с предлаганите изменения – достъпност до съд, публичност на процеса, възможност да се обжалва решението. „И трите белега са сериозни застрашени“, допълни Зарков. „За пореден път ни се налага да прегледаме отново законопроект, благодарение на реакцията на президента“, коментира той. По неговите думи административното правосъдие е основното средство за защита срещу тези, които волно или поради грешна преценка злоупотребяват с властта си и вместо да изпълняват законите, ги нарушават. „Изпълнителната или местната власт срещу гражданите - това е административният процес. Силата, без съмнение, в този процес е на страната на властта. Единствената защита на хората е законът и процедурата“, обясни Зарков. Според него, ако законът е на страната на гражданите, то всеки човек, засегнат от решението, без значение на материалното или служебното си положение, може да му се противопостави.

България

Икономика

Култура

Спорт

Руис е провалил преговорите за мач между Джошуа и Кобрата на “Уембли“

Руис е провалил преговорите за мач между Джошуа и Кобрата на “Уембли“

“IBF е организацията, която създаде прецедент, като не следва писаните си правила, заяви боксовият агент Ивайло Гоцев

Кубрат Пулев е водил пр...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие