Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон18022019

Брой 287, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73697 BGN1 GBP = 2.2241 BGN1 CHF = 1.72472 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Грозна схема: Изписват лекарства за онкоболни и ги продават

Грозна схема: Изписват лекарства за онкоболни и ги продават

Грозна схема: Изписват лекарства за онкоболни и ги продават

Двама лекари от София и фармацевт от Благоевград са задържани за схемата, чрез която е източвана здравната каса с незаконен реекспорт на медикаменти за онкоболни, съобщи Днес.бг. Заместник-главният прокурор Иван Гешев каза, че са задържани общо седем човека. За обществото вероятно не е тайна, че има такива практики, обобщи той, цитиран от БТА.

Става дума за пътя на лекарствата от вносителя, като те не стигат до онкоболните и се изнасят за чужбина чрез незаконен реекспорт. Това е търговия с живота на хората, предупреди Гешев. Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова не изключи възможността групата да е функционирала повече от година. Медикаментите, които са реекспортирани не могат да бъдат купени свободно, нито намерени в мрежата. Схемата работела по следния начин — на раково болни не са вливани, но са изписвани въпросните лекарства. А вливанията са ставали само на хартия. При втората схема директно били подменяни лекарства срещу много пари. А медикаментите вместо да бъдат прилагани на пациентите, заминавали за страни от ЕС, където цената им била значително по-висока. Тепърва ще се прави експертиза на това, което е вливано на болните у нас. Съмненията са, че не са оригинални лекарства, които не е ясно как са придобити. Двете болници не са свързани пряко, но групата имала ръководител. Той намирал посредниците, които се свързвали с медиците по веригата. Заместник-директорът на ГДБОП Стефан Джолев обясни, че преди година е постъпил сигнал по случая. Според Иван Гешев този случай показва, че има социално икономически проблем. Специализираният наказателен съд се произнесе по искането на прокуратурата да остави в ареста задържаните преди дни седем души за нерегламентирана търговия с лекарства за онкоболни, предаде БНР. Соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, а също така Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават под стража, тъй като има опасност за извършат ново престъпление. Зора Балчийска, Небесна Балчийска и Светлана Тюлекова ще са под домашен арест заради здравословни причини. Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова допусна да има още обвиняеми по делото.

България

Икономика

Култура

Изложба „Армията на Бога” бе открита в Ботевград

Изложба „Армията на Бога” бе открита в Ботевград

Българското културно наследство разполага с уникални ценности и артефакти в християнското изкуство, припомни основателят на Фондация „Арете-...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

На гърба на бизнеса и данъкоплатеца и сто тояги са малко

На гърба на бизнеса и данъкоплатеца и сто тояги са малко

Колко фермери могат да докарат месечен доход от 2 600 лева, колкото е заплатата на избрани чиновници в агроведомството

Ако фермерите се чудят…

Прочети още:

Loading...