Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря24042019

Брой 334, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73929 BGN1 GBP = 2.26238 BGN1 CHF = 1.70517 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП: Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на здравната система

БСП: Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на здравната система

БСП: Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на здравната система

Ще бъде взет 1 000 000 000 лева от джоба на българина без гаранции, че ще се подобри качеството на здравната грижа, категорични са експертите на левицата проф. Георги Михайлов и доц. Георги Йорданов

С предлаганата “реформа“ в здравеопазването не става дума за промени в управлението и същността на сектора, защото през последните години здравеопазването се овъртя около понятията: търговски дружества и клинични пътеки, които в този си вид, нямат място в системата“. Това каза народният представител от ПГ на “БСП за България“ проф. Георги Михайлов пред БНР. Той добави, че пациентът се е оказал в периферията на здравеопазването и всички частни и държавни болници са се устремили към печалбата. Народният представител каза още, че всичко това се е превърнало в една безобразна история, която е нарушила баланса между болнична и доболнична помощ. “Световната здравна организация каза, че в цял свят болниците намаляват, а в България се увеличават, броят на хоспитализациите също се увеличава на годишна база, въпреки че населението намалява. Тези факти показват колко болна е здравната система и на този фон да ни се предлага дълъг разговор, когато тя е пред рухване и се нуждае от спешни мерки. Това е меко казано неприемливо“, заяви проф. Михайлов.

“Ние, от БСП, предлагаме системата на здравеопазването да влезе в синхрон с тази, на целия ЕС. Пациентът трябва да бъде върнат в центъра на системата на здравеопазването и да бъде обгрижван по начин, по който е нужен“, каза още Георги Михайлов. Той заяви, че трябва да се прекрати и практиката болниците да бъдат търговски дружества, както и заплащането на дейността им по клиничните пътеки, които създават тотален хаос.

“Внасяме вот на недоверие за здравеопазване, защото не искаме 1 млрд. лв, по наши изчисления, да бъдат взети от джоба на българина, неясно за какво- за по- достъпно здравеопазване, или за по- качествено? Този парламент е изчерпан като политическа визия“. Това каза народният представител от ПГ на “БСП за България“ Георги Йорданов пред БНТ. “Девет години чакаме в здравеопазването нещо да се случи. И то се случи. ГЕРБ откраднаха милиард и половина от нашите здравни вноски, които бяха за резерв в касата. Къде отидоха, не знаем“, коментира народният представител. Той припомни, че бяха въведени лимити в болниците и пръстови отпечатъци, а най- накрая здравният министър призна, че този модел е изчерпан и трябва реформа.

“От няколко дни имаме два модела за здравеопазването: от финансовия министър- единия и от здравния министър- другия. Тези хора не си ли говорят?“, попита Йорданов. Депутатът коментира, че по думите на здравния министър,в рамките на бюджета за 2019г, ще бъдат вкарани много неща от модел две, който обаче започва да работи от 2020 г. “Според мен и много колеги, този модел ще доведе до закриване на  140 общински болници. Хора, които се обслужват от общинските болници, на които пенсиите им са по 130лв.- 180лв, няма да могат да си позволят да платят 100лв. като входна такса на болницата“, изтъкна Йорданов. Той каза, че на над половината от срещите, които се провеждат по страната, са посветени на темата Здравеопазване. “Българските граждани не могат да приемат търговския стаут на болниците. Не могат да приемат, че медиците ги гледат като портмоне. Те искат да им се обърне внимание“, каза  народният представител. Той припомни, че от БСП искат българските болници да не бъдат търговски дружества, ако искат да работят с публични средства. 

Икономика

Превозвачи: Само у нас ще се плаща толтакса за калпави пътища

Превозвачи: Само у нас ще се плаща толтакса за калпави пътища

Задълбочава се недоволството на превозвачите срещу тол системата. От автобусния бранш са категорични, че не могат да плащат исканите такси, …

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Любо Пенев е сигурен, че ЦСКА ще елиминира Ботев (Пд)

Любо Пенев е сигурен, че ЦСКА ще елиминира Ботев (Пд)

Поръчките идват от едни офиси в Бояна, до Околовръстното шосе, твърди треньорът на „червените”

Наставникът на ЦСКА Любослав Пенев заяви катег…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие