Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 131, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72639 BGN ↓ 1 GBP = 2.17464 BGN ↓ 1 CHF = 1.83044 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП: Моделът е изчерпан, нужна е радикална промяна

БСП: Моделът е изчерпан, нужна е радикална промяна

БСП: Моделът е изчерпан, нужна е радикална промяна

Преживяваме тежка икономическа и политическа криза, категорични са от левицата

„Моделът на управление на страната е изчерпан. Нужно е обединение около няколко идеи, в дългосрочен план, за развитие на страната.” Това каза пред БНР народният представител от ПГ на „БСП за България” Жельо Бойчев. Той добави, че БСП е в подготовка на алтернатива за развитие на страната и радикална промяна на социално – икономическия модел на управление на държавата, имайки предвид „Визия за България”. „По отношение на системата на здравеопазването, ние имаме алтернатива за развитието му. Това, което ни се предлага от ГЕРБ не само не решава проблемите в сектора, напротив, потъваме още повече. И двата модела на Кирил Ананиев са грешни. Първият, за демонополизацията на НЗОК, не решава проблема, който извежда, че нямало пари за здраве, защото демонополизирането на касата не дава допълнително средства, а ги намалява. Тогава ще се стигне до ситуация да има здравни каси за бедни и за богати. Вторият модел, който се предлага, ще промени солидарния здравен модел и ще го направи застрахователен. Сега предлагат още 800 милиона за здравеопазването, без да са затегнали разходването на средствата”, каза Жельо Бойчев. Според него, в момента, има бели петна на цели територии в България, където хората са затруднени, като достъп до здравеопазване, заради липса на болници. Това е и ограничение на конституционното им право.

По темата за хвалбата на премиера, че имало разкриваемост на контрабандата, Бойчев попита- къде са контрабандистите. Същевременно няма по-високи приходи от контрабандата. Според него, в момента, има тежка политическа криза.

Той коментира и протеста на майките на деца с увреждания- че е отвратителен опитът на правителството да противопоставя различни групи хора с увреждания- едни  на други.

Корнелия Нинова след среща с президента Радев: Държавата да се завърне в обществения живот

“С президента Радев се обединихме около идеята за връщането на ролята на държавата в ключови сектори от обществения живот, като получихме и препоръки- как да бъде конкретизирана тази роля в отделните сфери“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с президента Румен Радев. Тя обясни, че левицата е поискала тази среща за обсъждане на проекта“Визия за България“. Тя подчерта, че срещата е била работна и впечатляваща и президентът е участвал в нея с петнадесет души- всички свои секретари, съветници, експерти. “Разговорът беше много детайлен и по секторни политики, както с нашите експерти, така и с неговите. Минахме почти през всички сфери, отразени в нашата Визия, и имаме съвпадения на позиции“, заяви Нинова. Тя коментира, че БСП е получила поздравление за това, че е предприела този разговор, че е предложила този подход към цялото българско общество, към всеки, който иска да се включи прозрачно в широк обществен дебат по ключови въпроси. Тя заяви, че по време на срещата  е била заявена и подкрепа за предложението на левицата - всички заедно да работим за възстановяване на доверието в институциите, които не се ползват с такова, в момента, от българските граждани. Председателят на БСП заяви, че юристите са посочили и конкретни мерки- как да стане това. “На трето място, единодушни сме, че цели системи се нуждаят от смяна на моделите, по които функционират. И двете страни изтъкнахме, че това е сферата на здравеопазването, образованието, на цялата система на социалната държава, която е нефункционираща в момента“, каза още тя.

Нинова подчерта, че двете страни са останали отворени за следващи разговори. “Изразявам, от името на нашия екип, изключително задоволство за работната среща. Много подготвена, като експертиза, с мнения от двете страни, с конкретни препоръки, които ние ще вземем предвид и очакваме следваща среща“, заяви тя. По думите й следващият разговор ще бъде, когато дискусията по Визията приключи в цялата страна и текстовете бъдат конкретизирани с предложения, които са получено  от цялото общество.

От страна на БСП, в дискусията взеха участие депутатите Драгомир Стойнев, Крум Зарков, Ирена Анастасова, проф. Георги Михайлов, Георги Гьоков, Любомир Бонев, Славчо Велков, членът на ИБ Атанас Зафиров и експерти.

От страна на президентството, в дискусията взеха участие вицепрезидентът Илияна Йотова, Иво Христов  - началник на кабинета на президента,  Димитър Стоянов - главен секретар, както президентските съветници по национална сигурност, по правни въпроси и антикорупция, по социални политики и здравеопазване, по икономика, инвестиции и регионално развитие, по вътрешна политика и гражданско общество, по образование и по духовност и култура.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат земеделските производители във Великотърновско, предаде БНР. Кооперацията в...

Прочети още:

Loading...