Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед29032020

Брой 59, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.7811 BGN ↓ 1 GBP = 2.14108 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП няма да се регистрира в парламента до оставката на Валери Симеонов

БСП няма да се регистрира в парламента до оставката на Валери Симеонов

БСП няма да се регистрира в парламента до оставката на Валери Симеонов

Крум Зарков: Да се разкрият не само изпълнителите, а и покровителите на корупцията в Агенцията за българите в чужбина

„Майките на децата с увреждания още са навън. Тази палатка ни напомня, че не сме свършили работата си. Единственото, което се случи за последните месеци,  е че те добавиха още едно свое искане – оставката на Валери Симеонов. Ние се солидаризираме с това искане и няма да се регистрираме в НС, докато не получим неговата оставка“ Това заяви пред медиите в парламента зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той изтъкна, че Валери Симеонов отговаря и за Държавната агенция за българите в чужбина, където  избухна поредният корупционен скандал. „Твърде много се събра и е време той да отстъпи поста си“, категоричен бе социалистът. Крум Зарков коментира, че БСП настоява за дълбочинно разследване по случая с агенцията, не само на конкретните заподозрени, но и на всички техни политически връзки и евентуални покровителства.

ЗЕМЯ припомня, че преди дни, когато в НС се обсъждаха законодателните промени за хората с увреждания левицата излезе с ясни социални послания: „Проблемите на хората с увреждания са резултат от хаотични действия на управляващите. Законите, засягащи хората с увреждания имат за цел да „гасят пожари и запълват дупки”. Това каза народният представител от ПГ на ”БСП за България” Георги Гьоков от парламентарната трибуна. Той добави, че това до голяма степен е довело до липса на насоченост към тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа и подпомагане. „Вече имаме консенсус и сред политиците, че са нужни спешни промени, които да доведат до реални резултати за ползвателите на системата. Затова ще подкрепим законопроекта на първо четене и ще предложим промени между двете четения, защото в закона трябва да се променят много неща”, обясни Гьоков. Народният представител каза още, че не само законодателни пречки, но и липсата на финансови средства също е проблем. „Мерките, записани в Законопроекта, ще останат само едно добро пожелание, ако не бъдат обезпечени с достатъчно финансови средства”, коментира Гьоков. „Голяма част от работодателите в България не желаят да наемат хора с увреждания и не законът, а реалната интеграция ще промени това”, категоричен бе Гьоков.

„Няма как да решим проблемите на хората с увреждания изведнъж, но този закон е глътка въздух за тях. Това каза народният представител Виолета Желева.  Тя заяви, че закъснението е огромно и се съмнява, че щеше да има политически консенсус, ако управлението не беше на ръба. „Социалната и трудова интеграция на хората с увреждания е изключително значим социален проблем, но за съжаление, от години, той няма адекватно решение. Решаването на  този и други  проблеми изисква последователни мерки, за да има устойчиви резултати”, коментира Желева. Тя добави, че системна промяна, на този етап обаче, няма да има. „Създаването на няколко структури с еднаква целева група, общи цели и донякъде сходни дейности, е безумно. Създава се специализиран нов орган за хората с увреждания, съвет за наблюдение, Национален съвет за хората с увреждания, областни съвети, а това ще създаде институционален хаос”, каза още Виолета Желева.

„Протестите на майките на деца с увреждания  направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството. Ако не беше тяхното силно и последователно присъствие, това нямаше да се случи”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев. Народният представител добави, че гражданският натиск е бил основателен и смислен. „Ако не беше той, резултатът нямаше да го има. Законът за хората с увреждания решава сериозна част от проблемите на хората с увреждания, той няма да свърши цялата работа, но ще започне да се работи“, категоричен бе Антон Кутев.

България

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

Младежкото обединение на БСП-София ще помага на възрастни хора

„Нека да бъдем отговорни и дисциплинирани!“, призовават младите социалисти

„Осъзнавайки сериозността на ситуацията с новия коронавирус и невъ...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Култура

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

Чудотворецът, който ни научи да очистваме душата си със смях

130 години от рождението на автора на “Не съм от тях!“

На 25-и март, точно преди 130 години е роден един рядък талант на словото и четката - ...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие