Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря19022020

Брой 287, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.80827 BGN ↑ 1 GBP = 2.35685 BGN ↑ 1 CHF = 1.84182 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП обвини управляващите в полицейщина

БСП обвини управляващите в полицейщина

Полицаи са следили срещите с граждани в Ямболско, алармира лидерката на социалистите

В полицейщина и грубо погазване на правата и свободите на гражданите обвини властите лидерът на БСП Корнелия Нинова. От парламентарната трибуна тя обяви, че в сряда на срещите ѝ с граждани на Ямболско, където имаше протести заради унищожените животни, е имало засилено полицейско наблюдение.

“Пристигайки в селото Малко Шарково, ме посрещна полицейски патрул. В Голямо Шарково ме посрещна друг полицейски патрул. Хората бяха изненадани, защото никога досега не са виждали толкова полицаи на едно място въпреки ммногобройните сигнали за грабежи и посегателства върху тях“, разказа Нинова.

“За най-голяма изненада, срещата ми в къщата на баба Дора, самотна възрастна жена, която живее на края на селото, също се проведе под полицейско наблюдение. Пред къщата ѝ имаше полицейски патрул“, добави лидерът на БСП.

“Същата беше ситуацията в Болярово, а в Ямбол полицията беше влязла в залата преди срещата, за да пита хората какво ще правя там. Каква е целта на тази организация? Ако е да ме ограничите в действията и в думите ми, сте се объркали“, допълни тя. 

„Попитах полицаите и дори си позволих да се пошегувам да не сме обявили извънредно положение, че толкова полиция е струпана и получих следния отговор: „Изпълняваме нареждане от София“. Тук искам да поднеса уважението си към редовите служители на МВР. Те си вършат работата, но на въпроса ми какво е това нареждане отговорът беше: „Да не ви изпускаме от очи““, заяви Корнелия Нинова. 

Тя припомни, че нито БСП, нито местната власт е изискала полицейско присъствие: „Следователно всичко това беше извън рамките и нормите на закона“, обясни тя. 

Нинова зададе и въпроси към премиера Бойко Борисов:

- Кой, къде и в кой орган и на какво основание е решил всички мои срещи да са под полицейско наблюдение.

- Всяко мое движение в страната ли ще се следи от органите на МВР?  Искам официален отговор от Борисов, защото имам неофициална информация, че това е така.

- Ние в свободна държава ли живеем?

- Ако ще респектирате хората да не идват на срещи с опозицията и да изказват свободно мнението си, това е посегателство върху изконни човешки права.

“Не ми излизайте с довода, че се грижите за моята сигурност. Изпълнете обещанието си да има полиция във всяко село, а не полицията да следи опозицията и срещите им с гражданите“, коментира още Нинова.

Нинова в Шарково: Убиха животните, съсипаха живота на хората. Виновните ще носят отговорност

„Животновъдите от Болярово, Шарково и Малко Шарково потърсиха помощ от нас и поех ангажименти да им помогнем, като искаме отговор от правителството- какво се случва с тези хора. Кристиан Вигенин, като депутат от региона, ще зададе въпрос на Порожанов. Ще ги поканя да дойдат в парламента и ще осигурим адвокат, за да им помогнем да си търсят правата и по съдебен ред. Няма да ги оставим в бедата им. Бях с тях, когато пазехме стадото на баба Дора. Сега отново съм тук. Никой вече не се сеща за трагедията на земеделските стопани в региона.“ Това заяви след срещите в община Болярово лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обясни, че по време на разговорите хората са се оплакали, че са принудени да плащат задълженията си по кредити, без да имат никаква възможност, след като им избиха животните.  „Все още има карантина, не се знае до кога ще бъде тя, кога ще бъде свалена, нито какво следва, а нито едно животно, вече пети месец, не е умряло от чума“- коментира председателят на БСП. По време на срещата й с баба Дора, тя е споделила: “Избиха ми здрави козички, обещаха да ми дадат 100 нови. Не са ми дали и една.“ „Хората са обхванати от пълно отчаяние. Най-тежките думи, които чух, бяха – „Ще напуснем региона“, разказа Нинова. „Правителството изби животните  без причина, остави хората на произвола на съдбата. Порожанов отдавна трябваше да не е министър и да отговаря пред други институции. Ние ще направим всичко по силите си виновните да понесат отговорност“- обеща Корнелия Нинова.

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие