Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) БСП: Бюджет 2019 не дава перспектива за България

БСП: Бюджет 2019 не дава перспектива за България

БСП: Бюджет 2019 не дава перспектива за България

Депутатите социалисти продължават да отстояват социалните мерки в алтернативния бюджет, подготвен от партията

Бюджет 2019 не дава перспективи за икономическо развитие и не отговаря на основните потребности на хората, които протестират на улицата“, това каза народният представител от ПГ на “БСП за България“ Надя Клисурска. Тя заяви, че бюджетът не дава яснота- как ще се справим с крещящата демографска катастрофа, нито с ниските доходи или социалното разслоение, което е резултат от икономически и финансови инструменти, заложени в бюджета. “Приоритет на ГЕРБ всяка година е да занижава приходната част на бюджета“, обясни Клисурска. Тя коментира, че по този начин разходната част не отговаря на нормалните потребности на хората. Народният представител припомни, че прогнозата на левицата за приходи от ДДС миналата година е била 10 млн. лева. “Вижте колко го заложиха те, вижте и излишъка днес“, призова тя. “В момента управляващите предлагат ръст на минималната работна заплата от 510 на 560 лв.“, констатира Клисурска. Тя обясни, че предложението на левицата е сумата да се вдигне на 640 лв., защото в края на тази година има 2 милиарда и 600 милиона излишък в бюджета, който се изразходва с постановление на Министерския съвет за неща, които не са минали през Народното събрание. “Нашите прогнозни разчети и в тазгодишния, и в миналогодишния бюджет показват, че приходната част е занижена“, допълни тя. Народният представител заключи, че настоящият бюджет е консервативен. “Това, че говорим в проценти не дава яснота на хората какво ще се случи с доходите им“, категорична бе Клисурска. 

„Предлагаме увеличаване на бюджета на Министерството на труда и социалната политика, в разходната част, до 190 млн. лв. за изпълнение на мерки, които са важни за много български граждани”, заяви народният представител от ПГ на левицата Георги Гьоков. Като необходимост той посочи разширяване на обхвата на еднократната помощта за деца в 1-ви клас, така че тя да включва и тези от 2,3, 4- ти клас и да покрие 120 хил. деца. Гьоков подчерта, че левицата залага и увеличение на средствата в Националния план за действие по заетостта в посока развитие на програмите за стажуване, чиракуване и субсидирана заетост за млади, за безработни  над 50 години, за подпомагане на отглеждането на деца на заети семейства, за заетост и обучение на хора с трайни увреждания. „Тези пари ще се използват и за увеличаване на  еднократна помощ на майки студентки от 2880 лв. на 6400 лв., както и за предоставяне на еднократна помощ за всяко второ и трето дете, в размер на 10 минимални работни заплати, за родители, които са осигурявани минимум 24 месеца преди раждането”, заяви още Георги Гьоков. Благодарение на настояването на депутатите от ПГ на левицата бяха осигурени  72 млн. лв. повече в МТСП, които бяха обещани на хората с увреждания от управляващите, но не бяха записани в първоначалния вариант на закона. Доц. Георги Йорданов пък напомни, че левицата предлага увеличаване на ролята на Министерство на здравеопазването във финансирането на системата на здравеопазването с увеличение от 204 млн. лв. на средствата за политики в областта на диагностиката и лечението. Според него от там могат да се вземат средства за финансиране на капиталови вложения и да се помогне на държавните и общински болници, чиито дългове са стигнали до 600 млн. лв. Като други важни мерки, предлагани от левицата, той посочи увеличаване на средствата за профилактика и превенция с 36 млн. лв, а в сферата на лекарствените продукти и медицинските изделия средствата да се увеличат с 10 млн. лв.

Проф. Клисарова: Трябва да се отделят средства за Националната библиотека и за безплатни учебници за всички

„Искаме 20 млн. лв. за Националната библиотека и 50 млн. лв. за поддръжка и възстановяване на читалищата. Необходими са и 50 млн. лв. за безплатни учебници - един учебник по един предмет за всички ученици от 1 до 12 клас“. Това заяви народният представител проф. Анелия Клисарова. Тя подчерта, че наистина бюджетът за образование е увеличен с близо 0.5 млрд., но това е благодарение увеличението на БВП, а не защото се следват политиките на образованието. „Ние сме за увеличение на учителските заплати, повече пари за извънкласни дейности и за тези ученици, чийто майчин език е различен от българския“, допълни тя. Клисарова предупреди, че във висшето образование диспропорцията между различните университети са в пъти по-големи. „Има заплати за професори 897 лв. до 3000 лв. – четири пъти разлика. Субсидиите трябва да бъдат увеличени и да се даде повече за университетите. Средната държавна субсидия на студент не се е променила от 10 години“, обясни тя. Проф. Светла Бъчварова заяви, че най-слабо финансирана е науката- изоставена е. Тя  подчерта твърдата позиция на левицата за увеличаване на средствата за научни изследвания, защото това е ключът към качествено образование и развитие на икономиката.  Според нея с отпуснатите средства няма възможност за увеличение на заплатите в БАН, които са изключително ниски и няма как да бъдат привлечени и млади хора. „Бюджетът отрежда на културата ролята на малката кибритопродавачка, която зъзне на студа и никой не проявява милост към нея”, заяви народният представител от ПГ на левицата Александър Симов. Той обясни, че БСП иска увеличаване на средствата за култура поне на 200 млн. лв.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие