Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед19052019

Брой 92, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74581 BGN ↓ 1 GBP = 2.23618 BGN ↓ 1 CHF = 1.7299 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Бивш шеф на ЦСБОП: Шумните акции със заловените оръжия бяха прибързани, търсеха политически ефeкт

Бивш шеф на ЦСБОП: Шумните акции със заловените оръжия бяха прибързани, търсеха политически ефeкт

Бивш шеф на ЦСБОП: Шумните акции със заловените оръжия бяха прибързани, търсеха политически ефeкт

Вероятно няма да бъде разкрит крайният купувач, предупреди Тихомир Стойчев

Шумно оповестените вчера специализирани операции срещу търговия с незаконно придобито оръжие привидно звучи впечатляващо. Цели се да се повтори положителното в евродокладите за България. Но вероятно няма да бъде разкрит крайният купувач. Това заяви бившият началник на ЦСБОП Тихомир Стойчев в ефира на Би Ти Ви. По думите му, ако акциите са били проведени прибързано и с цел постигане на политически ефект, като даже допусна, че целта може да е била именно разследването да не бъде доведено докрай.

Стойчев припомни, че по негово време, в периода 1991 г. – 1992 г., е бил разбит още по-голям таен оръжеен склад – с десетки хиляди пистолети ПСМ в Русенско, предназначени за Русия и с оформени фалшиви документи за спортно оръжие. И тогава, както сега, незаконната оръжейна търговия вървеше в тандем с издаването на неистински лични документи, коментира той. По думите на бившия антимафиот от 1997 г. до 2001 г. е имало множество сигнали за политици, замесени в тези схеми. Той отбеляза още, че през 90-те тогавашните спецслужби са пресекли големи сделки за въоръжаване на паравоенни формирования на Балканите.

Тогава е станало ясно и че в схемите са били забъркани интересите на политически партии у нас и на държави, целящи да манипулират обществения живот у нас. Виждам известна прибързаност, опасявам се, че е целен политически ефект. Може някой да цели по този начин пресичане на продължителното разследване докъде ще стигне това оръжие, допусна криминалистът. Той отбеляза, че все още не е ясно как оръжие напуска несанкционирано завод „Арсенал”, а големият незаконен склад в София е можело да бъде ударен със същия ефект и само със силите на СДВР, „Криминална полиция” и служба КОС. А ако оръжието не е за терористи и бунтовници извън страната, а е трябвало да намери купувач вътре в България?, попита Стойчев Социалното напрежение би могло да ескалира и някой може да иска да се въоръжава, предположи бившият шеф на ЦСБП. Според Стойчев е добре МВР да започне да посочва в статистиката си етноса на извършителите на престъпления. Така ще се види, че представители на малцинствата по-често извършват най-масовите престъпления, които обаче са и с най-ниска обществена опасност, докато по съвършено различен начин ще стои въпросът с тежките закононарушения.

Шумно оповестените преди ден специализирани операции срещу притежанието и търговията с незаконно придобито оръжие, вероятно няма да доведат до разкриване на крайния купувач на десетките автомати, пистолети и гранатомети, е мнението на бившия началник на ЦСБОП Тихомир Стойчев. Би Ти Ви той изрази мнение, че акциите са били проведени прибързано и с цел постигане на политически ефект, като даже допусна, че целта може да е била именно разследването да не бъде доведено докрай. Стойчев припомни, че по негово време, в периода 1991 г. - 1992 г., е бил разбит още по-голям таен оръжеен склад - с десетки хиляди пистолети ПСМ в Русенско, предназначени за Русия и с оформени фалшиви документи за спортно оръжие. И тогава, както сега, незаконната оръжейна търговия е вървяла в тандем с издаването на неистински лични документи. По думите на бившия антимафиот в периода 1997 г. - 2001 г. е имало множество сигнали за политици, замесени в тези схеми. Стойчев отбеляза още, че през 90-те тогавашните спецслужби са пресекли големи сделки за въоръжаване на паравоенни формирования на Балканите. Тогава е станало ясно и че в схемите са били забъркани интересите на политически партии у нас и на държави, целящи да манипулират обществения живот у нас. Новите разкрития обаче няма да имат този ефект, опасява се Стойчев. Виждам известна прибързаност, опасявам се, че е целен политически ефект. Може някой да цели по този начин пресичане на продължителното разследване докъде ще стигне това оръжие. Той отбеляза, че все още не е ясно как оръжие напуска несанкционирано завод „Арсенал“, а големият незаконен склад в София е можело да бъде ударен със същия ефект и само със силите на СДВР, „Криминална полиция“ и служба КОС. А ако оръжието не е за терористи и бунтовници извън страната, а е трябвало да намери купувач вътре в България?, зададе сложния въпрос Стойчев. Социалното напрежение би могло да ескалира и някой може да иска да се въоръжава, отбеляза бившият шеф на ЦСБОП. Според него е добре МВР да започне да посочва в статистиката си етноса на извършителите на престъпления. Така ще се види, че представители на малцинствата по-често извършват най-масовите престъпления, които обаче са и с най-ниска обществена опасност, докато по съвършено различен начин ще стои въпросът с тежките закононарушения.

Спецпрокуратурата назначи проверка на завод “Арсенал“ заради заловеното голямо количество оръжие

Спецпрокуратурата назначи проверка на завод “Арсенал“ заради заловеното при акция голямо количество оръжие

Специализираната прокуратура е възложила на служба “КОС“ при ГД “Национална полиция“ да направи проверка в завод “Арсенал“ в Казанлък, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитиран от БТА. Проверката е свързана с иззетите на 4 декември в област Стара Загора 17 автомата “Калашников“, 15 пистолета “Макаров“ и 12 цеви за същия пистолет, за които има основания да се предполага, че са произведени в завода и незаконно са изнесени оттам. Оръжията бяха намерени при акция, която се проведе в София и село Габарево. Арестувани са осем души. В рамките на един месец службата “КОС“ трябва да представи обобщен доклад, в който да се отразят направените констатации, в т.ч. има ли извършени нарушения на нормативни актове, какви са били предприетите мерки и действия за отстраняване на закононарушенията, има ли последици от тези мерки, както и санкционирани ли са виновните лица. Ако проверката не може да приключи в рамките на месец, спецпрокуратурата трябва да бъде уведомена за причините, както и за възможния най-кратък срок за приключването й.

България

Икономика

Жените по-редовно плащат дълговете си от мъжете

Жените по-редовно плащат дълговете си от мъжете

Ако доскоро най-масовата група добри платци бяха на възраст 50-60 години, към момента тя се измества към по-младите - на 25-29 години

Дама на...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Скъпотията не подмина и земеделието

Скъпотията не подмина и земеделието

Цените на производител в селското стопанство са се увеличили средно с 5,4% през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на мин...

Прочети още:

Loading...