Вестник Земя

    Коопмедия            ЦКС
НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт22012019

Брой 268, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.71534 BGN1 GBP = 2.21938 BGN1 CHF = 1.72609 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Социалното недоволство ще е в основата на промени през 2019 година

Социалното недоволство ще е в основата на промени през 2019 година

Социалното недоволство ще е в основата на промени през 2019 година

Все повече хора се чувстват непредставени от елитите, а неравенството расте в цял свят, категоричен е социалният антрополог Харалан Александров

2019 г. ще е година на промени, каза пред БНР социалният антрополог доц. Харалан Александров. Според него обикновеният човек е поставен пред много тежък избор — да намери групата, към която принадлежи. Хората отчаяно търсят принадлежност, смята той.

Премиерът Борисов има интуиция да разпознава и разчита протестите. В България който не е протестирал, той не е получил това, което иска. Протестират всички на практика“, коментира Александров в предаването „Хоризонт до обед“ и добави:

Оказва се, че има буквално паралелна система на взимане на решения, която е корективна спрямо основната система и при която протестиращите успяват да се доберат до центъра на властта, той е доста персонализиран – Бойко Борисов, и той реагира. България е добър пример за това, че е възможно такъв тип кризисно функциониране, но същевременно е пример за това, че не се решават в дълбочина проблемите“.

Социалното недоволство е основата на политическите промени, каза Александров. По думите му тази ситуация в огромна степен ще преопредели динамиката и резултатите от европейските избори.

Той подчерта, че проблемът не е само в България и затова вълната минава през целия свят: „Никой не е измислил какво да прави с толкова сложно, фрагментирано, диференцирано общество, което постоянно генерира нови борби по интереси“.

Това, което се случва в днешния свят, който е изключително сложен, много забързан, под все по-силен натиск за ускоряване, който е както технологичен, така и пазарен, с много голямо влияние на международните корпорации, се случва системна промяна.

Установените механизми, каналите, по които тече комуникацията и представителството, спират да бъдат достатъчно успешни. Оказва се, че все повече групи в един много пъстър свят започват да се чувстват непредставени.

Това усещане и усещането, че никой не защитава интересите им, се разпростира много бързо не само през социалните медии, а поради нарастващите глобални неравенства и достъпът до информация за това какво се случва в света. Аз бих го разглеждал като системен проблем. Установеният механизъм за управление на този процес не работи достатъчно добре и „парата“ намира място да излезе не през клапаните, създадени за тази цел, а през пролуките на системата, при което произвежда доста остър звук.

Според него в този преходен период, докато това се случи, протестите ще бъдат ежедневие. През протеста специфичните групи по интереси дават обратна връзка на управлението, добави той.

 

България

Икономика

Loading...

Култура

Деца в операта

Деца в операта

Акад. Пламен Карталов: „Отглеждаме ново поколение оперна публика“

Началото на детската програма “Отиваме на опера и балет от 3 до 14“, съ…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Войводите на Каракачанов написаха абсурден закон за пчелоопрашването

Войводите на Каракачанов написаха абсурден закон за пчелоопрашването

Браншът категорични, че предложения от ВМРО проект е голяма каша, опасен е за пчеларството и пчеларите

По собствена инициатива ВМРО, която е …

Прочети още:

Loading...