Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон25032019

Брой 312, Година XXVII

            Валута: 1 USD = 1.73052 BGN1 GBP = 2.27713 BGN1 CHF = 1.7396 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Славчо Велков, БСП: Ще платим над 2 000 000 000 за виртуален изтребител

Славчо Велков, БСП: Ще платим над 2 000 000 000 за виртуален изтребител

Славчо Велков, БСП: Ще платим над 2 000 000 000 за виртуален изтребител

Левицата П няма да подкрепи сделката за самолетите, защото правителството иска от парламента да наруши собственото си решение, категоричен е народният представител

Изтребителят Ф-16, който ни се предлага в момента е виртуален, не съществува в момента. Сделката ще отиде над 2 млрд. лв.

Това заяви в предаването “Лице в лице“ по БТВ депутатът от левицата Славчо Велков.

Офертата за изтребители, за която ни убеждават, че е много добра, не отговаря на 4 от 7-те задължителни изисквания, изтъкна народният представител.

“През юни взехме решение и утвърдихме проектите за за инвестиционен разход и зададените допълнителни изисквания. С този доклад, който се внася, правителството иска да бъде упълномощено да води преговори за сключване на договор за определен тип самолет, но и да се отклони от задължителните условия, включително и от финансовата рамка. Тоест правителството иска от парламента да извърши дейност, с която да нарушава собственото си решение, което е със силата на закон. Просто няма как да стане да бъдем принудени да направим нещо подобно“, бяха точните думи на Славчо Велков.

“Този вариант на самолет към момента не се произвежда и е от виртуален тип, той не съществува. Финансовата рамка надвишава с много голяма сума приетата от парламента от 1,5 млрд. лева без ДДС. Тази сделка ще отиде доста над 2 милиарда и не може българската икономика и българските граждани да бъдат натоварвани с такава непосилна тежест, когато правителството твърди, че няма пари за социални нужди, пенсии и т.н.“, изтъкна Славчо Велков.

БСП няма да подкрепи сделката за самолетите, защото правителството иска от парламента да наруши собственото си решение, изтъкна той.

Офертата за Ф-16 не отговаря на изискванията в проекта“, категоричен бе той. По думите на Велков този тип самолет не е виждан, той още не е произведен.

Финансовата рамка е надхвърлена, няма детайлна информация за офертата, срока за доставка не може да се изпълни

, тъй като преди нас този тип бойни самолети са поръчани от Бахрейн и Словакия. Някои технически характеристики също ни притесняват. Последното е начинът на плащане, тъй като утвърдихме да се разсрочи от 5 до 10%“. 

В Турция от 1990 година летят Ф-16. За 28 години са загубили над 30 в авиоинциденти и аварии. Тоест 10% от поръчката“, посочи той. „Това решение на правителството е подчинено не на националния интерес, а на корпоративен, личен или дори партиен интерес“, смятат от БСП

Велков припомни, че само преди седмица американският президент Тръмп каза, че не му пука за Европа. “Офертата, която се готвим да приемем, е поредния опит да се неглижират много важни за нацията въпроси“, заяви още Велков. Добави, че правителството ще купи един чувал, който дълго време ще бъде изтупван заради големите разходи, които ще направим.

Преди три година Румъния получи 12 подобни самолета, в момента летят по-малко от половината, посочи той.

Офертата, върху която ще готвим договор, предполага доста по-голяма сума от заложената рамка и изисква изграждането на допълнителна инфраструктура, каза Велков. Той даде пример, че хангарите, които в момента съществуват, не са пригодени за Ф-16.

Славчо Велков, който е и експерт по сигурност, отново изтъкна, че моделът, който се предлага на България, не съществува, още е на чертожната маса.

Правителството няма да купува котка в чувал, а ще купи чувал, който дълго време ще бъде изтупван, каза в заключение депутатът от левицата.

КАРЕ:

Вигенин: Решението за изтребителите е унизително за България

Правителството иска от нас не просто да променим предишното решение, а да им дадем картбланш. След това ще ни докарат един договор, който ние да ратифицираме. Това каза международният секретар на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Това не е честно спрямо другите участници в конкурса за боен самолет“, смята бившият външен министър. Според него с решението си за Ф-16, правителството само се е поставило в сложно положение.

БСП не взима страна, ние имаме проблем с начина, по който се прави процедурата“, подчерта Вигенин.

Всички аргументи, които се поставят показват предпочитание към Ф-16. Всичко това е унизително за държавата. Искаме да се извадят на светло всички предложения за нов самолет и хората да видят за какво плащат“, подчерта представителят на опозицията.

В крайна сметка това се оказа политическо решение. БСП подкрепя модернизацията на армията, но искаме нещата да стават прозрачно и ясно и да се съобразяват с условията, които имаме в страната. Сигурен съм, че ще има още дъна, които ще бъдат ударени в следващите месеци“, коментира Вигенин.

 

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Румънецът се оправда с мръсни удари на съперника

Румънецът се оправда с мръсни удари на съперника

Румънският боксьор Богдан Дину оправда загубата си с нокаут от Кубрат Пулев с няколко мръсни удара, вкарани от българина. Кобрата спечели ма…

Прочети още:

Loading...

Свят