Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 131, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72639 BGN ↓ 1 GBP = 2.17464 BGN ↓ 1 CHF = 1.83044 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова на 1 май: Даваме надежда за справедливост сега

Корнелия Нинова на 1 май: Даваме надежда за справедливост сега

Корнелия Нинова на 1 май: Даваме надежда за справедливост сега

БСП за България откри предизборната си кампания с Първомайски митинг-шествие, в който участваха над 25000 души

“Скъпи социалисти, симпатизанти, скъпи българи от цялата страна.  Да ни е честит 1-ви май, Международният ден на труда и работническата солидарност. Да ни е честитата 143-тата годишнина от Априлското въстание. Въстание на българския дух и българското свободолюбие. Благодаря ви, че дойдохте днес, вижте колко сме много и заедно, за да дадем надежда и вяра на нашите сънародници, че може да има справедливост сега.“ С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова даде начало на Първомайския митинг-шествие, с който левицата открива кампанията си за евроизборите.

Събитието е посветено на Международният ден на труда, работническа солидарност и празника на в.Дума, в. ЗЕМЯ, левия печат и свободните медии.

С над 25 000 души започна традиционният първомайски митинг-шествие на БСП.  Хората, дошли от цялата страна в София, тръгнаха на шествие от пл. „Св. Александър Невски“ към пл. “Независимост“. Те носят плакати с надписи: „Искаме европейски доходи“, „Справедливост и достойнство СЕГА!“, „Искаме да останем в България“, „Не щем вежливост, а справедливост“. Митингът на БСП бе открит с химна на България и този на ЕС, прозвуча и химнът на световното работническо движение „Интернационалът”. Сцената по повод Деня на труда бе позиционирана пред Министерски съвет. На събитието присъстваха хиляди граждани от цялата страна, които носеха български знамена и партийни флагове.

 

 

БСП може да победи ГЕРБ, категорична е лидерката на социалистите

В словото си лидерката на БСП заяви:  

Честит да ни е 1 май - Международният ден на труда! Честита да ни е годишнината от Априлското въстание. Въстание на българския дух и на любовта към свобода на българския народ. Днес, тук сме хиляди и още хиляди ни гледат и слушат в България и чужбина. Събра ни миналото, в което милиони работници от цял свят на този ден излизат на улицата, за да търсят правото си на 8-часов работен ден и справедливо заплащане. Събра ни и настоящето, защото днес, в 21-ви век, в България има бели роби на труда. Днес, в 21-ви век, в България има десетки хиляди работещи бедни. Но най-вече ни събра бъдещето. Общата ни воля да променим това. Защото днес- учители, земеделци, малък бизнес, монтьори, механици, миньори, учени живеят зле. Над един милион и половина българи живеят под прага на бедност от 340 лева, а десет човека от властта си направиха луксозни къщи за гости, построени с наши пари, откраднаха ги от нас. Семействата на болни в Ямбол ги качват на ръце до третия етаж на болницата, но Цветанов го качва личен асансьор директно в лъскавия му хол. Били създали нов стандарт за морал в политиката – подават оставки. Подават оставки, остават с апартаменти. Апартаментен морал. 10 години ГЕРБ създават модел, в който властта и парите победиха закона. Модел, в който едноличният режим на Борисов съсипа институциите. Алчността заличи справедливостта. Бездушието уби солидарността, задкулисието унищожи истината. Паралелната държава завзе истинската.

Сигурно помните “Приказка за стълбата“ на Смирненски. Те не по стълба се качиха, с асансьори излетяха. Там, от високото, виждат, че народът живее добре, в благоденствие и е щастлив. Подмяна. Подменят истината за живота ни- подмяна на фактите, на учебниците, на паметта, на историята ни, на българщината. И вчера, в навечерието на годишнината от Априлското въстание, някой ни убеждаваше, че нямало турско робство. В България е имало турско робство и Руско-турска Освободителна война, уважаеми управляващи. Не променяйте историята на българина. Подменят всичко, ще се опитат да подменят и изборите, да ви купят, да ви сплашат, да манипулрита резултата. Единственият начин да ги спрем е масово, всички да излезем и да гласуваме на 26-ти май.

Знаем, че мнозина от вас не вярват в европейските избори. Далечни са им, чужди са им. Някои мислят, че изпращаме там високо платени чиновници. Зависи от нас - какви хора ще изберем. Други мислят, че Европа не може да подобри доходите ни. Може, ако нашите хора се преборят за минимална европейска заплата и пенсия. Смятате, че Европа не може да помогне на децата ви да не заминават. Може, ако се преборим за младежката гаранция, за културния чек, за образование и работа на младите хора. Отчаяни сте, че няма справедливост и правосъдие. Може и да има. Може да има и в Европа, ако създадем европейска прокуратура и подкрепим госпожа Кьовеши за главен прокурор. Ето защо, 26-ти е изключително важна дата. Правителството на ГЕРБ, ОП и ДПС ни отдалечават всеки ден от това, за което ви говоря – за нашите български и европейски ценности. ГЕРБ избраха слоган - “Европа ни чува“. Да тя ги чу, но и ги видя. И им отговори – няма да бъдем приети скоро в Шенген, дори  по въздух и вода, както обещаваше Борисов. Няма да бъде свалено наблюдението върху правосъдната система, защото не е ефективна. “Граждани за европейско развитие на България“ ни отнемат европейското бъдеще всеки ден. Затова можем да спрем подмяната и безперспективността. Можем да направим промяната – на 26-ти. Но да направим промяна и тук, в България. Победата ни над ГЕРБ ще означава връщане на държавността, върховенството на закона и правосъдие еднакво за всички, икономика и произвоство, съдържателно образование, достъпно здравеопазване, достойни доходи. Ние уважаваме всички партии, уважаваме свободния избор на всеки българин, но нека си кажем истината - единствената партия, която може да победи ГЕРБ на тези избори и да сложи началота на промяната в България, е БСП.

Скъпи сънародници,

Ако искате тази промяна да започне, подкрепете ни на 26-ти май с бюлетина номер 18. Ние не сме идеални, знаем го. Но три години се борим срещу модела на прехода, срещу статуквото и задкулисието. Не успяха да ни купят с постове, не успяха да ни купят с пари. Искаме да продължим и знаем как да подредим държавата. Нека се съберем достойни и честни българи – да не позволяваме да ни разделят и владеят поотделно. Нека заедно, на 26-ти, да си върнем обратно достойнството на народ, който е бил люлка на европейската цивилизация. Да си отвоюваме свободата от политико-олигархичния октопод, който е задушил държавата и семействата ни. Всичко е във вашите ръце. Не се страхувайте, вдигнете глава и вярвайте в себе си - вярвайте, че сте сила. Покажете я на 26 май. Гласувайте  за справедливост - сега! Победа!

Елена Йончева: Борисов върти голямата бухалка, настана за битка за свобода

„Събрали сме се над 25 000 души на 1 май, защото дойде време България да поведе своята битка за справедливост, достойнство и за своята свобода“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ Елена Йончева по време на митинг-протеста по повод Международния ден на труда. Тя подчерта, че на никой народ тази свобода не е дадена наготово. „Още на 1 май 1886 г. в Чикаго хората излизат по улиците, за да защитят правото си на 8-часов работен ден. Тази битка за социални права се пренася в Европа и днес имаме 8-часов работен ден, свобода на словото, социални права, социалната защита и платено майчинство“, припомни тя и попита- къде всъщност е България днес. „Вече 12 година сме част от ЕС, но въобще не се доближава до него. Борисов захвърли България в кьошето на ЕС и е на път да я извади от Европа. Взехме всички възможни последни места във всяка една сфера. Днес имаме авторитарно управление и единствено нашето членство в ЕС ни спасява от диктатурата“, категорична е Йончева. Тя подчерта, че в България вече 10 години управлява „бандата на Бойко“, но тя е на път да се разпадне, защото всички виждат машината за грабеж, която тя е организирала.  „Тази банда превърна общините във феодални владения, където човек, ако не е близък до властта, не може да успее. Работещи българи са превърнати в работещи бедни. 40% от населението на България са на прага на социалното изключване и това е констатация на ЕК“, каза още водачът на листата на „БСП за България“. Според нея сме се превърнали в държава, където ако нямаш средства, не можеш да получиш добро здравеопазване – то се е превърнало в бизнес или акт на милосърдие. „Какво става със свободата на медиите? Само преди 11 години бяхме на едно място с Франция, днес сме извън Европа“, подчерта тя. По нейните думи Европа ни казва, че организираната престъпност и властта са едно и също нещо и еднакво мачкат медиите в България.

Йончева заяви, че корупцията е заплаха за българската национална сигурност, защото източва 11 млрд. евро всяка година. „За всеки, който покаже тези корупционни практики, властта вади голямата бухалка, в която са превърнати държавните институции, така както в началото на 90-те години Борисов изваждаше малката бухалка“, допълни тя. Според данни на Световната банка загубите на България от корупция са 22% от БВП. „Това не е корупция, а грабеж. С тези пари 2,5 млн. българи могат да получат средни заплати. Тази сума е три пъти по-голяма от бюджета за здравеопазване. Тази сума може да бъде използвана за възраждане на българската икономика с висока добавена стойност и българите да не бъдат белите роби на Европа, в каквито се превръщат нашите съграждани“, посочи Йончева. Тя подчерта, че „БСП за България“ не само констатира този грабеж, а дава конкретни решения и алтернатива. Йончева припомни, че благодарение на битката на левицата, България е в Европа, в България вече не се консумира второ качество храна. „Имаме своя социална и икономическа програма, която ще позволи в Европа да има общ стандарт за минимална работна заплата и пенсия. Ние ще съживим българското село, защото сега, ако отидете в българските села, те са в състояние- все едно се намираме във война – опустошени, обезлюдени и хората са обезверени“, коментира Елена Йончева. Според нея това е така, защото правителството води политика за унищожаване на малките и средни стопанства. „Над 7 млрд. евро са дадени за селскостопански субсидии, но те се използват неефективно. 70% от субсидиите се дават на едрите земевладелци - под 100 фирми, а в България има регистрирани над 90 000 земеделски производители “, обясни тя. „Днес битката е не само за ЕС и за България, ние ще победим, но трябва да започнат такива промени, чрез които България да победи и на 26-и май да заслужи свободата си“, заключи Елена Йончева.

Георги Свиленски: С бюлетина номер 18 ще победим и ще променим България

Оттук започва нашият път към победата!

С тези думи депутатът от БСП Георги Свиленски даде началото на първомайския митинг на БСП. С него левицата открива и предизборната си кампания за евровота.

“Днес започва нашият път, който ще свали правителството и Бойко Борисов от власт“, повтори председателят на Националния предизборен щаб на БСП и зам.-председател на ПГ на „БСП за България“.

„Добре дошли на откриването на кампанията на „БСП за България“ за предстоящите европейски избори. Добре дошли на площада тук, за да заявим нашата воля за промяна в България. Днес сме се събрали тук, защото сме силни, защото не ни е страх, защото сме много. Знаете ли колко много сме? Днес на 1 май протестират и стотици градове в Европа и в Америка. Днес ние тук в България, в София, протестираме, защото в България няма държава, защото в България никой не мисли за обикновения български гражданин“, заяви Свиленски. Той посочи, че днес социалистите са се събрали, за да дадат началото на предизборната си кампания и да дадат тласък на енергията и силата на кандидатите, които ще ги представляват в ЕП.

„Днес в България няма справедливи доходи, няма справедливи заплати, пенсии, здравеопазване. Стотици хиляди български граждани работят за жълти стотинки, които даже не получават. Стотици хиляди български граждани работят по 12-14 часа на ден и няма кой да ги защити. Болниците фалират една след друга“, каза още Свиленски.

Няма справедливо заплащане, работниците често не получават дори жълтите стотинки, за които работят, каза в кратката си реч Свиленски.

Болници няма, а болните умират пред здравните заведения, изтъкна той.

Проф. Георги Михайлов: Докога ще продължава гаврата с трудещите се?

“До кога ще продължава гаврата с трудещите се в здравеопазването?“. Този въпрос отправи народният представител от ПГ на “БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на Първомайския митинг-протест, с който левицата откри кампанията си за евроизборите. Той подчерта, че независимо от прекрасните лекари, от чудесните медицински сестри и всички, които са ангажирани в българското здравеопазване, е изключително тежко. “Днес, на 1-ви май, искаме да попитаме високо - до кога ще продължава гаврата с българските медицински сестри, чиито доходи са приравнени към най-ниските в страната? До кога младите български лекари ще бъдат принудени да напускат България, а тези, които остават тук, да работят на два или повече договора, за да издържат своите деца и семейства? До кога ще гаснат общинските болници? До кога привилегия на едни лечебни заведения ще бъде да лекуват по скъпи високоплатени пътеки, а здравно неосигурените, тежко болните, безперспективните ще бъдат задача на други? До кога от пазара ще изчезват лекарства за социално значими заболявания? До кога българските граждани с тежки заболявания, поради нелепи административни решения, няма да имат достъп месеци наред до сериозни изследвания за тяхното състояние? До кога ще бъдем първи по смъртност в ЕС и последни по  продължителност на живота?“, попита още той.

Проф. Георги Михайлов подчерта, че левицата е посочила своите решения на проблемите в здравеопазването във “Визия за България“  - държавата да се върне в здравеопазването, за да запази най-ценното за една нация - нейното здраве и здравето на нейните деца. Според него, за да се случи това, за да могат българите да имат право на справедливост и то сега- и в здравеопазването, и във всички сфери, пътят минава през изборите на 26-ти май. “Затова гласувайте с номер 18, за да се сбъдне вашата справедливост, вашата сила и да бъде вашата победа“, призова проф. Георги Михайлов.

Красимир Митов: Писна ни да живеем в лъжа, време е за промяна

“Лъжат ни непрекъснато. Писна ни да живеем в лъжа. Време е за промяна, да има човещина, да има справедливост“. Това заяви председателят на синдикат “Защита“ Красимир Митов. Той припомни, че на същата дата, миналата година, хората отново са протестирали и искали управляващите да чуят гласа на народа- че живее в мизерия, бедност, с най-ниските заплати, най-лошите условия на труд, лошо здравеопазване. По думите му всички, които искат да си търсят правата, биват мачкани, уволнявани, малтретирани. “Нашата позиция затова все още е за оставка на това правителство, то не може да управлява България“, категоричен бе той. Митов заяви, че ръководеният от него синдикат е за увеличаване на доходите, нормално здравеопазване, прилични доходи за трудещите се в сферата на здравеопазването и да има достъп до него за всички пациенти. “Поради ниските заплати младите напускат страната, но вече напускат и болните, защото тук не могат да се лекуват. Доволни ли сте от заплатите, от пенсиите, от високите цени на парно, на ток, на хляб?“, попита той. По думите му изходът е един - на 26-ти май- всички пред урните. “Ако са честни изборите, ще победи БСП. След това всички трябва да потърсим правата си за по-достоен живот“, заключи Красимир Митов.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Отчайващо ниски добиви от пшеница във Великотърновско и Шуменско

Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат земеделските производители във Великотърновско, предаде БНР. Кооперацията в...

Прочети още:

Loading...