Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон22072019

Брой 138, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.74223 BGN ↓ 1 GBP = 2.18199 BGN ↑ 1 CHF = 1.77271 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Д-р Десислав Тасков : Огромен проблем в здравеопазването е голямото доплащане от страна на пациентите

Д-р Десислав Тасков : Огромен проблем в здравеопазването е голямото доплащане от страна на пациентите

Д-р Десислав Тасков : Огромен проблем в здравеопазването е голямото доплащане от страна на пациентите

“Огромен проблем в здравеопазването е голямото доплащане от страна на пациентите ”, заяви на обществния дебат на тема “Здравеопазването като общоевропейски и национален приоритет” кандидатът за евродепутат от листата на “БСП за България“ д-р Десислав Тасков. Той заяви, че е абсолютно неприемливо- над 50 процента от средствата в сектор „Здравеопазване” да излизат от джоба на най-бедните и най- малко живеещите. Според Световната здравна организация доплащането не трябва да превишава повече от 15 процента. “Левите се преборихме за европейски социален стълб, а защо да няма европейски здравен стълб“, коментира Тасков. Той подчерта, че БСП, още с този бюджет, предложи намаляване на ставката на ДДС за лекарства и медицински изделия. “Ако не се реформираме на национално ниво, колкото и пари да се дават, ефект няма да има”, смята още лекарят.

Като абсолютно недоверие в системата д-р Тасков определи високият процент неосигурени. За недостига на лекари и медицински сестри д-р Тасков заяви, че това е резултат от политиката на властта и той е чудовищен, а именно- че здравната инфраструктура е разбита. “Изключително труден е достъпът на пациента до медицинска помощ, особено в по- малките населени и обезлюдени места, което по Конституция ни е дадено. Обидно е за обществото ни, че медицинските сестри са по улиците, а не по кабинетите. Цинизъм е да имаме демографска катастрофа, а детските лекари да са по улиците и да говорим за лимити”, коментира д-р Тасков.

“Болниците са търговски дружества, а не са в услуга на хората. Затова трябва да включим в профилактиката- превенция на заболяванията в национален мащаб, но не само в големите градове , а и в общинските болници -2.5 млн българи разчитат на този вид лечебни заведения”, изрази мнение д-р Тасков, като по думите му именно общинското здравеопазване е било най-смазано от реформите в сектора.

“Българите масово умираме от инфаркти, инсулти и рак. Живеем най-малко в Европа. Голяма част от тази смъртност е предовратима, но това сега не се случва, защото достъпът до здраве е ограничен”, заяви кандидатът на левицата.

България

Икономика

Култура

КОНЦЕРТ С ХАРАКТЕРНОТО МОНГОЛСКО ГЪРЛЕНО ПЕЕНЕ В ТЕАТЪР АЗАРЯН

Изпълнението е на музикалния ансамбъл „Чоор”, който пресъздава древните традиции на монголската култура

Възможно ли е човешкият глас да възпр...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие

Двама фермери работят земята в Лесово, другите 16 само чертаят

Двама фермери работят земята в Лесово, другите 16 само чертаят

Сегашната система на субсидиране силно изкривява агробизнеса в България и лишава от подкрепа тези, които действително се нуждаят от нея, каз...

Прочети още:

Loading...