Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26052020

Брой 101, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79368 BGN ↑ 1 GBP = 2.18375 BGN ↑ 1 CHF = 1.84669 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) България отбеляза 140-ата годишнина на дипломатическите отношения между Русия и България

България отбеляза 140-ата годишнина на дипломатическите отношения между Русия и България

България отбеляза 140-ата годишнина на дипломатическите отношения между Русия и България

На тържествено събрание в София бяха представени албум и изложба посветени на юбилея

Президента на Република България Румен Радев и Патриарх Неофит изпратиха поздравителни адреси

Специален гост бе Александър Панкин, зам.-министър на външните работи на Русия

На 28 юни по инициатива на Форум „България-Русия” с председател проф. Светлана Шаренкова и Посолството на Русия в България с посланик Анатолий Макаров, тържествено бе отбелязана 140-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия, които се навършват на 7 юли т.г.

Организаторите на събитието представиха архивно-документален албум и изложба, посветени на двустранните отношения, които са дело на Министерствата на външните работи на Русия и България (и техните архиви), на Форум „България-Русия”, на Посолството на Русия в България и ДА „Архиви”. Бе излъчен документален филм „Руският граф на българите“, посветен на големия дипломат и държавник граф Николай Игнатиев - един от стожерите на Освобождението на България от турско робство и на Санстефанския договор.

Присъстваха представители на държавните институции, на Светия синод на Българската православна църква, на Столична община, на академичните среди, на дипломатическия корпус и много общественици. Специален гост от руска страна бе заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Панкин.

Тържественото събитие откри проф. Светлана Шаренкова, която отбеляза отбеляза, че юбилейната 140-та годишнина на дипломатическите отношения между държавите на българите и русите е повод за анализ и равносметка, но и за очертаване на перспективите за бъдещите отношения на приятелство и взаимоизгодно сътрудничество. Тя подчерта, че началото на XXI век е период на глобална трансформация на световния ред и това поставя сериозни предизвикателства включително пред Балканите и Европа. Тя подчерта, че интересите на България и Русия изискват търсенето на общи решения и съвместни усилия. Беше напомнена неоценимата роля на руските народи за освобождението на България от национално и социално потисничество и за формирането на моделите на българската държавност: на буржоазно-демократичната след 1878 г. и на народно-демократичната след 1944 г.

„Днес България и Русия градят нов трети тип национална държавност в условията на днешния многополюсен свят, така както ни завеща големият приятел на България и световен политик и държавник Евгений Примаков“, отбеляза още проф. Шаренкова. Тя изрази дълбокото си убеждение, че ако продължим да се опираме на историята и общите корени, неизбежно ще подобрим двустранния диалог между България и Русия, а общите православни светци Св.св. Кирил и Методий, Св.Киприан и Св. Серафим ще продължат да бдят над нашите народи.

Беше озвучен поздравителния адрес на президента на Република България Румен Радев към участниците в тържественото събрание, в който държавният глава припомня, че през миналата година чествахме 140-годишнината от Освобождението на България, за което дадоха живота си хиляди руски войници, а преди две години и четвърт век от подписването на Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската федерация. Президентът Радев дава висока оценка на българо-руските отношения, които се основават на дългогодишни традиции, духовна близост и приятелство между двата народа.

„България желае и ще развива приятелски отношения с Руската федерация, основани на конструктивния диалог и взаимоизгодното сътрудничество. В тази връзка приветствам положителната тенденция от миналата година за възстановяването на политическия диалог на високо и най-високо равнище. Със задоволство отбелязвам, че двустранните срещи преминават в конструктивен дух и приятелска атмосфера”, подчертава държавният глава в своето приветствие.

Поздравително писмо изпрати и Българският патриарх Неофит.

„Онова, което свързва нашите два братски народа е общата ни славянска писменост, историята и вековните ни духовни и културни взаимоотношения. Радваме се, че с настоящата изложба и юбилейния албум, ще бъдат отразени знаменателни моменти от общуването и съработничеството в дипломатическата сфера между нашите два народа. Божието благословение, Неговата велика милост и щедрост да бъдат над всички нас“, гласи обръщението на българският патриарх.

С топло приветствено слово към присъстващите се обърна Мелнишкият епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

От името на външно министерство обръщение към участниците направи Н.ПР. Петко Дойков – Генерален директор в Министерството на външните работи на Република България. От името на Столична община гост на събитието беше и Дончо Барбалов – зам.-кметът на София. Също така присъстваха видни политици, общественици, учени и културни дейци, сред които бе лидерът на БСП Корнелия Нинова, директорът на БСТВ Любомир Коларов и много други известни личности.

Организаторите изразиха благодарност към всички, които са съпричастни към това паметно събитие: към Външното министерство и архивите на Руската федерация, към МВнР на Република България, лично към външния министър на Русия Сергей Викторович Лавров, който е написал и предисловие за сборника, на Руския културно-информационен център, на Столична община и не на последно място, на авторите, преводачите и компютърните специалисти благодарение на които сборника и избожбата бяха изработени: доц. Боряна Божашка, проф. Илияна Марчева-Атанасова, д-р Милена Тодоракова, Владимир Манчев, Михаил Танев, Любка Рангелова и Мая Бужашка. Благодарности бяха отправени към спонсорите: ГБС холдинг АД, „Нове Холдинг“, „Ритъм 4ТБ“ ООД,„Асет банк“ АД,„Бионокс“ и VP Brands International и към ректора на Софийския Университет и Борис Ангелов.

От името на Националния комитет за честване на 140 години от освобождението на България под патронажа на Президента Румен Радев, Любомир Коларов връчи на заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Панкин почетен плакет и диплом посветени на юбилея. За спомен от България заместник-министъра получи също албум с марки, издадени от Български пощи, посветени на последните няколко юбилейни дати между двете държави.

В обръщението към читателите на албума „140 години дипломатически отношения между България и Русия” външният министър на Руската федерация Сергей Лавров, който преди пет години по време на визитата си в София бе гост на честването на 135-тата годишнина, е категоричен, че нашите двустранни отношения имат богато, славно минало. Припомняйки нашата историческа връзка и общи корени, министър Лавров отбелязва, че ключов момент в нашата обща история е Освобождението и славните победи на руските войници и българските опълченци, които рамо до рамо, в най-трудни условия се сражават за възстановяването на българската държава.

„Днес на Русия и България предстои да решават нови съвместни задачи — за благото на нашите граждани, в името на укрепването на европейската стабилност и сигурност. Мисля, че това е по силите ни. Залогът за успех е в чувствата на дружба, симпатия и взаимно доверие между нашите народи, които неизменно са по-силни от всички колебания в международната конюнктура”, гласи още обръщението на руския външен министър.

В уводните думи на вицепремиера и външен министър на България Екатерина Захариева се отбелязва, че историческите връзки между България и Русия са добра основа за прагматичен съвременен диалог и реализация на съвместни проекти в икономиката, енергетиката и други сфери.

Руският посланик Анатолий Макаров също приветства присъстващите и подчерта, че 7-ми юли е много важна дата за отношенията между двете страни. Като пожелание, руският посланик у нас каза, че тези отношения не зависят от политическата конюнктура, че са на основата на много близки културни, религиозни връзки между нашите народи.

„И затова пожелавам тези отношения да се развиват и в бъдеще. Ние сме готови на това взаимодействие. Аз знам, че българският народ обича руския, така както руският обича българския. Всичко това дава основание ние да продължим да вървим заедно и в XXI век“, каза посланик Макаров.

За ЗЕМЯ и „Русия днес-Россия сегодня” посланик Макаров каза: „Тази година отбелязваме 140-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Русия и България.

По нов стил датата се пада на 7 юли. Тогава наш руски агент Давидов връчва акредитивните си писма на българския княз Александър Батенберг. Тогава се установяват дипломатическите отношения между страните ни.

Разбира се, ние сме имали различни периоди. Имали сме и възходи, и падения, но въпреки всичко, това бе една много важна част от историята ни, както от политическа, така и от дипломатическа гледна точка.

Както е известно, основна роля в тези дипломатически отношения е изиграл руският цар Освободител Александър II. Също така можем смело да споменем още една важна фигура, която е легендарна, това е граф Николай Павлович Игнатиев, който е подписал знаменития Санстефански договор. Разбира се, че е имало много други политически дейци. Щастливи сме, че отбелязваме тази важна дата в историята на руско-българските отношения заедно с нашите български приятели“, отбеляза Анатолий Макаров.

На отриването на тържественото събитие, руският заместник-външните работи Александр Панкин сподели пред присъстващите:

„Никога не съм работил на Балканите, но разбира се, трепетното отношение към историята с приятелския народ е разбираемо и трябва де бъде култивирано. Съдбите на нашите страни отдавна са свързани и са неразривни. В архивите на Министерството на външните работи на Русия се намират хиляди документи, които пазят частиците от нашето общо минало“, каза Панкин.

Той съобщи, че на 5 юли в Москва ще се бъде представен подобен сборник и смята, че такава синхронност между страните ни доказва, че почитаме историята, учим се от историческите факти и на това как да изграждаме отношения днес.

По думите на руският заместник-външните работи Панкин, такива архивни документи трябва да бъдат показвани, както е направено в албума „140 години дипломатически отношения между България и Русия”, представен в София.

Той изрази благодарност към всички, които са работили върху сборника и отбеляза, че е издаден под егидата на външните министерства на нашите страни. Панкин отбеляза също така, че движещата сила все пак са ентусиастите и обществениците, работили върху този сборник, които се отнасят към тези теми трепетно, безкористно и в името на паметта и иисторическата истина.

Руският дипломат припомни, че историята често дава отговори и предпазва от онези стъпки, които вече сме правили в миналото. В заключение той пожела всичко най-положително на любимия български народ.

А ето какво сподели руският заместник-външните работи Александр Панкин в интервю за ЗЕМЯ и „Русия днес – Россия сегодня“:

- Смятам, че това събитие е много важно и съм радостен, че именно в този ден се намирам в София и аз мога да участвам в него.

Както знаете, пристигнах в България за да участвам в заседанието на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Сега съм тук и това ме радва, защото е представена разширена изложба и албум, който успях да прегледам. Те наистина впечатляват, защото става дума за огромен труд на професионалисти, на онези, които са помагали и в интелектуален план и финансово. Защото знаем колко е трудно да се издаде такова авторитетно издание.

И това е важно не само за онези, които помнят последните 20, 30, 50 години на нашите отношения, но и за онези, които не помнят тези отношения и сега учат. Всъщност този албум може би е учебен сборник, който чрез архивни фотографии, документи, кореспонденция и истории разказва как са се развивали нашите отношения и как са се формирала българската държавност, независимост, армия, културно развитие, а също какво е била България за Русия… и Русия за България. Това е много ценно.

В нашите отношения е имало всякакви моменти, приятелски и не толкова. Но благодарение на това, че винаги сме се обръщали към историята, сме успявали да ги преодоляваме, а и за да не правим отново грешки или да се предпазваме от неправилни стъпки. Затова този момент този албум наистина е важен.

На 5 юли ще бъде представен сборник с интересни архивни материали, които се съхраняват в архива на външното министерство на Русия. Ще присъстват гости от България.

Всичко това се случва в навечерието на самата дата – 7 юли. Смятам, че това е добър импулс в развитието на по-нататъшните ни отношения във всички сфери. Нас ни свързват повече от 140 години. Защото 140 години са само на официалните дипломатически отношения между страните ни, а ни свързват много повече години, взаимна симпатия, взаимопомощ, самопожертвование. Не веднъж сме се учили един от друг. Почитаме и уважаваме това, което е натрупано в нашите култури, близки сме в църковен план, това много важна духовна връзка. Затова, благодаря на онези, които отделиха сили и време за създаването на този албум и изложба.

Текст към снимки:

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Панкин, председателят на Форум „България - Русия“ проф. Светлана Шаренкова и посланикът на Русия в България Анатолий Макаров представиха албум и изложба, посветени на 140 години от установяване на руско-българските дипломатически отношения. (Отляво на дясно)

Лидерът на БСП Корнелия Нинова беше гост на събитието посветено на 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия. В разговор със зам.министъра на на външните работи на Руската Федерация Александър Панкин тя изтъкна, че БСП е първата европейска партия, която още през 2014 г.се противопостави на санкциите срещу Русия

България

Икономика

Loading...

Култура

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Ватиканските музеи ще се върнат към работа от 1 юни, като всички посетители ще носят маски, ще спазват правилата за социална дистанция и тем...

Прочети още:

Loading...

Спорт

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

Треньорът на ЦСКА сподели, че някои от играчите, които не са титуляри, са напуснали, но според него няма да има други промени в състава пред...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

95 наглеци източили евросредства от 160 000 дка незасети полета

Фалшивите чертожници са получавали над 13 лв. на декар за празни ниви с боб и леща

Ако през миналата година помощта по обвързаната подкрепа з...

Прочети още:

Loading...