Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт07072020

Брой 126, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.727 BGN ↓ 1 GBP = 2.16102 BGN ↓ 1 CHF = 1.83784 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) ГЕРБ реже машинното гласуване на местни и парламентарни избори

ГЕРБ реже машинното гласуване на местни и парламентарни избори

ГЕРБ реже машинното гласуване на местни и парламентарни избори

Управляващите са подкрепени от патриотите и „Воля”, чакат гласовете и на ДПС

ПГ на ГЕРБ предлага машинното гласуване да не се провежда на местни и парламентарни избори. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Анна Александрова по време на пресконференция във връзка с предложения за законодателни промени в Изборния кодекс, предаде „Фокус“.

„Преди минути предприехме законодателна инициатива - промяна в Изборния кодекс, подписана от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Тя е продиктувана от анализа и доклада на ЦИК, който е изключително тревожен по отношение на машинното гласуване“, отбеляза тя.

Ако машинното гласуване остане, рискуваме да провалим местните избори, твърди още Александрова.

„Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се провеждат в многомандатни избирателни райони в два тура. На някои места имаме между 3 и 4 вида избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 вида избори“, уточни тя.

“Анализът на ЦИК сочи, че на евровота от всички имащи право да гласуват машинно, са го направили едва 27 %. Икономически – 60 лв. струва 1 вот на един избирател с машинно гласуване“, добави народният представител на ГЕРБ.

Машините за гласуване се оказаха скъпоструващи играчи, които не доведоха до по-честни и организирани избори, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. 

„Факт, е че на местните избори на всяка една партия ще ѝ бъде трудно да попълни секционните избирателни комисии“, прогнозира Ненков. Според него машинните са се оказали едни скъпоструващи играчки, скъпоструващ експеримент, който не е довел до по-честни и по-лесни организационно избори. 

„Изключително съм разочарован и от поведението на омбудсмана, която в едно свое изказване каза, че администрацията и членовете на СИК-овете са виновни затова“, посочи той. 

Имаме уверение, че ДПС ще подкрепят отменянето на машинното гласуване на местните избори, каза още Анна Александрова: „Водихме такива разговори в комисията по правни въпроси. Имаме уверението, че ще бъдем подкрепени за отмяна на машинно гласуване на местни избори – от всички политически партии, с изключение на БСП“, посочи тя. 

„След приключване на местните избори е хубаво да има широк дебат по Закона за изборния кодекс, включително и за машинното гласуване, за да се види дали има необходимост от него. Да се търси голям дебат и да се балансират нещата правилно“, добави народният представител от ГЕРБ. 

България

Икономика

Култура

Спорт

16 играчи на Черно море с коронавирус!

16 футболисти на Черно море са с положителни проби за COVID-19. Всички футболисти с положителен тест са карантинирани.

Ето какво гласи официа...

Прочети още:

Loading...

Свят

Новият френски премиер ще търси решения за кризата в икономиката

55-годишният Жан Кастекс, висш бюрократ и провинциален кмет, е напълно непознат за широката общественост

Новият министър-председател на Франц...

Прочети още:

Loading...

Земеделие