Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт10122019

Брой 236, Година XXX

            Валута: 1 USD = 1.76296 BGN (=) 1 GBP = 2.31588 BGN ↑ 1 CHF = 1.78321 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Държавата не е направила почти нищо през годините за защита на информацията

Държавата не е направила почти нищо през годините за защита на информацията

Държавата не е направила почти нищо през годините за защита на информацията

Фирмите и публичните организации трябва да се събудят, защото не живеят сами в дигиталния свят, предупреди председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов пред „Нова телевизия”. Много малко е било направено през годините за защита на информацията, която се обработва. Трябва да се инвестира, за да не се случват такива престъпления, настоя шефът на КЗЛД. Според него 5 млн. лв. за цялата администрация не са достатъчни и трябва да има ясна стратегия на различните етапи от всички държавни органи, които трябва да предприемат мерки не само в рамките на настоящата година, а в следващите. Караджов е експерт и в никакво качество не можел да иска оставки. По думите му трябвало да стане тази брутална кражба на личните данни от хакерската атака срещу НАП, за да може да се разбере в България, че трябва да се полагат усилия за обработка на личните данни.

По-притеснителното според Караджов е, че тези данни са взети от НАП, засягат почти всички български граждани и никога няма да бъдат заличени. Това е киберпрестъпление, ако бъдат използвани, но другият проблем, който трябва да се обсъди, е, че данните не са структурирани лесно да бъдат използвани, посочи Караджов. Той отбеляза, че изтеклите данни на хората от хакерската атака могат да бъдат използвани от различни видове телефонни измамници, които биха могли да се информират за доходите на хората. Санкция за НАП ще има и тя няма да бъде малка, предупреди още той.

Освободиха от ареста хакера Кристиян

Освободиха от ареста хакера Кристиян Бойков, който беше задържан за кибератаката срещу информационната система на НАП. Софийската градска прокуратура взе мярка за неотклонение “Подписка“ спрямо обвинения в компютърното престъпление 20-годишен младеж. Мотивите за вземането на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, които сочат, че неправомерно копираните данни от сървър на Приходната агенция не са част от критичната инфраструктура. Това е било установено от писмо на НАП до прокуратурата.

Взети са предвид и данните за чистото съдебно минало на обвиняемия, младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението (лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева), както и задължителното прилагане на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Разследването по делото продължава.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

CAPA: Над 15 млн. дка са засетите есенници

CAPA: Над 15 млн. дка са засетите есенници

Заедно с пролетниците общо ниви със зърно ще достигнат 27,1 млн. дка

Засетите площи с пшеница тази есен ще бъдат като миналогодишните и ще на...

Прочети още:

Loading...