Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Корнелия Нинова: Борбата за справедливост и по-добър живот е актуална и днес

Корнелия Нинова: Борбата за справедливост и по-добър живот е актуална и днес

Корнелия Нинова: Борбата за справедливост и по-добър живот е актуална и днес

Борбата на Никола Вапцаров за справедливост и по-добър живот е актуална и днес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след възпоменателната церемония по повод 77-ата годишнина от гибелта на поета Никола Вапцаров, предаде “Фокус“. 

“Борбата му за справедливост, за по-добър живот, за народа, на който, както казва, остава верен докрай. Тя е актуална и съвременна, както и борбата с фашизма. Днес има прояви и в България, и по света на фашизъм. Трябва всички да бъдем много бдителни и да не допускаме неговото връщане. Така че Вапцаров е актуален и винаги ще бъде. Вечен е“, допълни още лидерът на БСП.

„Страшно звучи, че в съвременна европейска България отново трябва да се противопоставяме на настъпването на фашизма, заради което Вапцаров и другарите му платиха с живота си”, каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на възпоменателния митинг-поклонение. “На този ден стана традиция да се събираме тук на Гарнизонното стрелбище, за да почетем паметта на големия поет и антифашист Никола Вапцаров и неговите съмишленици Антон Попов, Антон Иванов, Атанас Романов, Георги Минчев и Петър Богданов. На 1 юни същата година – 1942-ра, е разстрелян на това място ген. Владимир Заимов. Тук са изпълнени смъртните присъди на Цвятко Радойнов и неговите другари, 25 дни след това”, припомни Паргов и допълни, че мястото, на което те са убити заради своята антифашистка дейност, днес цинично се нарича Музей на националното помирение. “Там, където с куршуми, следите, от които още стоят, е прекъснат насилствено техният живот, не може да бъде място за помирение. То е черен символ на разправата със съпротивата в България срещу хитлерофашизма”, заяви председателят на БСП – София. 

“Простете ми, но днес няма да говоря за погубения световно значим талант на Вапцаров”, каза Паргов и цитира поета: “Не сега не отива поезия - и да искаш не мож я изпя”. 

“77 години по-късно, в края на второто десетилетия на 21-ви век в България, в София отново се прави опит да се възродят фашистки прояви, характерни за 40-те години на миналия век в нацистка Германия. На 1 септември, денят, в който човечеството ще отбележи 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, шепа неолиберали планират да поставят пречупени звезди на знакови места в София, сред които Президентството и сградата, на която с големи букви пише Народно събрание. При това с благословията на Столична община”, посочи Калоян Паргов. Той припомни, че датата 1 септември е свързана и с друг зловещ период - през 1941 г. в Германия влиза в сила правилник, който фиксира обозначаването на евреите със звезди. “Аналогията е явна”, категоричен бе Паргов. 

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие