Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб11072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало България (2) Анализ: Манолова има шанс да обедини недоволните в София

Анализ: Манолова има шанс да обедини недоволните в София

Анализ: Манолова има шанс да обедини недоволните в София

На втори тур ще я подкрепят и много десни, смятат експертите от сайта „Епицентър”

Ако омбудсманът Мая Манолова се яви на изборите за кмет на София на 27 октомври, тя има сериозен шанс да получи подкрепата на тези софиянци, които търсят алтернатива. Това пише в анализ на сайта „Епицентър”. В него се казва още:

На втори тур Манолова може да „разтвори ветрилото“ към десницата, обирайки гласовете и на всички, които смятат, че моделът на управление на града е изчерпан.

Йорданка Фандъкова е начело на града от десет години и досега винаги е печелила изборите от раз. Целта и на лявото, и на част от десните е да се стигне до пробив в София. Естествено това би се отразило болезнено върху ГЕРБ, подривайки авторитета на партията като безспорен шампион на всички видове избори.

Нещо повече, пътят на Борисов към върховете на голямата политика тръгна именно от кметския стол в столицата и една загуба в цитаделата на партията той би приел като личен неуспех, какъвто не помни в последните 14 години.

Затова София се явява кауза – за левите е каузата за пробив в неудържимия досега възход на ГЕРБ, за управляващите – каузата да защитят властта си.

Почти е сигурно, че ако общественият защитник реши да играе за кмет на София, това ще стане от името на Инициативен комитет. Симпатии към Манолова проявяват и от десницата – част от зелените и част от Движение България на гражданите.

„Работим върху създаването на силна платформа за София, която най-накрая да подреди столицата и да гарантира реализиране на огромните ѝ възможности“, заяви преди време пред телевизия „Европа“ председателят на ДБГ Димитър Делчев и така изрази недоволството на партията от начина, по който се управлява най-големият български град. ДБГ и Манолова бяха сред активните защитници на машинния вот и срещу последните промени в Изборния кодекс, силово наложени от ГЕРБ.

В подкрепа на каузата на Манолова – алтернатива на днешния модел в столицата, говори и фактът, че гласовете за т. нар. традиционна десница в София непрекъснато намаляват. На евроизборите в трите столични избирателни района гласовете намаляха до 54 215. В 25-ти МИР „Демократична България“ дори бе на четвърто място – след ГЕРБ, БСП и ВМРО. Затова на втория тур на вота тази есен пред десния избирал има две изкушения – дали да „натрие носа на ГЕРБ“ или да подкрепят „по-малкото зло срещу комунистите“.

Манолова е на прага на атака на една от най-възловите позиции в държавата, при това с огромен шанс да успее. Самата ѝ досегашна позиция на обществен защитник ѝ предложи чудесни възможности да уплътни образа си на политик, които реагира на обществените настроения. А в момента те не са в полза на Фандъкова. Манолова успя да превърне омбудсманът в институция, която е анти-статуквото. Нещо повече, тя самата се превърна в институция.

Въпросът е докъде докъде гражданската ѝ идентичност и партийна обвързаност ще генерират политическия ентусиазъм, който да я катапултира в друго политическо измерение”, пише сайтът „Епицентър”.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...

Земеделие