Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон06072020

Брой 125, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Без кибервойски няма да мине!

Без кибервойски няма да мине!

Без кибервойски няма да мине!

Вече си имаме председател на Съвета по киберсигурността. Със своя заповед Бойко Борисов назначи вицепремиера Марияна Николова. В този, иначе консултативен и координиращ орган, влизат представители на 18 важни ведомства в държавата, в т. ч. на министерствата на външните и вътрешните работи, на отбраната, на ДАНС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. Президентът подписа указ и също прати там свой човек.

Сега, както обещава Марияна Николова, която е адвокат по професия, предстои разработване на Стратегия по киберсигурност. И, по нейно лично предложение, ще има промени в Наказателния кодекс, за да се увеличат чувствително санкциите спрямо любителите на киберрекета. Всеки хакер, прогнозира тя, трябва да знае, че може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС.

Без кибервойски, обаче няма да стане. Ако държавата е решила да дава пари в тази сфера, по-добре да ги вложи в следващия етап на модернизация на Българската армия, т.е. в изграждането на Войски за киберсигурност, включващи стационарни и мобилни формирования. У нас военната експертиза вече е наясно с въпроса. Очаква се идеите да се конкретизират в стратегическия преглед на системата за национална сигурност, който включва в себе си и отбраната. Подобно организационно-щатно усилие, съвсем няма да е само с ведомствена значимост. Както виждаме у нас армията е навсякъде – при гасенето на пожари, при наводнения, при издирването на престъпници, при охраната на границата, при борбата с африканската чума и т.н. Същото е и с киберпространството. Няма как да го затвориш някъде. Впрочем, няма да сме първите. В Норвегия, чиято армия е около 25 хиляди воини, кибервойските са създадени преди седем години с над хиляда IT – специалисти в униформа. Да не говорим за Китай, които наред с всичко имат сили за стратегическа поддръжка, които включват космически и кибервойски.

Остава да прочетем какво ще пише в Стратегията за киберсигурност. Ако разпилеем силите и средствата, обаче ще си стоим на същия хал.

Спирдон Спирдонов

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Спад на производствените цени в България през май

Спад на производствените цени в България през май

През май 2020 година производствените цени в България се понижават на годишна база за трети пореден месец, след като през март отбелязаха сп...

Прочети още:

Loading...